Το 2018, 113 άτομα σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε πυροβολισμούς σε σχολεία των ΗΠΑ. Τα στοιχεία συνέλεξε η Education Week, αμερικανική επιθεώρηση για την παιδεία, η οποία άρχισε να καταγράφει τα περιστατικά πυροβολισμών από την αρχή του έτους. Η Education Week κατέγραψε 23 περιστατικά στα οποία υπήρξαν θάνατοι ή τραυματισμοί. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα αμερικανικά σχολεία λειτουργούν 180 ημέρες τον χρόνο, σημειώνεται κατά μέσον όρο ένα αιματηρό περιστατικό κάθε οκτώ ημέρες σχολείου.

Aλλη καταγραφή, από το Center for Homeland Defense and Security και τη Federal Emergency Management Agency (Fema), χρησιμοποιεί διαφορετική μέθοδο καταγραφής και κατέληξε ότι τα περιστατικά πυροβολισμών στα σχολεία το 2018 ήταν 94 – τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί σε όλη την περίοδο που τηρούνται αρχεία, από τη δεκαετία του ’70.

Το κίνητρο για να αρχίσει την καταγραφή η Education Week ήταν να συμβάλει ώστε τα περιστατικά αυτά να μην περνούν απαρατήρητα και  αρχίσουν να μοιάζουν «κανονικά». Αλλά ήταν και μια προσπάθεια να γεμίσουν τα κενά στην ενημέρωση, καθώς τα περιστατικά με πολλά θύματα καλύπτονται εκτενώς από τα μέσα ενημέρωσης ενώ εκείνα με λίγους τραυματίες περνούν στα «ψιλά».

Η Λέσλι Μάξγουελ, υποδιευθύντρια της Education Week, είπε στο BBC ότι το 2018 έσπασε το αρνητικό ρεκόρ επειδή σημειώθηκαν δύο πολύνεκρα περιστατικά που αύξησαν το σύνολο: 17 άτομα σκοτώθηκαν στο Λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας στο Πάρκλαντ της Φλόριδας και 10 άτομα σκοτώθηκαν στο Λύκειο Σάντα Φε κοντά στο Χιούστον του Τέξας.

«Το 2018 ξεχωρίζει και λόγω του ακτιβισμού που ακολούθησε το περιστατικό στο Πάρκλαντ με τους ίδιους τους μαθητές να ηγούνται των κινητοποιήσεων» πρόσθεσε η Μάξγουελ.

Με αφορμή το Πάρκλαντ, πραγματοποιήθηκαν εκστρατείες υπέρ του περιορισμού της οπλοφορίας αλλά, από την άλλη πλευρά, και εκκλήσεις για να οπλοφορούν οι εκπαιδευτικοί. Αν και τα δύο πολύνεκρα περιστατικά έγιναν πρωτοσέλιδα παγκοσμίως, πολλά άλλα πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα.

Σε αυτά περιλαμβάνεται ο πυροβολισμός σε δημοτικό σχολείο στη Βιρτζίνια τον Νοέμβριο, όταν ένας γονέας που παραλάμβανε το παιδί του τραυματίστηκε στο πόδι όταν εκπυρσοκρότησε το όπλο που βρισκόταν στην τσέπη άλλου γονέα. Τον Μάρτιο, σε λύκειο του Μέριλαντ, ένας 17χρονος πυροβόλησε δύο μαθητές και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Ενα από τα θύματα, ένα 16χρονο κορίτσι, υπέκυψε στα τραύματά του λίγες ημέρες αργότερα.

Οι δράστες των πυροβολισμών σε σχολεία το 2018 ήταν ως επί το πλείστον αγόρια 16 ή 17 ετών, αλλά υπήρξε και περίπτωση 12 ετών.

Η Education Week κατέγραψε λιγότερα περιστατικά το 2018 από το άλλο κέντρο καταγραφής επειδή μέτρησε μόνο εκείνα στα οποία υπήρξε τουλάχιστον ένα ακόμη θύμα εκτός από τον δράστη και συνέβησαν όταν το σχολείο ήταν ανοιχτό. Το Center for Homeland Defense and Security χρησιμοποίησε διαφορετική μέθοδο, μετρώντας όλα τα περιστατικά με όπλα σε σχολεία ασχέτως του αν υπήρξαν θύματα ή συνέβησαν όταν το σχολείο ήταν κλειστό – γι’ αυτό κατέγραψε 94 περιστατικά με 163 θύματα. Η προηγούμενη χρονιά-ρεκόρ για τον αριθμό περιστατικών ήταν το 2006 με 59 ενώ η προηγούμενη χρονιά-ρεκόρ για τον αριθμό των θυμάτων ήταν το 1986 με 97. Στη δεκαετία του ’70 δεν είχε υπάρξει καμία χρονιά με περισσότερα από 35 θύματα – το ένα πέμπτο σε σχέση με το 2018, το οποίο δείχνει πόσο έχουν αυξηθεί οι πυροβολισμοί στα σχολεία.

Οι περισσότερες επιθέσεις δεν είναι «τυφλές» αλλά αφορούν την κλιμάκωση μιας διαμάχης ή πυροβολισμούς συμμοριών.

Παρά τις δυσοίωνες στατιστικές, στις ΗΠΑ δεν υπάρχει συναίνεση για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό. Οι μεν ζητούν να μην επιτρέπονται τα όπλα στα σχολεία και οι δε να χρησιμοποιούνται περισσότερα όπλα για την άμυνα των σχολείων. Και η αμερικανική κοινή γνώμη είναι διχασμένη για το θέμα. Προς το παρόν δεν διαφαίνεται ότι θα υπάρξει συμφωνία για την αντιμετώπιση ενός τόσο ανησυχητικού φαινομένου.