Οπως πιθανότατα γνωρίζετε, η στήλη διατηρεί, πέραν των άλλων, και αγαστές σχέσεις με την Κύπρο. Οι πηγές μου εκεί με ενημερώνουν τακτικά για τον τρυφηλό βίο που διάγει ο Μανώλης Πετσίτης, ο στενός φίλος του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, ο άνθρωπος που μπαινόβγαινε στο Μαξίμου, ο πρώην σερβιτόρος που συνόδευε τον Αλέξη Τσίπρα ακόμη και σε καταθέσεις στεφάνων, ο οποίος μετακόμισε προ μηνών στη Λάρνακα για να σταματήσει να βρίσκεται στα ραντάρ των ΜΜΕ και για να προφυλάξει από την πολιτική φθορά τους συντρόφους του στο Μέγαρο Μαξίμου – εκείνους που, σύμφωνα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τους κρατούσε τα βαλιτσάκια.

nnn

Μάλιστα, φίλος της στήλης με αφορμή τα ευτράπελα του Πετσίτη μού θύμισε το κυπριακό γνωμικό «Aπόν αντρέπεται, ο κόσμος εν δικός του» (όποιος δεν ντρέπεται, νομίζει ότι έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει). Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι απόλυτα περιγραφικό.

nnn

Για να μη σας κουράζω, οι πηγές μου από τη Μεγαλόνησο με ενημέρωσαν πως η κύπρια εισαγγελέας Εύα Ρωσσίδου-Παπακυριακού, επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ (της κυπριακής Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος) έχει αποστείλει στην Αθήνα στοιχεία για τον Μανώλη Πετσίτη ήδη από τις 20 Φεβρουαρίου. Τα στοιχεία αυτά μού λένε βρίσκονται εδώ και 40 ημέρες στο γραφείο της επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Αννας Ζαΐρη-Αρκουλή. Το πώς τα έχει αξιοποιήσει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι άγνωστο. Αλλά δεν θα μείνει για πολύ…

nnn

Δεδομένου ότι κλήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τους ελέγχους που έχει διενεργήσει στην υπόθεση Λαυρεντιάδη – ΔΕΠΑ και στην υπόθεση Λαυρεντιάδη – Πετσίτη, η κυρία Ζαΐρη θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να γνωστοποιήσει και το πώς αξιοποίησε τις τελευταίες έξι εβδομάδες τα στοιχεία των κυπριακών Αρχών για τον περίφημο «Μανώλη του Παππά».

nnn

Ειρήσθω εν παρόδω, έμαθα πως η επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ ανταποκρίθηκε μέσα σε πέντε ημέρες στο αίτημα των ελληνικών Αρχών για την αποστολή στοιχείων για τον Μανώλη Πετσίτη. Δηλαδή έλαβε το σχετικό αίτημα από την κυρία Ζαΐρη στις 15 Φεβρουαρίου. Γιατί σας το λέω αυτό; Διότι η υπόθεση Πετσίτη αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 2018 και στις 21 Δεκεμβρίου 2018 είχαμε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Λαυρεντιάδη – ΔΕΠΑ – Πετσίτη. Πιο απλά, απαιτήθηκαν 60 ημέρες από τη συζήτηση στη Βουλή για να απευθυνθεί στις κυπριακές Αρχές η επικεφαλής της ελληνικής Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος.

Τα… μούσια της Δούρου

Θα μπορούσε να ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο το σποτάκι που έβγαλε η Ρένα Δούρου (φωτογραφία) και στο οποίο βάζει αφρό στο πρόσωπό της και ξυρίζεται. Το μήνυμά της σε αυτό το χωρίς έμπνευση βιντεάκι; Να… κόψουμε τα μούσια, να μη μεταδίδουμε ψεύτικες ειδήσεις.

nnn

Προφανώς οι… δύο στραβές στη βάρδιά της με τους 125 νεκρούς ήταν fake news που απλά το μετέδωσαν όλοι για να διαβάλουν την περιφερειάρχη.

nnn

Ισως πάλι η κυρία Δούρου, που έχει στην πλάτη της δύο ποινικές διώξεις για την ανεπάρκειά της, να πιστεύει ότι έτσι θα κερδίσει τις εκλογές. Αυτό που είναι ασυγχώρητο, όμως, είναι ότι δείχνει να ξεχνά τις τραγωδίες στο Μάτι και στη Μάνδρα και να μας κάνει και πλάκα. Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν.

