Γύρισε μόλις μία μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας, όμως αυτή ήταν τα «Παιδιά της Χελιδόνας» (από το μυθιστόρημα του Διονύση Χαριτόπουλου), μια ταινία για τον ελληνικό εμφύλιο – ίσως η καλύτερη ταινία για τον ελληνικό εμφύλιο που έχει γυριστεί μέχρι σήμερα.

Εκδότης, κινηματογραφιστής αλλά και άξιος υπηρέτης θεσμικών θέσεων, ο Κ. Βρεττάκος υπήρξε ένας από τους πιο άξιους  σύμβουλους κινηματογραφίας του ΥΠΠΟ (1989), από τους πιο αγαπητούς πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (1991-1998) και από τους πιο παραγωγικούς εκπροσώπους της χώρας μας στο Eurimages, το Συμβούλιο της Ευρώπης (1991-2006).

Αυτόν τον άνθρωπο και το έργο του η Ταινιοθήκη της Ελλάδα ( Ιερά Οδός 48, Αθήνα 104 35, τηλ. 210 3609695 ) πολύ ορθά τιμά έναν χρόνο μετά τον θάνατό του: κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου (αρχίζει στις 20.00), θα μιλήσουν (κατά σειρά) η Μαρία Κομηνού (Πρόεδρος της Ταινιοθήκης – ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ), ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος (κριτικός κινηματογράφου), η Κατερίνα Σχινά (κριτικός λογοτεχνίας), ο Πέτρος Θέμελης (ομότιμος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας) και η Αθανασία Δρακοπούλου (σκηνοθέτις, συγγραφέας). Συντονιστής θα είναι ο σκηνοθέτης Μάνος Ευστρατιάδης.

Γεννημένος το 1938 ο Κ. Βρεττάκος, γιος του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα και στη Ρώμη. Δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του και ως το 1980 δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στη διαφήμιση και στη φωτογραφία. Παράλληλα, ασχολήθηκε περιστασιακά με τη δημοσιογραφία και εξέδωσε δύο ποιητικές συλλογές με τον τίτλο «Ανάριθμα».

Το 1980 ο Βρεττάκος δημιούργησε τον εκδοτικό οίκο «Τρία φύλλα» και επέστρεψε στον κινηματογράφο, γυρίζοντας αρχικά ντοκιμαντέρ, «Το στρώμα της καταστροφής» (1980), «Τα παρκαβενέικα της Μοντρεάλης» (1984), «Διάσωση του μνημείου» (1986) και αργότερα την μοναδική μεγάλου μήκξους ταινία του η οποία θριάμβευσε στα βραβεία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αλλά και τα Κρατικά στην εποχή της.