Στην προσπάθεια του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις μεταφέροντας χρυσό στην Ουγκάντα αναφέρεται η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».

Όπως σημειώνει, σε δύο πτήσεις από τις αρχές Μαρτίου, τουλάχιστον 7,4 τόνοι χρυσού με αξία αγοράς άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων μεταφέρθηκαν από τη Βενεζουέλα σε διυλιστήριο στην Ουγκάντα, λένε στην «WSJ» αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και της Ουγκάντα.

Ειδικότερα, ένα Boeing 777 που ανήκει σε ρωσική εταιρία charter έφτασε στο αεροδρόμιο το Εντέμπε, 13 ώρες μετά την απογείωση του από το Καράκας σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας Flightradar24, μεταφέροντας 3,6 τόνους χρυσού. Δυο μέρες αργότερα έφτασε ένα δεύτερο Boeing με 3,8 τόνους του πολύτιμου μεταλλεύματος.

Ο χρυσός που έφτασε στην χώρα της Ανατολικής Αφρικής πέρασε στο διυλιστήριο της African Gold Refinery Ltd. ή AGR, κοντά στο παλιό αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, προτού εξαχθεί στη Μέση Ανατολή, αναφέρουν πηγές της αστυνομίας της χώρας.

Η παραπάνω εταιρεία που ανήκει, σύμφωνα με την εφημερίδα, στον Βέλγο επιχειρηματία Αλέν Γκετζ φέρεται να μετέφερε τον χρυσό στο Ντουμπάι.

Σημειώνεται πάντως πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοια δημοσιεύματα έρχονται στη δημοσιότητα, καθώς ο Νίκολας Μαδούρο φέρεται να έχει ρευστοποιήσει ήδη το 40% των αποθεμάτων της χώρας του σε χρυσό, σε μια προσπάθεια να κρατήσει την κυβέρνηση του στην εξουσία.