Tην καθαίρεση του κυβερνήτη της Νινευή αποφάσισε το κοινοβούλιο του Ιράκ, μετά από ναυάγιο υπερφορτωμένου πορθμείου με τουλάχιστον 90 νεκρούς την Πέμπτη στη Μοσούλη, την πρωτεύουσα της επαρχίας.

Σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, το σκάφος μετέφερε οικογένειες που ήθελαν να εκδράμουν σε νησί στον ποταμό Τίγρη. Πολλές από τις γυναίκες και τα παιδιά που επέβαιναν δεν ήξεραν κολύμπι.

Οι τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους εκδιώχθηκαν πριν από σχεδόν δύο χρόνια από τη Μοσούλη, όμως η ανακούφιση έδωσε τη θέση της στην ανυπομονησία για τα κρούσματα διαφθοράς, καθώς η ανοικοδόμηση της κατεστραμένης πόλης δεν προχωρά.

Διαδηλωτές αποδοκίμασαν την Παρασκευή τον πρόεδρο του Ιράκ και τον κυβερνήτη, αναγκάζοντάς τους να αποχωρήσουν από τον τόπο του δυστυχήματος. Το πλήθος έριξε πέτρες και παπούτσια στο αυτοκίνητο του κυβερνήτη Ναουφάλ Χαμάντι αλ-Σουλτάν, το οποίο ανέπτυξε ταχύτητα για να απομακρυνθεί με αποτέλεσμα να χτυπήσει δύο ανθρώπους, ένας από τους οποίους χρειάσθηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Ο πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι ζήτησε επισήμως χθες από το κοινοβούλιο να παύσει τον Σουλτάν. Η ιρακινή νομοθεσία δίνει στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο το δικαίωμα να καθαιρεί επαρχιακούς κυβερνήτες, μετά από πρόταση του πρωθυπουργού.

Το κοινοβούλιο ψήφισε επίσης την απόλυση δύο αναπληρωτών του Σουλτάν, όπως είχε ζητήσει ο Αμπντουλ Μάχντι. Στον κυβερνήτη δίνεται η δυνατότητα προσφυγής κατά της απόφασης σε δικαστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