Υψηλού συμβολισμού συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, έχει αυτή την ώρα ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ) ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα.

Ο Κιμ αποδέχθηκε την τελευταία στιγμή αυθόρμητη πρόσκληση που του απηύθυνε ο Τραμπ  μέσω Twitter, παρά το γεγονός ότι η προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες έδειχνε να έχει βυθιστεί σε τέλμα μετά το ναυάγιο της Συνόδου στο Ανόι.

Special Report: President Trump to meet Kim Jong Un in the DMZ

BREAKING: Special Report: President Trump to meet Kim Jong Un at the DMZ. nbcnews.to/2IYcGoE

Δημοσιεύτηκε από NBC News στις Σάββατο, 29 Ιουνίου 2019

Νωρίτερα ο  Κιμ  Γιονγκ Ουν αποδέχθηκε την τελευταία στιγμή αιφνίδια πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος Τραμπ για να συναντηθούν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, την ώρα που η προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες έδειχνε να έχει βυθιστεί σε τέλμα λόγω των διαφορών τους όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Ιστορική χειραψία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης αντήλλαξαν ιστορική χειραψία στα σύνορα ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα, με τον πρόεδρο Τραμπ να διασχίζει νωρίτερα τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και να περνά στην Βόρεια Κορέα.

Αυτή μάλιστα είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία αμερικανός πρόεδρος εισέρχεται στο έδαφος της Βόρειας Κορέας. Κατά τη συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν ο Τραμπ δήλωσε πως «είναι μία σπουδαία ημέρα για την ανθρωπότητα».

Ο Τραμπ παραδέχτηκε πως ήθελε από καιρό να βρεθεί στην αποστρατικοποιημένη ζώνη.Αν και η συνάντηση εκτιμάται ότι θα είναι εξαιρετικά σύντομη και χωρίς πρακτικά αποτελέσματα, θεωρείται υψηλού συμβολισμού και θα μπορούσε να δώσει μία νέα πνοή στις διαπραγματεύσεις για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Αποτελεί σε κάθε περίπτωση θετική έκπληξη, καθώς οι σχέσεις των δύο πλευρών ήταν τεταμένες μετά την αποτυχία της Συνόδου στο Ανόι.

Αμέσως μετά την πρώτη χειραψία του με τον Κιμ, ο Τραμπ διέσχισε τη γραμμή που χωρίζει την Νότια από τη Βόρεια Κορέα για να κάνει μερικά ιστορικά βήματα μαζί με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη στη χώρα του δεύτερου.

Embedded video

NBC News

@NBCNews

BREAKING: President Trump becomes first US president to enter North Korean territory after meeting Kim Jong Un at the DMZ. http://nbcnews.to/2IYcGoE 

706 people are talking about this

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέσχισε τα σύνορα ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα στο χωριό Πανμουντζόμ, όπου είχε υπογραφεί η ανακωχή του 1953.

Συνοδεία του ισχυρού άνδρα της Πιονγκγιάνγκ, ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος έκανε μερικά βήματα στο βορειοκορεατικό έδαφος, προτού σταθεί δίπλα του στην συνοριακή γραμμή για να βγάλουν φωτογραφίες οι δημοσιογράφοι.

«Είναι μια μεγάλη ημέρα για τον κόσμο» δήλωσε. «Σηματοδοτεί ότι θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στο δυσάρεστο παρελθόν και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο μέλλον» πρόσθεσε.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από μια ανάρτηση στο Twitter του αμερικανού προέδρου όπου ανέφερε ότι θα ήθελε να πει ένα «γεια» στον Κιμ Γιονκ Ουν.

«Πηγαίνω στην αποστρατικοποιημένη ζώνη. Θέλουμε και οι δύο να συναντηθούμε και θα ήθελα πολύ να πω ένα «γεια». Θα είναι πολύ σύντομη συνάντηση αλλά τώρα βρισκόμαστε πολύ κοντά. Δεν χρειάζεται να κάνουμε κανένα μεγάλο ταξίδι, και αυτό μας βολεύει. Θα δούμε τι θα γίνει» είχε δηλώσει από τη Σεούλ ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολούθησε επίσημο αίτημα και η επίσκεψη, στην οποία τον Ντόναλντ Τραμπ συνοδεύει και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, προγραμματίστηκε μέσα σε λίγες ώρες.