• Αναζήτηση
 • Τουρκία: Στο ίδιο μοτίβο κλιμακούμενης έντασης αναμένεται να κινηθεί και στο μέλλον

  Ο Τσαβούσογλου προϊδεάζει για τα σχέδια της το 2019

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Στο ίδιο μοτίβο της κλιμακούμενης έντασης και της εμπρηστικής ρητορικής αναμένεται να κινηθεί και τους επόμενους μήνες η Τουρκία, που κάθε άλλο παρά να αλλάζει διαθέσεις εμφανίζεται λίγες μέρες πριν το 2019…

  Με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προαναγγέλλει επισκέψεις στα κατεχόμενα της Κυπριακής Δημοκρατίας και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό.

  Ο Μ. Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τις προηγούμενες μέρες, επιχείρησε μία αποτίμηση του 2018 αλλά και να προϊδέασει για όσα θα έρθουν το 2019.

  Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε την επόµενη τουρκική γεώτρηση η οποία θα λάβει χώρα στη Μεσόγειο και όχι στη Μαύρη Θάλασσα, όπως είχε εξαγγελθεί αρχικά, ενώ υποστήριξε ότι αυτή θα υλοποιηθεί εντός των ορίων της «τουρκικής ΑΟΖ, τα όρια της οποίας η Αγκυρα έχει κοινοποιήσει στον ΟΗΕ», και όχι στις περιοχές που έχουν παρανόµως παραχωρήσει για έρευνες οι Τουρκοκύπριοι στην κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου TPAO.

  Η δήλωση Τσαβούσογλου ωστόσο, κάθε άλλο παρά καθησυχαστική μπορεί να χαρακτηριστεί αφού η µονοµερώς αποκαλούµενη «τουρκική υφαλοκρηπίδα», επικαλύπτει µέρη των τεμαχίων  1, 4, 5, 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

  Αναλυτές εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιχειρήσει πρόκληση στα τεμάχια 1, 4, 5 και 7 τα οποία ακόµη δεν έχουν παραχωρηθεί σε κάποια εταιρεία για έρευνες. Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε καλέσει τις εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το τεμάχιο 7, με την Αγκυρα να αντιδρά εξαιρετικά έντονα στα σενάρια ανάληψης σχεδίου ερευνών στο συγκεκριμένο τεμάχιο από την αμερικανική ExxonMobil και την Τοtal.

  Δεδομένων αυτών εάν η Άγκυρα ήθελε να τραβήξει το σκοινί των προκλήσεων θα μπορούσε ενδεχόμενα να επιχειρήσει στο τεμάχιο 7, ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν προς το παρόν η Τουρκία δεν διαθέτει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε τόσο βαθιά νερά.

  Πέραν του στόχου του Τσαβούσογλου που είναι μέσω τέτοιων ανακοινώσεων να προκαλέσει αναστάτωση στη Λευκωσία, η επικρατέστερη εκτίμηση είναι πως η τουρκική γεώτρηση δεν θα είναι  μακριά από τις τουρκικές ακτές στα ανοιχτά της Αττάλειας και της Μερσίνας.

  Σε αυτό το πλαίσιο της τουρκικής προκλητικότητας αναμένονται με ενδιαφέρον οι εξελίξεις και ιδιαίτερα όσον αφορά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, πότε και αν θα πραγματοποιηθεί και τι θα έχει σαν αποτέλεσμα.

  Να σημειωθεί ωστόσο ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρόσθετες έρευνες και η δειγματοληψία σε σειρά σημείων εντός των τεμαχίων 6, 7, 8, 10 και 11 με το ερευνητικό σκάφος «Nautical Geo».

  Οι συγκεκριμένες έρευνες θα οδηγήσουν σε τελικές αποφάσεις σε σχέση με τα ακριβή σημεία που αφορούν τις τέσσερις από τις πέντε επόμενες γεωτρήσεις. Το πέμπτο σημείο έχει ήδη καθοριστεί και υπάρχουν όλα τα δεδομένα ώστε να γίνει σε κατάλληλο χρόνο η γεώτρηση.

  Κόσμος
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk