Σε φορτισμένο κλίμα, εντός και εκτός του δικαστικού μεγάρου, συζητήθηκε σήμερα στο ΣτΕ η Συμφωνία των Πρεσπών, την ακύρωση της οποίας ζητούν ενώσεις, κινήσεις, ομοσπονδίες καθώς και μεμονωμένοι πολίτες.

Απαντες στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου και ζητούν να ακυρωθεί η τελική συμφωνία των Πρεσπών, όπως και οι επιστολές με τις οποίες ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς συναίνεσε στην έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Χριστοφορίδου) επικράτησε μερική ένταση καθώς αρχικώς μερικοί εκ των συνηγόρων αντέδρασαν ως προς τον χρόνο αγόρευσης που τους έθεσε η πρόεδρος.

Το κλίμα φορτίστηκε με το χειροκρότημα δικηγορικής αγόρευσης. Η κυρία Σακελλαροπούλου διέκοψε για 5 λεπτά, λέγοντας ότι θα εκκενωθεί η αίθουσα. Στα 5 αυτά λεπτά επικράτησαν ψυχραιμότερες σκέψεις. Η αίθουσα δεν εκκενώθηκε, αλλά ζητήθηκε από τους δικηγόρους των Σωματείων, οι παριστάμενοι να μην προβαίνουν σε ανάλογες εκδηλώσεις. Μετά τη διακοπή η δικηγόρος ζήτησε συγγνώμη και η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε σε ήρεμους τόνους.

Το βασικό ζήτημα που καλείται να λύσει το ΣτΕ, σε μια υπόθεση που δεν έχει μόνον νομικό σκέλος, αλλά και έντονα πολιτικό, είναι κατά πόσο μπορεί να ελεγχθούν από το δικαστήριο κυβερνητικές πράξεις οι οποίες άπτονται της εξωτερικής πολιτικής.

Οι δικηγόροι στις αγορεύσεις τους αφιέρωσαν αρκετό χρόνο στις ιστορικές αναδρομές και τις μελλοντικές δεσμεύσεις που θα έχει η επίμαχη συμφωνία των Πρεσπών εάν κυρωθεί από την Βουλή.

Αίσθηση προκάλεσε αποστροφή για καταστροφή που θα επέλθει (με την συμφωνία των Πρεσπών), ανάλογη με αυτή της Μικρασιατικής καταστροφής.

Κλείνοντας την αγόρευσή της μια εκ των συνηγόρων είπε ότι «οι Μακεδόνες δεν θα ζήσουν πάλι σκλαβωμένοι», για να ξεσηκωθεί πάλι το ακροατήριο σε χειροκροτήματα και η συνεδρίαση να διακοπεί προσωρινά.

Οι συνήγοροι του Δημοσίου (ΝΣΚ) υποστήριξαν ότι η συμφωνία των Πρεσπών και οι μεταγενέστερες αποφάσεις του τότε υπουργού Εξωτερικών Νικόλαου Κοτζιά είναι κυβερνητικές πράξεις που αφορούν τις διεθνείς -διπλωματικές σχέσεις της χώρας και δεν μπορούν να ελεγχθούν από το ΣτΕ.

Επίσης, οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου ανέφεραν ότι οι πράξεις που εκδίδονται σε σχέση με τις διεθνείς συμβάσεις δεν ελέγχονται από το ΣτΕ, αλλά και για ανάλογες περιπτώσεις δεν προβλέπεται δημοψήφισμα.

Τα Σωματεία υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η συμφωνία των Πρεσπών «εκθέτει τη χώρα μας σε κίνδυνο διαμελισμού και παραχωρεί το όνομα, τη γλώσσα και την ιθαγένεια των αυτοχθόνων πολιτών της Ελληνικής Μακεδονίας στους εθνικά Σλάβους πολίτες της γείτονας χώρας».

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.