Για το ταξίδι του στη Συρία ο Πατρίσιο Γκάλβες γέμισε μια βαλίτσα παιδικά ρούχα ανάμεσα στα οποία και ένα μικροσκοπικό Τ-shirt που έγραφε τη λέξη “Σουηδία”. Πριν από πέντε χρόνια η κόρη του Αμάντα Γκονζάλες, Σουηδή υπήκοος που είχε ασπαστεί το Ισλάμ είχε ταξιδέψει ως τη Συρία. Εκείνη κι ο σύζυγός της ήταν δυο από τους χιλιάδες ξένους που είχαν “γοητευτεί” από το Ισλαμικό Κράτος που μόλις είχε ανακηρύξει την ίδρυση του Χαλιφάτου.

Το ζευγάρι σκοτώθηκε έπειτα από βομβιστική επίθεση των συμμαχικών δυνάμεων υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως τα επτά παιδιά που απέκτησε -ηλικίας μεταξύ ενός κι οκτώ ετών- επέζησαν και σήμερα βρίσκονται παγιδευμένα σε έναν τρισάθλιο καταυλισμό στη βορειο-ανατολική Συρία όπου οι συνθήκες είναι τραγικές.

“Δεν κατάφερα να σώσω την κόρη μου”, δηλώνει ο Γκάλβες στους δημοσιογράφους της Wall Street Journal, όμως “έχω μια ευκαιρία να σώσω τα παιδιά της και αυτή θα είναι και η δική μου σωτηρία”. Ο Γκάλβες είναι μόνο ένας από τους εκατοντάδες απελπισμένους συγγενείς νεαρών ανθρώπων που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το δυτικό τρόπο ζωής και να ενταχθούν στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους.
Καθώς όμως το “εγχείρημα” του τελευταίου απέτυχε, οι πιθανότητες να ξεφύγουν και να ζήσουν πίσω στις πατρίδες που εγκατέλειψαν, είτε οι ίδιοι είτε τα παιδιά τα οποία απέκτησαν στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας μέσα στο Χαλιφάτο, είναι λίγες.

Κίνδυνος στρατολόγησης

Σχεδόν 7.000 ανήλικοι από περισσότερες από 30 χώρες αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον στη Συρία, σύμφωνα με την φιλανθρωπική ομάδα Save the Children. Οι αρχές στη βορειοανατολική Συρία προειδοποιούν ότι αν τα παιδιά αυτά δεν επαναπατριστούν, θα μεγαλώσουν σαν απόκληροι, ευάλωτοι στην κατήχηση και τη στρατολόγηση από τους εναπομείναντες θύλακες της τρομοκρατικής οργάνωσης, με την επανεμφάνιση του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, σε μαγνητοσκοπήμένο βίντεο πριν λίγες ημέρες, να αυξάνει αυτή την πιθανοτητα.

Το Μαρόκο, το Σουδάν, το Κοσσυφοπέδιο και η Ινδονησία έχουν πάρει πίσω εκατοντάδες πολίτες που πολέμησαν στο πλευρό του αυτοαποκαλούμενου Χαλιφάτου, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, ενώ Ρωσία και Γαλλία δέχτηκαν πρόσφατα μια χούφτα ορφανά οι γονείς των οποίων σκοτώθηκαν στα πεδία των μαχών. Ωστόσο, για πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, το ζήτημα είναι ιδιαίτερα “ευαίσθητο” και προς το παρόν μοιάζει δυσεπίλυτο.

Πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η YouGov διαπίστωσε ότι το 54% των Σουηδών αντιτίθενται στον επαναπατρισμό παιδιών οι γονείς των οποίων ήταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους, έναντι μόλις 23% που τάσσονται υπέρ.

Πληρώνουν αματρίες των γονέων

Ο Γκάλβες δεν μπορεί να καταλάβει γιατί τα εγγόνια του ή οποιαδήποτε άλλα παιδιά να πρέπει να πληρώνουν τις αμαρτίες των γονέων τους. “Είναι αθώα” δηλώνει λέγοντας ότι η πίστη δεν είναι θέμα γονιδίων. Και αυτό το ξέρει από πρώτο χέρι, μιας και ο βίαιος φανατισμός στον οποίο προσηλυτίστηκε η κόρη του είναι ό,τι πιο ξένο πράγμα για αυτόν, έναν άνθρωπο με δημοκρατικές ιδέες που μετανάστευσε από τη Χιλή στη Σουηδία πριν από τρεις δεκαετίες, γνώρισε μια Σουηδή και αποφάσισε να φτιάξει εκεί τη ζωή του.

Το 1990 γεννήθηκε η κόρη του Αμάντα. Για πολλά χρόνια ήταν ίδιοι. Και οι δυο αγαπούσαν το θέατρο και υπερασπίζονταν πάντα τους αδικημένους της ζωής. Όταν η Αμάντα έγινε 18 ετών, οι γονείς της είχαν στο μεταξύ χωρίσει, προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ, και παράτησε ό,τι είχε να κάνει με τον δυτικό τρόπο ζωής. Ακόμα και την υποκριτική που είχε αποφασίσει να σπουδάσει, λέγοντας στον πατέρα της ότι ήταν αμαρτία να αναπαριστάνει κανείς τις ζωές άλλων.

Το χάσμα μεταξύ τους μεγάλωσε όταν η κόρη του παντρεύτηκε τον Μίκαελ Σκράμο έναν Νορβηγό που είχε ασπαστεί το Ισλάμ και ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σουηδία. Ο σύζυγός της ήταν ήδη μπλεγμένος σε ριζοσπαστικούς ισλαμιστικούς κύκλους στο Γκέτεμποργκ. Η Αμάντα φόρεσε τη νικάμπ, αρνούνταν να δειπνήσει με τον πατέρα της σε εστιατόρια που σερβίρονταν αλκοόλ ενώ προσπάθησε να τον προσηλυτίσει στο Ισλάμ, στέλνοντάς του αποσπάσματα από το Κοράνι.

Μετανάστευση στο Χαλιφάτο

Σε ηλικία μόλις 21 ετών είχε ήδη κάνει το πρώτο της παιδί, έπειτα έκανε ένα άλλο αγόρι για να ακολουθήσουν στη συνέχεια δυο δίδυμα κορίτσια. Όταν του εκμυστηρεύτηκε τα πλάνα της να πάει διακοπές στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2014 με την μητέρα της και τα παιδιά, δεν πέρασε καν από το μυαλό του αυτό που θα ακολουθούσε.

Εκείνο τον καιρό ο Μπαγκντάντι προέτρεπε τους μουσουλμάνους από όλο τον κόσμο να μεταναστέψουν στο Χαλιφάτο. Το Ισλαμικό Κράτος επέκτεινε τα εδάφη του σε Ιράκ και Συρία, χρηματοδοτώντας το “όραμά” του με πόρους από λεηλασίες και δολοφονώντας με τον πιο άγριο τρόπο όποιον τολμούσε να αντιταχθεί.

Η Τουρκία ήταν η κύρια πύλη προς το Χαλιφάτο για χιλιάδες αλλοδαπούς που παρασύρθηκαν από την υπόσχεση μιας “ισλαμικής ουτοπίας”.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους η Αμάντα έγραψε στον πατέρα της ότι αναβάλλει την επιστροφή της στη Σουηδία καθώς ο άντρας της είχε βρει δουλειά ως μάγειρας στην Τουρκία, επισυνάπτοντας φωτογραφίες του καινούριου τους σπιτιού. Φυσικά το σπίτι δεν ήταν στην Τουρκία και οι φιλοδοξίες του συζύγου ήταν διαφορετικές.

“Γεια σου πατερα. Πρώτα απ ‘όλα, θέλω να ζητήσω συγγνώμη επειδή δεν ήμουν ειλικρινής μαζί σου», ήταν το επόμενο e-mail που έλαβε ο Γκάλβες από την κόρη του στις 7 Οκτωβρίου. “Βρίσκομαι στη Συρία με τον Μίκαελ και τα παιδιά. Ξέρω ότι θα σκεφτείς ότι είναι τρελό … αλλά η αλήθεια είναι ότι για εμάς εδώ είναι καλύτερα”, έγραφε ενώ του ανέφερε ότι οι αναφορές των βιαιοτήτων του Ισλαμικού Κράτους που διέδιδαν τα Μέσα Ενημέρωσης ήταν ψέματα και απλή δυσφήμιση.

“Οι μουσουλμάνοι αντιμετωπίζουν έναν παγκόσμιο πόλεμο εξαφάνισης και είναι καθήκον μας να τους να τους υπερασπιστούμε. Ελπίζω να μην είσαι πολύ θυμωμένος ή αναστατωμένος. Τα παιδιά είναι καλά και τρώνε χωρίς γλουτένη. Τους φτιάχνουμε τηγανίτες από αλεύρι καλαμποκιού… Η Μεριάμ άρχισε να περπατάει… Θα προσπαθήσω να σε κρατάω ενήμερο, πρώτα ο Αλλάχ, αλλά μερικές φορές χρειάζεται χρόνος για να βρεις internet”.

Υποκινούσε επιθέσεις στη Σουηδία

Ο Γκάλβες κατηγορεί τον εαυτό του ότι δεν κατάφερε να εμποδίσει την κόρη του να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος και πως αν είχε συνειδητοποιήσει εγκαίρως τι είχε συμβεί, θα είχε ειδοποιήσει την αστυνομία ή θα έπαιρνε τα παιδιά μακριά της. Όταν κατάλαβε ήταν πλέον αργά. Η Αμάντα βρισκόταν σε εμπόλεμη ζώνη κι ο ίδιος δεν είχε ιδέα τι πρέπει να κάνει. Η SÄPO, η σουηδική υπηρεσία πληροφοριών, σύντομα ήρθε σε επαφή μαζί του για να τον ρωτήσει αν είχε νέα από την κόρη του και τι πληροφορίες είχε.

Μεταξύ των 300 Σουηδών πολιτών που εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος, ο σύζυγος της Αμάντα, γνωστός και ως Αμπου Ιμπραΐμ αλ Σουέντι, ξεχώρισε υποκινώντας επιθέσεις στη Σουηδία ενώ παρότρυνε μουσουλμάνους σε όλη τη Σκανδιναβία να έρθουν στο Χαλιφάτο. Μάλιστα, έγινε και πρωτοσέλιδο στη χώρα, με τις εφημερίδες να δημοσιεύουν φωτογραφία του στην οποία στο ένα χέρι κραδαίνει ένα καλάσνικοφ και στο άλλο, κρατάει τον μεγαλύτερο γιό του που και εκείνο κρατούσε ένα παιχνίδι- όπλο.

Μέσα σε λίγους μήνες από την άφιξή τους στη Ράκκα, η Αμάντα έφερε στον κόσμο και πέμπτο παιδί, ενώ ακολουθησε έκτο κι έπειτα έβδομο.

Ο Γκάλβες λάμβανε κάθε τόσο μηνύματά της. Φαινόταν να περνάει τον περισσότερο χρόνο της σπίτι, φροντίζοντας τα παιδιά και κάνοντας δουλειές.

“Πατέρα, μη νομίζεις ότι απέτυχες ή ότι μου έδωσες λίγη αγάπη. Γνωρίζω πολλούς που θα ήθελαν να έχουν έναν πατέρα σαν εσένα… δεν έκανες κάτι λάθος που βρίσκομαι εδώ… ελπίζω να ξαναβρεθούμε κάποια μέρα: είτε εδώ είτε στον παράδεισο”, έγραφε σε ένα από τα μηνύματά της. Αν είχε μετανιώσει για την επιλογή της, δεν ήταν ξεκάθαρο, όμως ένα πράγμα ήταν σίγουρο. Ότι δεν θα μπορούσε ποτέ πια να επιστρέψει πίσω στη Σουηδία.

Με τον καιρό ο Γκάλβες άρχισε να διακρίνει μια αλλαγή στα γράμματά της και όταν πλέον γύρω στα τέλη του 2017 η de facto πρωτεύουσα του Χαλιφάτου Ράκκα “έπεφτε”, η οικογένεια της κόρης ξεκίνησε να μετακινείται διαρκώς. Στις φωτογραφίες που του έστελνε τα παιδιά ήταν ελλιποβαρή. Μέχρι το καλοκαίρι του 2018 η Αμάντα εκλιπαρούσε τον πατέρα της να της στείλει χρήματα γιατί πεινούσαν.

Το τελευταίο μήνυμα

Στις 30 Δεκεμβρίου ο Γκάλβες έλαβε το τελευταίο της μήνυμα. Του έλεγε ότι δεν είχαν τίποτα να φάνε παρά μόνο σούπα από βραστά χόρτα, πως τα ρούχα της, της έπεφταν από την αδυναμία και πως η κατάσταση ήταν απελπιστική. Της απάντησε να τον περιμένει και πως θα πήγαινε να τη βρει άμεσα. Η Αμάντα δεν του απάντησε ποτέ. Λίγες μέρες μετά, η πρώην σύζυγός του και μητέρα της τον ενημέρωνε ότι η κόρη τους είχε σκοτωθεί στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής.

Τα εγγόνια του σήμερα στον καταυλισμο αλ Χολ μαζί με άλλους 70.000 ανθρώπους, κυρίως χήρες και ορφανά πρώην μαχητών του Χαλιφάτου. Έπειτα από πολλά εμπόδια ο Γκάλβες έφτασε μέχρι τη Συρία και κατάφερε να τα βρει. Κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια για να τα επισκέπτεται και τις τελευταίες ημέρες περνάει όσο καιρό μπορεί μαζί τους και όσο φυσικά του το επιτρέπουν.

Τους φέρνει νερό, τα κοιμίζει, τα νταντεύει… και είναι αποφασισμένος να μη φύγει από εκεί μέχρι να καταφέρει να τα πάρει μαζί του. Τα εμπόδια είναι πολλά, πρακτικά, γραφειοκρατικά και διπλωματικά. Η υπόθεσή του είναι εξαιρετικά περίπλοκη, οι αρχές στη Σουηδία είναι πολύ διστακτικές, όπως στις περισσότερες δυτικές χώρες που δεν δηλώνουν προθυμία να αναλάβουν τα ορφανά ή ασυνόδευτα παιδιά. Ο Γκάλβες το γνωρίζει καλά, όμως έχει βάλει σκοπό ζωής του, να κάνει ό,τι δεν έκανε για την κόρη του. Να σώσει τα δικά της παιδιά που είναι και δικά του.