Νέο ρεκόρ δημοτικότητας μεταξύ των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου στην Ουκρανία κατέγραψε ο κωμικός ηθοποιός Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ενισχύοντας το προβάδισμά του έναντι των αντιπάλων του, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο Ζελένσκι πιστώνεται με 26,9% της πρόθεσης ψήφου μεταξύ των Ουκρανών που έχουν ήδη κάνει την επιλογή τους, αφήνοντας με απόσταση πίσω του τον νυν πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο (17,7%) και την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο (15,8%), σύμφωνα μ’ αυτή τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KMIS).

Ο 41χρονος κωμικός ηθοποιός είχε κάνει την έκπληξη τον Ιανουάριο, όταν ήρθε πρώτος στις δημοσκοπήσεις γι’ αυτές τις εκλογές, που είναι κρίσιμες σε μια χώρα η οποία εδώ και πέντε χρόνια βρίσκεται σε πόλεμο και αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.

Όμως η αναπάντεχη δημοτικότητα του Ζελένσκι απέχει πολύ από το να του εξασφαλίσει τη νίκη στην ψηφοφορία, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι υπογραμμίζουν πως κανένας από τους 44 υποψηφίους για την προεδρία δεν μπορεί να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

«Έχει πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο» που προβλέπεται να διεξαχθεί στις 21 Απριλίου, όμως όχι και να κερδίσει, λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο η κοινωνιολόγος Ιρίνα Μπεκέσκινα, υπεύθυνη του Ιδρύματος Δημοκρατικών Πρωτοβουλιών του Κιέβου. «Το εκλογικό σώμα του αποτελείται κυρίως από νέους που είναι λιγότερο πρόθυμοι να μετακινηθούν για να πάνε να ψηφίσουν», προσθέτει.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στις εκλογές είναι το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων (27% των ερωτηθέντων), η επιλογή των οποίων θα επιδράσει σημαντικά, σημειώνει η Μπεκέσκινα.

Σύμφωνα με την ειδικό, η λαϊκή υποστήριξη προς τον Ζελένσκι εξηγείται από την επιθυμία των Ουκρανών να ανέβουν στην εξουσία «νέες πολιτικές ελίτ», καθώς και από τη δημοτικότητα των τηλεοπτικών εκπομπών του.

Αν δεν κερδίσει την προεδρική εκλογή, η συμμετοχή σ’ αυτή θα επιτρέψει στον ηθοποιό και στο κόμμα του, που ιδρύθηκε πρόσφατα, να πάρουν «ένα καλό ποσοστό» στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου και να «σχηματίσουν μια σημαντική κοινοβουλευτική ομάδα», εκτιμά η κοινωνιολόγος.

Η δημοσκόπηση του KMIS πραγματοποιήθηκε από τις 31 Ιανουαρίου μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.000 προσώπων.