Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι στέλνει «ένοπλους στρατιώτες» στα σύνορα έπειτα από ένα επεισόδιο με μεξικανούς στρατιωτικούς, τους οποίους κατηγόρησε ότι είναι εν δυνάμει συνεργοί λαθρέμπορων ναρκωτικών.

«Μεξικανοί στρατιώτες σημάδεψαν πρόσφατα με τα όπλα τους στρατιώτες της Εθνοφρουράς μας, απ’ ό,τι φαίνεται σε μια τακτική αντιπερισπασμού για λαθρεμπόρους ναρκωτικών στα σύνορα (…) Στέλνουμε αμέσως ένοπλους στρατιώτες στα σύνορα», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Ο ίδιος κατηγόρησε το Μεξικό ότι δεν «κάνει ουσιαστικά τίποτε» για να σταματήσει τους παράτυπους μετανάστες και να τους στείλει πίσω στη χώρα προέλευσής τους.

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε σε ποιο γεγονός αναφέρεται, όμως το CNN είχε μεταδώσει ρεπορτάζ για ένα επεισόδιο που σημειώθηκε στις 13 Απριλίου κοντά στο Κλιντ του Τέξας και στη διάρκεια του οποίου έξι μεξικανοί στρατιώτες έστρεψαν τα όπλα τους προς δύο αμερικανούς στρατιώτες, που βρίσκονταν σε αυτοκίνητο χωρίς διακριτικά, και αφόπλισαν τον έναν απ’ αυτούς.

Το περιστατικό φέρεται ότι σημειώθηκε στην αμερικανική πλευρά των συνόρων.

Νωρίτερα, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι ένα καραβάνι από μετανάστες κατευθύνεται στις ΗΠΑ και κάποιοι από αυτούς έχουν όπλα.

Συγκεκριμένα, έγραψε στο Twitter: «Ένα μεγάλο καραβάνι από πάνω από 20.000 άτομα έχει διασχίσει το Μεξικό. Έχει μειωθεί σε μέγεθος ταξιδεύοντας μέσα στο Μεξικό, αλλά συνεχίζει να πλησιάζει [τις ΗΠΑ]. Το Μεξικό πρέπει να συλλάβει τους υπόλοιπους ή θα αναγκαστούμε να κλείσουμε αυτό το τμήμα των συνόρων & να καλέσουμε τον στρατό».

O πρόεδρος των ΗΠΑ συμπλήρωσε ότι το Μεξικό δεν έκανε αρκετά για να συλλάβει και να επιστρέψει τους μετανάστες και, χωρίς να παρέχει αποδείξεις, ισχυρίστηκε ότι οι Μεξικανοί στρατιώτες πρόσφατα «τράβηξαν τα όπλα τους» σε στρατιώτες των ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι το περιστατικό ήταν «τακτική αντιπερισπασμού για τους λαθρέμπορους ναρκωτικών».