Η κατασκευή, τα τελευταία 24 ωρα, 3-4 «γλιστρών» λέμβων στην νότια πλευρά του Εβρου (στο ύψος των περιοχων Τυχερό, Πέταλο κλπ) από τούρκους στρατιωτικούς έχει κινητοποιήσει τα τελευταία 24ωρα την ΕΛ.ΑΣ.

Με τον φόβο η «κρίση» στην ελληνοτουρκική μεθόριο να μεταφερθεί (ύστερα κι από την αποχώρηση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν από την συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες), στα νερά του ποταμού.

Με συνεχή παρουσία των 1.000 τουρκων κομάντος που θα επιβαίνουν σε δεκάδες σκάφη, ώστε να ωθούν τους πρόσφυγες προς την χώρα μας και να παρεμποδίζουν την επαναφορά τους προς την Τουρκία. Με στόχο να δημιουργήσουν περιστατικά που θα λάβουν ίσως δραματικές διαστάσεις και περαιτέρω πίεση στη χώρα μας.

Με την ελληνική συνοριοφυλακή να διαθέτει περίπου 25 τέτοια πλοιάρια (ξύλινα και φουσκωτά) που θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν τα πιθανά αυτά τουρκικά σχέδια.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου κ. Χρυσοβαλάντη Γιαλαμά μιλώντας στο «Βήμα» επισημαίνει ότι «τα ρηχά νερά όπως και ορισμένες «ξέρες» που υπάρχουν σε αρκετά σημεία του Εβρου, λόγω μειωμένων βροχοπτώσεων, θα σταθούν πιθανόν εμπόδιο στην χρήση των σκαφών των τούρκων κομμάντος που ίσως δεν γνωρίζουν τις ιδιοτυπίες του ποταμού. Αντιθέτως, τα ειδικά σκάφη που χρησιμοποιεί η ελληνική συνοριοφυλακή έχουν προσαρμοσθεί στα δεδομένα αυτά αφού περιπολούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην εν λόγω περιοχή».

Πάντως, σύμφωνα με αναφορές στελεχών της ΕΛ.ΑΣ, οι τούρκοι κομάντος παρέμεναν μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας ανενεργοί, έχουν ενταχθεί στις υπόλοιπες δυνάμεις του τουρκικού στρατού που κινείται στην περιοχή, χωρίς να συμμετέχουν σε ειδικές επιχειρήσεις.

Με μεγάλο ωστόσο, κίνδυνο να υπάρξει μια προσπάθεια μαζικής εισβολής προσφύγων -αν δεν υποχωρήσει τελικώς η κυβέρνηση Ερντογάν στην πίεση της ΕΕ- στο χερσαίο και στο υδάτινο τμήμα του Εβρου με την υποβοήθηση των Τούρκων στρατιωτικών, των ανδρών της ΜΙΤ κλπ.

Τέλος αναμένεται από τις επόμενες ώρες η παρουσία 100 στελεχών της Frontex στις Καστανιές και σε άλλα σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου.