Το φεστιβάλ του Ελαιώνα επιστρέφει για πέμπτη συνεχή χρονιά σήμερα και αύριο, 7 και 8 Ιουνίου 2019, αυτή τη φορά στο Πεδίον του Αρεως.

Το ElaiΩnas Festival είναι μια «πλατφόρμα» διάδρασης τεχνών και επιστημών με χαρακτήρα επιμορφωτικό, εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό που προσφέρει από την άνοιξη του 2015 στο αθηναϊκό κοινό τη δυνατότητα να παρακολουθεί δωρεάν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις σημαντικών καλλιτεχνών, παράλληλες επιμορφωτικές δράσεις και εκθέσεις.

Αφορμή για τη δημιουργία του πρώτου φεστιβάλ υπήρξε η περιγραφή της ευρύτερης περιοχής της Αττικής και κυρίως του Ελαιώνα των Αθηνών, όπως έχει διασωθεί στο έργο του Δημήτρη Καμπούρογλου. Σήμερα έχουν απομείνει η ταμπέλα του μετρό «Ελαιώνας», ο λόφος του Ιππίου Κολωνού, το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος και ένα μικρό κομμάτι γης μέσα στη Γεωπονική Σχολή για να θυμίζουν εκείνο το «Ιερό Αλσος», τοπίο το οποίο έχουν υμνήσει και πολλοί ξένοι περιηγητές, ως και τον 19ο αιώνα. Με κεντρικό άξονα την ελληνική γλώσσα και ποίηση, την ιστορία και εξέλιξη της ελληνικής λογοτεχνίας αλλά και της ίδιας της πόλης των Αθηνών μέσα στους αιώνες, στο ElaiΩnas Festival έχουν συμμετάσχει, τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, αξιόλογοι εισηγητές και καλλιτέχνες.

«Η Λέξη Μέσα στη Μουσική»

Το θέμα του εφετινού φεστιβάλ είναι «Η Λέξη Μέσα στη Μουσική». Πρόκειται για ένα διήμερο συναυλιών, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα σχήματα που συμμετέχουν έχουν το χαρακτηριστικό πως χρησιμοποιούν τον λόγο, την ελληνική γλώσσα –  ποίηση – στιχουργία, με έναν πρωτότυπο τρόπο. «Είτε πρόκειται για παραδοσιακό στίχο είτε για σύγχρονη ελληνική ποίηση, το ενδιαφέρον είναι ότι ο λόγος μεταμορφώνεται δυναμικά κάθε φορά τοποθετημένος μέσα σε μια ιδιαίτερη μουσική διάσταση» αναφέρουν οι διοργανωτές. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές που το μουσικό κομμάτι του φεστιβάλ ήταν κυρίως ακουστικό, με φυσικό ήχο ή με ελάχιστη ενίσχυση, και σε διάλογο με το τοπίο του Αρχαιολογικού Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος, εφέτος ο ήχος θα είναι ηλεκτρικός και ο τόπος το Πεδίον του Αρεως. Ενα κομμάτι πρασίνου στην καρδιά της Αθήνας, δίπλα από τις πολυσύχναστες λεωφόρους Αλεξάνδρας και Πατησίων. Το φεστιβάλ, το οποίο γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, ξεκινά σήμερα Παρασκευή 7 Ιουνίου (στις 21.00), μπροστά στο Θέατρο Αλσους, και θα ολοκληρωθεί αύριο βράδυ, Σάββατο 8 Ιουνίου.

Το εφετινό φεστιβάλ παρουσιάζει το ηλεκτρικό και πολυδιάστατο σύμπαν ήχων και λέξεων των Μιχάλη Σιγανίδη, ΓΙΑΝ ΒΑΝ, Amorgos Quartet και Bonsai Three.

Αναλυτικό πρόγραμμα εδώ: http://www.elaionasfestival.com/