Πώς νηστεύει ο Μητσοτάκης

Η Σαρακοστή είναι νηστεία και για πολλούς πολιτικούς. Οπως και για τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στο γεύμα που του παρέθεσαν στην οικία Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Πρώτη Σερρών δεν είπε ο άνθρωπος ότι νηστεύει, αφού έτρωγε βουβαλίσιο μπιφτέκι και άλλα βουβαλίσια κρεατικά, αλλά ότι απέχει από το… αλκοόλ για 40 μέρες, όσες δηλαδή είναι οι ημέρες της νηστείας. Του πρόσφεραν κρασί και δεν ήπιε και όταν τον ρώτησαν γιατί, αποκάλυψε πως κάνει αποχή από το αλκοόλ.

nnn

Δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επειδή βρισκόταν στην οικία όπου γεννήθηκε ο ιδρυτής της ΝΔ. Μίλησε για τον Αλέξη Τσίπρα που, όπως είπε, από μεγάλος σκακιστής της πολιτικής, όπως ήθελε να εμφανίζεται, κατήντησε απερχόμενος πρωθυπουργός που δεν του βγαίνει τίποτα. Και ανέφερε ως παραδείγματα την Αναθεώρηση του Συντάγματος (με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που δεν χρειάζεται πλέον να διαλυθεί η Βουλή) και βεβαίως με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Πάπας δίνει… Νομπέλ στον Τσίπρα

Σε μια φράση του Αλέξη Τσίπρα η οποία, όπως είπε, «αξίζει το Βραβείο Νομπέλ», αναφέρθηκε ο πάπας Φραγκίσκος σε συνέντευξη που έδωσε μέσα στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεφε στη Ρώμη από το Ραμπάτ του Μαρόκου. Ο Πάπας ξεχώρισε τον έλληνα πρωθυπουργό μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών λέγοντας γι’ αυτόν: «Μίλησα κάποτε σε έναν πολιτικό, έναν άνθρωπο τον οποίο σέβομαι και θα πω το όνομά του: Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας για τους μετανάστες και για τις συμφωνίες να μην τους επιτραπεί η είσοδος, μου εξήγησε τις δυσκολίες, όμως στο τέλος μου μίλησε από καρδιάς και είπε αυτή τη φράση: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πιο σημαντικά από τις συμφωνίες». Η φράση αυτή αξίζει το Βραβείο Νομπέλ» είπε ο Πάπας. Δεν πήγαν χαμένες για τον («άθρησκο» – κατά δήλωσή του) κ. Τσίπρα οι δύο συναντήσεις που είχε με τον Πάπα.

Ο Τσακαλώτος σπάει το εμπάργκο

Το πρώτο που έχω να παρατηρήσω από τη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έσπασε (με το έτσι θέλω) το μακροχρόνιο εμπάργκο που έχει επιβάλει το Μέγαρο Μαξίμου στον Γιάννη Στουρνάρα και παρέστη δόξη και τιμή στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Τραπέζης και είχε μάλιστα συνομιλία με τον κεντρικό τραπεζίτη.

Να σημειώσω  ότι πέρυσι ο κ. Τσακαλώτος λόγω πιστοληπτικής γραμμής δεν παρέστη στην Τράπεζα της Ελλάδος υπακούοντας στις εντολές του Μεγάρου Μαξίμου.

Το δεύτερο που έχω να παρατηρήσω είναι τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί έξω και μέσα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το φοβήθηκαν; Τον… Πολάκη; Μπας και μπουκάρει για να ζητήσει εξηγήσεις για τα δάνεια;

Αλλαξαν οι συσχετισμοί στο ΚΙΝΑΛ

Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί στη νέα εκλεγμένη πλέον κεντρική του ΚΙΝΑΛ;  Εκτός από αυτά που φαίνονται , η πρωτιά του Μανώλη Χριστοδουλάκη, η επανάκαμψη στα κομματικά δρώμενα του Στέφανου Ξεκαλάκη, η  υψηλή εκλογική επίδοση του Στέφανου Παραστατίδη και η συμμετοχή στην ΚΕ  των στελεχών της ΔΗΜΑΡ και του Ποταμιού που δεν αποχώρησαν Θ. Μαργαρίτης, ΠΒλάχος, Γ. Μειμάρογλου) έχουμε και λέμε.  Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι αυτός που ενίσχυσε τη θέση του είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης που κατάφερε να εκλέξει πάνω από 100 συνέδρους. Περί τους 20 συνέδρους εξέλεξε τοΚΙΔΗΣΟ. Τι μένει στη Φώφη Γεννηματά; Μια πλειοψηφία 130 συνέδρων. Δεν είναι για να την αγνοείς αλλά δεν τη λες και συντρπτική.