Κόσοβο: Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός ο Ράμους Χαραντινάι

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι παραιτήθηκε κατά την συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι παραιτήθηκε κατά την συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου.

Όπως μετέδωσε η σερβική ραδιοτηλεόραση (RTS) ο Ράμους Χαραντινάι ενημέρωσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι κλήθηκε από το ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα του UCK στην Χάγη, να παρουσιαστεί υπό την ιδιότητα του κατηγορουμένου και γι αυτόν το λόγο παραιτείται από την θέση του πρωθυπουργού.

«Θέλω να γίνει σαφής διαχωρισμός του πρωθυπουργού και του πολίτη Ράμους Χαραντινάι. Γι αυτό παραιτούμαι. Στην Χάγη θα μεταβεί ο πολίτης του Κοσόβου και όχι ο πρωθυπουργός της χώρας» δήλωσε ο Χαραντινάι εξηγώντας του λόγους που τον αναγκάζουν να παραιτηθεί.

Σημειώνεται, ότι ο Χαραντινάι, πριν ασχοληθεί με την πολιτική ήταν ένας από τους κορυφαίους διοικητές του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA), ένας σχηματισμός ανταρτών που πολέμησε τις σερβικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 1998/1999.

Ο Χαραντινάι είχε κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου ενώ ήταν ήδη αναγκασμένος να αποχωρήσει ως πρωθυπουργός το 2005 μετά έκκληση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Το δικαστήριο του ΟΗΕ τον αθώωσε το 2008, αλλά η απόφαση αυτή ακυρώθηκε αργότερα λόγω αναφορών εκφοβισμού μαρτύρων. Το δικαστήριο τελικά ενέκρινε την ετυμηγορία το 2012.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk