• Αναζήτηση
 • Το αιματοκύλισμα στη Σρι Λάνκα και η «τρομοκρατία 3.0»

  Η υποψία ότι το Ισλαμικό Κράτος ενεπλάκη στις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις και η εξέλιξη της παγκόσμιας τρομοκρατίας όπως οι νέες εκδόσεις λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών

  Οι επιθέσεις στη Σρι Λάνκα φέρεται να αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης αλλά και να εκτελέστηκαν από το Ισλαμικό Κράτος

  Για τη Σρι Λάνκα του πολυκερματισμένου εθνοτικά πληθυσμού ήταν σχεδόν σίγουρο ότι η βία θα γεννούσε βία και πως οι συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες θα ήταν το τοπίο την επομένη των τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκαν την ημέρα του Πάσχα των Καθολικών.

  Μέχρι πριν από μερικές ημέρες, πολύς κόσμος δεν ήξερε καν πού βρίσκεται η νησιωτική χώρα στον χάρτη και ενδεχομένως ούτε καν να γνώριζε ότι κατά την εποχή της αποικιοκρατίας της από τη Μεγάλη Βρετανία ονομαζόταν Κεϋλάνη. Το έθνος των 20.000.000 κατοίκων του Ινδικού Ωκεανού μπήκε ξαφνικά στην επικαιρότητα και στους τίτλους όλων των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης μετά το αιματοκύλισμα σε χριστιανικές εκκλησίες και τουριστικά ξενοδοχεία πριν από δύο εβδομάδες.

  Οι επιθέσεις φέρεται να αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης αλλά και να εκτελέστηκαν από το Ισλαμικό Κράτος ή τουλάχιστον το τελευταίο να βοήθησε σημαντικά στην υλοποίησή τους. Ηταν ισοδύναμες (αναλογικά με το μέγεθος του πληθυσμού και με βάση την πολυπολιτισμικότητα) με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αφού πάνω από 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το μπαράζ των επιθέσεων και πάνω από 320 άλλοι τραυματίστηκαν.

  Η υποψία για εμπλοκή
  του Ισλαμικού Κράτους

  Τα χτυπήματα πραγματοποιήθηκαν από βομβιστές αυτοκτονίας και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και εκτελέστηκαν σε επίπεδο που ξεπερνά τις δυνατότητες της ριζοσπαστικής ισλαμικής ομάδας National Thowheeth Jama’ath (NTJ), η οποία ανέλαβε την ευθύνη και που παλαιότερα ήταν γνωστή στη χώρα για τη διάπραξη βανδαλισμών βουδιστικών κυρίως αγαλμάτων (το 70% των κατοίκων της Σρι Λάνκα είναι βουδιστές).

  Η ιδέα ότι η ομάδα αυτή θα μπορούσε αίφνης να σχεδιάσει και να διεξαγάγει μια πανεθνική και με ακρίβεια χρονικά επίθεση, φάνηκε από την ώρα μηδέν εξαιρετικά απίθανη. Ετσι γρήγορα δημιουργήθηκε η υποψία ότι το Ισλαμικό Κράτος ενεπλάκη στο αιματοκύλισμα, σε επιχειρησιακό τουλάχιστον επίπεδο.

  «Καλωσορίσατε στην τρομοκρατία 3.0» αναφέρει ο δημοσιογράφος Τζέιμς Σταυρίδης του πρακτορείου Bloomberg που εξηγεί πως «ένας τρόπος να σκεφτούμε την εξέλιξη της παγκόσμιας τρομοκρατίας είναι με το να τη συγκρίνουμε με τις νέες εκδόσεις λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίες βελτιώνονται συνεχώς κάθε δεκαετία».

  Η πρώτη μορφή τρομοκρατίας στη σύγχρονη εποχή, ή «τρομοκρατία 1.0» όπως την ονομάζει ο Σταυρίδης, ήταν στη δεκαετία του ’80 μεταξύ άλλων οι Ερυθρές Ταξιαρχίες της Ιταλίας, το Σύμπλεγμα Baader-Meinhof της Γερμανίας, το αντάρτικο «Φωτεινό Μονοπάτι» του Περού και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Δεν ήταν συνδεδεμένες η μία με την άλλη και ενεργούσαν σε εθνικό επίπεδο.

  Η «τρομοκρατία 2.0» προέκυψε μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και πήρε μορφή με την άνοδο ριζοσπαστικών ομάδων, μεταξύ των οποίων η Αλ Κάιντα, η Αλ Σαμπάμπ, η Μπόκο Χαράμ, ουσιαστικά περιφερειακές ομάδες με μερική διεθνή εμβέλεια. Στην «τρομοκρατία 3.0» βλέπουμε το Ισλαμικό Κράτος, μια παγκόσμια, εξαιρετικά αποτελεσματική, οικονομικά ικανή και βαθιά καινοτόμο οργάνωση. Κι ενώ η Δύση κατάφερε να περιορίσει τη γεωγραφική κατοχή εδαφών του σε Ιράκ και Συρία, το αυτοαποκαλούμενο Χαλιφάτο μεταμορφώθηκε σε μια οργάνωση με βάση το Διαδίκτυο, η οποία συνεχίζει να πραγματοποιεί εξαιρετικά εξελιγμένες επιθέσεις και να δημιουργεί θύλακες σε ολόκληρο τον κόσμο.

  Η «κοινοπραξία» και
  οι τρόποι αντιμετώπισης

  Σε επιχειρηματική βάση θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι σαν μια κοινοπραξία που έχει ξεπεράσει τις δαπανηρές και χρονοβόρες εργασίες οι οποίες απαιτούν φυσική παρουσία. Ενας παγκόσμιος χάρτης των επιθέσεων που έχει διαπράξει το Ισλαμικό Κράτος αποκαλύπτει ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος επιτυχιών από αυτό της Αλ Κάιντα και χωρίς αμφιβολία θα συνεχίσει να διεξαγάγει θανατηφόρες επιθέσεις, αναζητώντας με την πάροδο του χρόνου ακόμη και απόκτηση όπλων μαζικής καταστροφής, όπλα χημικά, ή όπλα με τη χρήση του Διαδικτύου.

  Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει σταματήσει τη δράση παρά την απώλεια της επικράτειάς του. Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στην Ευρώπη και πέραν αυτής θα αντιμετωπίσουν αυτή τη συνεχιζόμενη απειλή. «Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις όλο και πιο φιλόδοξες ομάδες και την αναδυόμενη στρατηγική τους στο Διαδίκτυο, θα χρειαστούν τρία πράγματα», σύμφωνα με τον Σταυρίδη:

  «Πρώτον, θα χρειαστεί να συνεχίσουμε να διεθνοποιούμε τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Δεύτερον, θα πρέπει να υπάρξει καλύτερο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των κρατών, ιδίως σε θέματα πληροφοριών, στρατιωτικής δράσης, διπλωματίας και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων.

  Τρίτον, θα χρειαστεί συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, κάτι που περιλαμβάνει ανταλλαγή πληροφοριών σε κάποιον βαθμό με οργανώσεις όπως η Ιντερπόλ, ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και άλλες, αλλά και συνεργασία με τους τεχνολογικούς γίγαντες – ιδίως την Google. Η «τρομοκρατία 3.0″ θα συνεχίσει να εξαπλώνεται σαν παγκόσμιος καρκίνος, ενισχυμένος από την επιταχυνόμενη δύναμη του Διαδικτύου. Χρειαζόμαστε όχι μόνο τις κλασικές λύσεις σκληρής ισχύος, όπως είδαμε στη Συρία και στο Ιράκ, αλλά και έναν συνδυασμό άλλων εργαλείων του 21ου αιώνα, αν θέλουμε να το περιορίσουμε και τελικά να το κατακτήσουμε» καταλήγει ο Σταυρίδης.

  Κόσμος
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk