Τα 27 κράτη μέλη υποστηρίζουν καταρχήν μια παράταση του Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου αλλά εξακολουθούν να… έχουν τις διαφωνίες τους για τη διάρκεια αυτής.

Αυτό δήλωσε, μετά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες οι πρεσβευτές από τα 27 κράτη μέλη, μια ευρωπαϊκή πηγή,

«Όλοι συμφώνησαν για την αναγκαιότητα μιας αναβολής για την αποφυγή ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Η διάρκεια της αναβολής είναι ακόμα υπό συζήτηση» επισήμανε η πηγή.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, συνέχισε τις συνομιλίες με τους αρχηγούς των κρατών μελών, πρόσθεσε.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τουσκ – Τζόνσον

Νωρίτερα μέσα στη μέρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ είχε τηλεφωνική επικοινωνίας με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον με αιχμή το Brexit.

Ο Τουσκ έγραψε στο Twitter ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τζόνσον προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους εισηγήθηκε στους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δοθεί παράταση στο Brexit.

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεχθούν νέα, την τρίτη, αναβολή του Brexit, μετά την απόφαση της  βρετανικής βουλής, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξασφάλισε μεν την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit. Ωστόσο οι βουλευτές απέρριψαν το χρονοδιάγραμμά του για εξέταση του νομοσχεδίου των 115 σελίδων για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Κατά συνέπεια, ο Τζόνσον ανακοίνωσε την διακοπή της εξέτασης της συμφωνίας για το Brexit, έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει για την νέα αναβολή.

Μετά την χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Ντόναλντ Τουσκ πρότεινε στους Ευρωπαίους ηγέτες να δεχθούν το βρετανικό αίτημα και μάλιστα «γραπτώς», χωρίς δηλαδή να χρειασθεί νέα σύνοδος κορυφής. Στην πρότασή του δεν περιλαμβάνει χρονική διάρκεια της αναβολής.

Άκαρπη η συνάντηση Τζόνσον – Κόρμπιν

Νωρίτερα, η συνάντηση του Μπόρις Τζόνσον με τον Τζέρεμι Κόρμπιν ολοκληρώθηκε χωρίς να συμφωνήσουν κάτι συγκεκριμένο οι δύο ηγέτες.

Όπως φάνηκε, εκ του αποτελέσματος, αμφότεροι ήθελαν να… σκιαγραφήσουν τις προθέσεις του άλλου εν όψει της συνέχειας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC, οι Εργατικοί ήθελαν να συζητήσουν ένα νέο χρονοδιάγραμμα, ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός ήθελε να μάθει τις επόμενες κινήσεις της αντιπολίτευσης  σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνηθεί να δώσει νέα παράταση στην έξοδο της Βρετανίας.

Τι είπαν οι Εργατικοί μετά τη συνάντηση

«Ο Τζέρεμι Κόρμπιν επανέλαβε στον πρωθυπουργό την πρότασή του να συμφωνήσουν σε ένα ένα εύλογο χρονοδιάγραμμα, στο οποίο θα συζητηθεί, θα εξεταστεί και θα τροποποιήσει το νομοσχέδιο της εξόδου και επανέλαβε ότι οι Εργατικοί θα υποστηρίξουν την πρόταση για εκλογές όταν το άτακτο Brexit είναι παντελώς εκτός συζήτησης» είπε, μετά τη συνάντηση, εκπρόσωπος των εργατικών.