«Η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) έως το 2046 αναμένεται να επιφέρει νέες επενδύσεις με επίκεντρο το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, που αθροιστικά μπορεί να προσεγγίσουν ακόμα και τα 3 δισ. ευρώ».

Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του προς «Το Βήμα της Κυριακής» ο πρόεδρος του ΔΣ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και αναπληρωτής καθηγητής Διαχείρισης και Οικονομικών των Μεταφορών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Δημήτρης Δημητρίου, με αφορμή την πρόσφατη κύρωση της νέας σύμβασης από τη Βουλή.

Οι επενδύσεις με επίκεντρο το ΔΑΑ, προσθέτει ο κ. Δημητρίου, «θα υλοποιηθούν μακροπρόθεσμα και σε συνάρτηση με την ανοδική πορεία της επιβατικής κίνησης, προκαλώντας μια ανθεκτική και βελτιούμενη εντροπία σε οικονομικούς όρους, καθώς και επιχειρηματική διέγερση προς νέες υπηρεσίες και προϊόντα».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την αύξηση του τιμήματος για τη νέα σύμβαση παραχώρησης του ΔΑΑ από τα 484 εκατ. ευρώ στα 1,1 δισ. ευρώ, ο κ. Δημητρίου υποστηρίζει ότι «αντανακλά τη μείωση του κόστους χρήματος για τη χώρα» και προοιωνίζεται «τις θετικές εξελίξεις και προσδοκίες για την ελληνική οικονομία».

Παράλληλα σημειώνει ότι το αρχικό τίμημα δεν ήταν τα 484 εκατ. ευρώ του 2017 αλλά τα 250 εκατ. ευρώ του 2011.

«Οπως προκύπτει από τις εισηγητικές εκθέσεις των κρατικών προϋπολογισμών για τα έτη 2011 και 2012, το εκτιμώμενο τίμημα για την επέκταση της περιόδου παραχώρησης είχε προσδιοριστεί τότε σε περίπου 250 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ ήταν και οι εκτιμήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τις διαπραγματεύσεις της περιόδου 2014. Επίσης, σας υπενθυμίζω ότι η ολοκλήρωση της 20ετούς παράτασης (και η πώληση του 30% του ΔΑΑ, από το 55% συνολικά που κατέχει το Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ) αποτέλεσε υποχρέωση της συμφωνίας για το ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδότησης που εγκρίθηκε από τη Βουλή στον Αύγουστο του 2015. Ετσι, στα τέλη του 2016, ύστερα από πολλά στάδια, ολοκληρώθηκε η αποτίμηση του τιμήματος και καθορίστηκαν το πλαίσιο και οι διαδικασίες έγκρισης της συμφωνίας» αναφέρει ο κ. Δημητρίου.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δ.Δημητρίου στον Κ. Ντελέζο στο «Βήμα της Κυριακής»