Ολοκληρώθηκε η μεγάλη παρέλαση του Athens Pride 2019 στο κέντρο της Αθήνας.

Με κεντρικό σύνθημα «Ο δρόμος έχει τη δική μας ιστορία» το φετινό Athens Pride αποτελεί ορόσημο για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα καθώς συμπληρώνονται 15 χρόνια από το πρώτο Pride στην Αθήνα και 50 χρόνια από την εξέγερση του Στόουνγουόλ στους δρόμους της Νέας Υόρκης, στις 28 Ιουνίου 1969, η οποία στάθηκε αφορμή για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο απελευθερωτικό κίνημα για την κοινότητα.

Οι συμμετέχοντες υπό τους ήχους τυμπάνων, κρατώντας σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου πέρασαν από την Ομόνοια, στέλνοντας για ακόμη μία χρονιά ηχηρό μήνυμα ενάντια στις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ.

Στο κέντρο της πορείας/παρέλασης δέσμια μεγάλη σημαία στα χρώματα του ουράνιου τόξου την οποία κρατούσαν οι διαδηλωτές και διαδηλώτριες.

Το 15ο Athens Pride θυμήθηκε και τίμησε όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ τον ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλο, που δολοφονήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018.

Από το πρωί η πλατεία Συντάγματος είχε γεμίσει από περίπτερα όπου γίνονται δράσεις όπως body painting, rainbow games, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγεται μουσική.

Μετά την παρέλαση, στην πλατεία Συντάγματος στήθηκε ένα μεγάλο πάρτι με δημοφιλείς καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών  ο Φοίβος Δεληβοριάς και η Ελένη Φουρέιρα.

Τα παραλειπόμενα

Το ευχάριστο κλίμα του Athens Pride επιχείρησε να διαταράξει ο γνωστός «ιερομόναχος» πάτερ Κλεομένης, ο οποίος εμφανίστηκε στην πλατεία Συντάγματος με μια ομάδα υποστηρικτών του, που κρατούσαν σταυρούς κι ελληνικές σημαίες για να… ξορκίσουν το «κακό».

Εν τέλει για να μην προκληθεί κάποιο επεισόδιο, επενέβησαν αστυνομικοί και απομάκρυναν τον πάτερ Κλεομένη από το σημείο.

Εκτός από τον πάτερ Κλεομένη, στο Athens Pride βρέθηκε η Ελένη Λουκά, η οποία διαμαρτυρήθηκε με τον δικό της τρόπο εναντίον του Athens Pride 2019 και των σκοπών των διοργανωτών του.

Ωστόσο δεν προκλήθηκε κάποια ένταση μεταξύ των συγκεντρωμένων και της Ελένης Λουκά.