Με δεδομένο το Brexit, αλλά και τη χαλάρωση των διατλαντικών δεσμών επί προεδρίας Ντόναλντ Τράμπ στις ΗΠΑ, η «Ευρώπη της Άμυνας» είναι πλέον ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για τον Εμανουέλ Μακρόν.

Έτσι την Κυριακή ο πρόεδρος της Γαλλίας παρακολούθησε τη στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλλης πλαισιωμένος από τους ηγέτες των 10 χωρών που συμμετέχουν στην «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης», η οποία αποφασίσθηκε τον  Ιούνιο του 2018. Πρόκειται για έναν ενισχυμένο μηχανισμό ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της άμυνας. Μεταξύ των καλεσμένων ήταν η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Όπως κάθε χρόνο η παρέλαση έγινε στο Παρίσι, στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων. Συμμετείχαν 4.300 στρατιωτικοί, Γάλλοι και Ευρωπαίοι: Γερμανοί, Βέλγοι, Δανοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι. Σύμβολα της ευρωπαϊκής συνεργασίας ήταν και η από αέρος και γης παρουσία των άλλων Ευρωπαίων που συνόδευσαν για παράδειγμα τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale ή που παρήλασαν στα Ηλύσια δίπλα στα γαλλικά τεθωρακισμένα.

Από τα τεθωρακισμένα στα φλάιμπορντ

O ...ιπτάμενος Φρανκ Ζαπάτα O …ιπτάμενος Φρανκ Ζαπάτα

Η καινοτομία ήταν το άλλο μεγάλο θέμα της ημέρας. Με μία πρωτότυπη σκηνοθεσία, η παρέλαση θύμιζε κάποιες στιγμές …βίντεο γκέιμ. Το «παρών» έδωσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και mini drones. Παράλληλα, ο πιλότος Φρανκ Ζαπάτα, πρώην πρωταθλητής του τζετ σκι, είχε την τιμή να εμφανιστεί ενώπιον  των επισήμων στην Πλατεία Κονκόρντ ιπτάμενος σε φλάιμπορντ, που τροφοδοτείται με στροβιλοκινητήρα.

Όλα αυτά στον απόηχο πρόσφατων δηλώσεων του Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία μιας «στρατιωτικής διοίκησης για το διάστημα», που είναι προφανώς το νέο μεγαλεπήβολο στρατιωτικό σχέδιο της Γαλλίας. Πάντως το απόγευμα της Κυριακής δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις με διαδηλωτές των «Κίτρινων Γιλέκων», οι οποίοι επιχείρησαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στα Ηλύσια Πεδία μετά την παρέλαση. Η αστυνομία επενέβη και έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι