Ετοιμος να χορηγήσει στην Τρίπολη οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια έχει ανάγκη δηλώνει εκ νέου ο Ταγίπ Ερντογάν, λίγη ώρα μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τον λίβυο πρωθυπουργό, Φάγεζ αλ-Σαράτζ, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η συμφωνία που υπεγράφη στα τέλη Νοεμβρίου για στρατιωτικά θέματα και ζητήματα ασφαλείας, καθώς και το μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, ο τούρκος πρόεδρος απείλησε ότι θα κλείσει δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ, «εάν είναι αναγκαίο».

«Ετοιμοι για οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στη Λιβύη»

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber TV.

«Είμαστε απολύτως έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στην Λιβύη».

Ο Χαλίφα Χαφτάρ «δεν είναι νόμιμος ηγέτης… και εκπροσωπεί μία παράνομη δομή» πρόσθεσε ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

[Πηγή: Anadolu]

Στο… βάθος οι ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε, η Τουρκία φυσικά θα απαντήσει σε τυχόν αμερικανικές κυρώσεις, προσθέτοντας ότι έχει την δυνατότητα να κλείσει την αεροπορική βάση του Ίντσιρλικ, καθώς και την νατοϊκή βάση των ραντάρ στο Κιούρεντσικ, εάν το κρίνει αναγκαίο.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται τέτοιου είδους απειλή από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Βεβαίως, είχε προηγηθεί δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που προβλήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου στο τηλεοπτικό σταθμό A Haber, ο οποίος προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να να κλείσει την αεροπορική βάση Ίντσιρλικ και το σταθμό ραντάρ Κιούρεντσικ.