Σε μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα (που την επέλεξε) εξελίχθηκε η υπόθεση της Μυρσίνης Λοΐζου (φωτογραφία) και συγκεκριμένα η αποκάλυψη ότι λάμβανε για 5,5 χρόνια τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της. Για τον λόγο αυτόν η Μυρσίνη Λοΐζου παραιτήθηκε από υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Το περίεργο είναι ότι προτού παραιτηθεί και ενώ οι καταγγελίες έδιναν και έπαιρναν και βούιξε το Διαδίκτυο, βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος και δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ πως δεν πιστεύει ότι η κυρία Λοΐζου λάμβανε τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της. Τέτοια αντιμετώπιση της κατάστασης υπήρχε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η καταγγελία για αυτό το πρωτοφανές περιστατικό ήρθε αρχικά από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η οποία ανέφερε ότι η Μυρσίνη Λοΐζου εισέπραττε χωρίς να δικαιούται τη σύνταξη της μητέρας της Μάρως, η οποία και πέθανε τον Αύγουστο του 2007 σε ηλικία 67 ετών. Η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πάντως έχει ραντεβού με τη Δικαιοσύνη λίγες ημέρες πριν από τις ευρωκάλπες, αφού στις 14 Μαΐου έχει προσδιοριστεί νέα δίκη της για χρέη προς το Δημόσιο.

Εν συνεχεία το «Πρώτο Θέμα» αποκάλυψε ότι η Μυρσίνη Λοΐζου εισέπραττε παρανόμως επί 69 μήνες τη σύνταξη της μητέρας της που είχε πεθάνει. Επικαλείται μάλιστα και την απόφαση 905 του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών από 28 Φεβρουαρίου του 2017 με την οποία φαίνεται ότι η Μυρσίνη Λοΐζου «ξέχασε» να δηλώσει τον θάνατο της μητέρας της και εισέπραξε παράνομα €52.000 για 69 μήνες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν έχει πληρώσει τίποτα, και με τις προσαυξήσεις χρωστά το συνολικό ποσό των 94.000 ευρώ. Καταδικάστηκε μάλιστα από το Εφετείο Αθηνών σε 2 χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή για παράνομο περιουσιακό όφελος. Φέρεται μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, να επικαλέστηκε στο δικαστήριο βαρύ καταθλιπτικό επεισόδιο με μάρτυρες τη Χαρούλα Αλεξίου και τον ψυχίατρο Σ. Σούρλα.

Η Φώφη, ο λύκος και ο σκύλος συντροφιάς

Ακουσα κάποιους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ να πανηγυρίζουν σε πηγαδάκι στη Βουλή την Παρασκευή το πρωί και έλεγαν ότι «το ΠαΣοΚ θα καταγράψει διψήφια ποσοστά» και πολλά άλλα θριαμβευτικά και σκέφτηκα ότι κάποια μυστική δημοσκόπηση θα είχαν. Αλλά δεν είχαν, απλώς πανηγύριζαν για τη στάση της Φώφης Γεννηματά, επειδή πήρε το όπλο της στις Βρυξέλλες και επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα. Η κυρία Γεννηματά εκνευρίζεται όταν καλείται ο Πρωθυπουργός στο Ευρωσοσιαλιστικό Κόμμα και το δείχνει. Δεν το κρύβει. Βρέθηκε μαζί με τον κ. Τσίπρα στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού και Δημοκρατικού Κόμματος, φωτογραφήθηκαν μαζί (δηλαδή ο ένας στη μία άκρη και η άλλη στην άλλη χωρίς να ανταλλάξουν κουβέντα). Την ώρα που ο κ. Τσίπρας «κλαψούριζε» (όπως έλεγαν οι πασόκοι) στους ξένους ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θέλει να δημιουργηθεί προοδευτικό μέτωπο στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τη Δεξιά, συνέβη το εξής απρόοπτο:

Πήρε τον λόγο η Φώφη και είπε: «Μην ξεχνάμε, ο λύκος δεν θα γίνει ποτέ σκυλί συντροφιάς…» και πάγωσε η αίθουσα. Πρόλαβε βεβαίως να πει ότι ο κ. Τσίπρας ηγείται ενός κόμματος που προέρχεται από την Αριστερά, αλλά κυβέρνησε επί 3,5 χρόνια με την Ακροδεξιά και σήμερα στηρίζεται σε ψήφους ακροδεξιών βουλευτών για να παραμείνει στην κυβέρνηση.

Αυτά είπε η Φώφη στις Βρυξέλλες και έκανε τους πασόκους στην Αθήνα να πανηγυρίζουν που εδώ και χρόνια οι συριζαίοι «σύντροφοί» τους στη Βουλή τους λοιδορούσαν, τους περιφρονούσαν, τους κατηγορούσαν ως… κλέφτες, μόνο και μόνο επειδή δεν εντάσσονταν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανε η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Αντώνης Κοτσακάς, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Θάνος Μωραΐτης και ο κ. Τόλκας

Το να χαρακτηρίσει η Φώφη «λύκο» τον κ. Τσίπρα που δεν μπορεί να μεταλλαχθεί σε σκύλο συντροφιάς («ούτε με κωλοτούμπα» – όπως έλεγαν γελώντας οι βουλευτές του ΠαΣοΚ) σφόδρα, όπως έμαθα, ενόχλησε το Μαξίμου, αλλά και ορισμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, τον κ. Αλεξιάδη, που ζήτησε ραδιοφωνικώς να μη «βρίζει η Φώφη».

