Οι Μαυριτανοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας τους, σε μια εκλογική διαδικασία που ενδέχεται να σημάνει την πρώτη ειρηνική μετάβαση εξουσίας εδώ και δεκαετίες.

Έξι υποψήφιοι επιθυμούν να διαδεχτούν τον απερχόμενο πρόεδρο, Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ, πρώην στρατηγό, που ανήλθε στην εξουσία έπειτα από πραξικόπημα το 2008.

Ανάμεσα στους υποψηφίους είναι ο πρώην υπουργός Άμυνας, Μοχάμεντ Ουλντ Γκαζουάνι, στενός συνεργάτης του απερχόμενου προέδρου, ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ουλντ Μόλουντ και ο ακτιβιστής κατά της δουλείας Μπίραμ Ουλντ Αμπέιντ.

Η Μαυριτανία, πρώην γαλλική αποικία με περίπου 4,5 εκατομμύρια κατοίκους, γνώρισε στρατιωτικά πραξικοπήματα το 1978, το 2005 και το 2008. Κατά τη διάρκεια των ετών αυτών σημειώθηκαν και άλλα αποτυχημένα πραξικοπήματα.

Ο 62χρονος Ουλντ Γκαζουάνι, που εμφανίζεται ως φαβορί στις εκλογές, καθώς έχει τη στήριξη του απερχόμενου προέδρου, συμμετείχε στα πραξικοπήματα του 2005 και του 2008.

Όμως, οι άλλοι πέντε αντίπαλοί του καταγγέλλουν την απόπειρα συνέχισης του καθεστώτος του Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ και τον κίνδυνο νοθείας.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 10:00 (ώρα Ελλάδας) και θα παραμείνουν ανοιχτές επί 12 ώρες, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Αν δεν υπάρξει νικητής, ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου.

Ο Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ ανήλθε στην εξουσία με το πραξικόπημα του 2008 και το 2009 εξελέγη στην προεδρία της χώρας.

Το 2014 επανεξελέγη κατόπιν εκλογών που είχαν μποϊκοτάρει τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Για τη διαδοχή του, καθώς βάσει συντάγματος ο Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία, το καθεστώς επέλεξε τον παλαιό σύντροφό του Ουλντ Γκαζουάνι, που διετέλεσε επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων επί δέκα χρόνια και στη συνέχεια για μικρό χρονικό διάστημα υπουργός Άμυνας.

Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα αποτελέσει «βήμα προς τα πίσω», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Ουλντ Γκαζουάνι, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στο παλαιό αεροδρόμιο της Νουαξότ ενώπιον περίπου 10.000 ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν πολλοί νέοι.

Ο Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ προέβλεψε τη νίκη από τον πρώτο γύρο του εκλεκτού του.

Όμως, ο πιο ισχυρός αντίπαλός του, ο πρώην επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης (2005-2007) Σίντι Μοχάμεντ Ουλντ Μπουμπακάρ, εκτιμά ότι «η πλειοψηφία των Μαυριτανών θέλει να γυρίσει σελίδα μετά τα τελευταία δέκα χρόνια».

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)