Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα πρέπει να φροντίσει για την διεξαγωγή διεθνούς ποινικής έρευνας για τον θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι, καθώς υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να διερευνηθούν ευθύνες υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας, ανάμεσά τους και του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για την δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Αυτό ανακοίνωσε ανακοίνωσε σήμερα εισηγήτρια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ Aνιές Καλαμάρ, στο πλαίσιο της παρουσίασης της ανάλυσης 100 σελίδων αναφορικά με το τι συνέβη στον Κασόγκι τον περασμένο Οκτώβριο στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Με τη βοήθεια ηχογραφήσεων από το εσωτερικών του προξενείου η έρευνα της Καλαμάρ «συνθέτει» τις τελευταίες στιγμές του Κασόγκι. Όταν ήρθε αντιμέτωπος με τους Σαουδάραβες εκείνοι του είπαν «ερχόμαστε για’ σενα». Όταν ο δημοσιογράφος αρνήθηκε να συνεργαστεί, ακολούθησε πάλη. Σύμφωνα με την έρευνα στον Κασόγκι χορηγήθηκε ηρεμιστικό με σύριγγα και στη συνέχεια δολοφονήθηκε. Ο θάνατός του φαίνεται να προήλθε από ασφυξία με πλαστική σακούλα γύρω από το κεφάλι.

«Το συμπέρασμα είναι ότι ο Κασόγκι υπήρξε θύμα μιας εκ προθέσεως και προμελετημένης εκτέλεσης, μιας εξωδικαστικής δολοφονίας για την οποία το κράτος της Σαουδικής Αραβίας είναι υπεύθυνο βάσει του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα », είπε χαρακτηριστικά η Καλαμάρ.