Μακεδονία Ξακουστή

Καθώς οι κάλπες πλησιάζουν, η ΝΔ ετοιμάζεται, βεβαίως, για τις εκλογές, αλλά φαίνεται πως προχωρούν και οι διεργασίες για τα πλασαρίσματα. Σε μία εκδήλωση που έγινε την Τετάρτη σε ξενοδοχείο της Αθήνας, ο Ανδρέας Κατσανιώτης έδειξε πως έχει ξεπεράσει τα όρια της περιφέρειάς του, της Αχαΐας. Όχι μόνο γέμισε ασφυκτικά μια μεγάλη αίθουσα, αλλά υποδέχθηκε και καμμιά τριανταριά βουλευτές της ΝΔ από όλες τις τάσεις, ανάμεσά τους ο Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης. Και ένας από τους βουλευτές αυτούς μου έλεγε την άλλη μέρα με νόημα: “Άλλαξε πίστα ο Ανδρέας”.

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν σχετικά με την παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Η κυβέρνηση φοβάται ένα ξέσπασμα του κόσμου για τη Μακεδονία και όχι μόνον. Να σκεφτείτε ότι έχει ορίσει ζώνες επικινδυνότητας, δηλαδή περιοχές όπου μπορεί να προκληθούν (κατά την κυβέρνηση) επεισόδια. Για παράδειγμα, σε ζώνη μεγάλης επικινδυνότητας για επεισόδια έχουν χαρακτηριστεί τα Γιαννιτσά, το Κιλκίς (από εκεί που πέρασε ο Νίκος Παππάς και τον γιούχαραν), η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, η Φλώρινα και η Πάτρα. Δεύτερον, με διαταγή του αρχηγείου του Λιμενικού (όπως αποκάλυψαν το «Παραπολιτικά») κλείνουν το στόμα στους ΟΥΚάδες του Λιμενικού και τους απαγορεύουν να τραγουδήσουν (όπως χρόνια έκαναν) το «Μακεδονία Ξακουστή». Δεν ξέρω εάν το ίδιο συμβαίνει και με την Προεδρική Φρουρά, αλλά μαθαίνω ότι μόνον στην Αθήνα για αποφυγή επεισοδίων θα διατεθούν κάπου 1.200 αστυνομικοί. Ούτε ο πλανητάρχης να ερχόταν.

Ο Τσίπρας, ο Σωκράτης και το… κώνειο

Το περιοδικό «Economist» σε άρθρο του με τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνών κόμμα της Ελλάδας, οδεύει προς την εκλογική ήττα του» προδικάζει την πτώση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του με τη λεζάντα «Twilight of Tsipras».Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη και σημειώνει ότι «για έναν άνδρα που βρίσκεται ενώπιον της επερχόμενης εκλογικής του εξαφάνισης, ο 44χρονος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται όσο ατάραχος έμοιαζε ο Σωκράτης όταν ετοιμαζόταν να πιει το κώνειο».

Οταν αλλάζεις… πίστα

Καθώς οι κάλπες πλησιάζουν, η ΝΔ ετοιμάζεται, βεβαίως, για τις εκλογές, αλλά φαίνεται πως προχωρούν και οι διεργασίες για τα πλασαρίσματα. Σε μία εκδήλωση που έγινε την Τετάρτη σε ξενοδοχείο της Αθήνας, ο Ανδρέας Κατσανιώτης έδειξε πως έχει ξεπεράσει τα όρια της περιφέρειάς του, της Αχαΐας. Όχι μόνο γέμισε ασφυκτικά μια μεγάλη αίθουσα, αλλά υποδέχθηκε και καμμιά τριανταριά βουλευτές της ΝΔ από όλες τις τάσεις, ανάμεσά τους ο Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης. Και ένας από τους βουλευτές αυτούς μου έλεγε την άλλη μέρα με νόημα: “Άλλαξε πίστα ο Ανδρέας”.

Συναυλία με τραγούδια του Μίκη για τον Ανδρέα

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο ΣΕΦ, θα διεξαχθεί το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Αναμένονται 4000 χιλιάδες σύνεδροι. Δεν βάζω στοίχημα ότι θα πάνε όλοι. Αρκετοί σύνεδροι της περιφέρειας το σκέφτονται. Το κόστος  είναι υπολογίσιμο και οι εποχές που το κόμμα τσόνταρε έχουν περάσει. Όσοι πάντως πάνε στο συνέδριο θα έχουν την ευκαιρία πέρα από τις πολιτικές συζητήσεις να επιμορφωθούν και να ψυχαγωγηθούν. Την Κυριακή εκτός από την εκλογή της νέας κεντρικής επιτροπής και την εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, μαθαίνω ότι προγραμματίζεται και συναυλία με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Συμβασιούχοι και … Συμβάσεις στη ΔΕΠΑ

Επιστολή προς τον υπουργό Ενέργειας  Γιώργο Σταθάκη απέστειλαν την προηγούμενη εβδομάδα οι συμβασιούχοι της ΔΕΠΑ. Σ’ αυτήν υπενθυμίζουν στον υπουργό τις υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας για την «τακτοποίησή» τους στις νέες εταιρείες που θα προκύψουν από τη διάσπαση της υφιστάμενης ΔΕΠΑ. Επικαλούνται μάλιστα τη διαβεβαίωση του διευθύνοντος συμβούλου Δημήτρη Τζώρτζη για τη μονιμοποίησή τους με παράκαμψη του ΑΣΕΠ και μάλιστα πριν το Πάσχα.

Μέχρι στιγμής πάντως καμία εξέλιξη δεν έχει σημειωθεί για τους συμβασιούχους, εν αντιθέσει με διαφόρους συμβούλους (επικοινωνίας), οι οποίοι όπως καταγγέλλεται, σπεύδουν να υπογράψουν πολύμηνες συμβάσεις, χωρίς προφανή ανάγκη και κυρίως πολύ πέραν της αναμενόμενης θητείας του κ. Τζώρτζη…