Σε αχαρτογράφητα νερά πλέει η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, μετά το ντόμινο παραιτήσεων κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησής της, στον απόηχο της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν να έχουν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες 48 επιστολές βουλευτών των Τόρις για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της πρωθυπουργού, σύμφωνα με την ιστοσελίδα BrexitCentral που επικαλείται αξιόπιστη πηγή, ενώ νέο «πονοκέφαλο» για την Μέι προκαλούν οι βορειοϊρλανδοί του DUP.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Telegraph, το βορειοϊρλανδικό κόμμα διαμήνυσε πως η συμφωνία που έκλεισε το Συντηρητικό Κόμμα με το DUP για το Brexit ακυρώνεται, εκτός εάν η Τερέζα Μέι αντικατασταθεί από νέο ηγέτη.

Κατά το δημοσίευμα της δεξιάς βρετανικής εφημερίδας, το DUP απείλησε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων και πρόσθεσε ότι η υποστήριξή του προς τους Τόρις εφεξής «εξαρτάται από το ποιος (θα) είναι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος».

Η ίδια πάντως εμφανίζεται αποφασισμένη να επιμείνει στη συμφωνία και να πάει το Brexit έως το τέρμα, ενώ, όπως διαβεβαίωσε σήμερα, η Βρετανία θα φύγει τον Μάρτιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τερέζα Μέι τόνισε ότι η συμφωνία του Brexit στην οποία η κυβέρνησή της συμφώνησε αυτή την εβδομάδα «διατηρεί την ακεραιότητα» της Βρετανίας. «Όταν η συμφωνία οριστικοποιηθεί, ελπίζω ότι κάθε βουλευτής θα εξετάσει την ανάγκη να διασφαλίσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (του 2016)» τόνισε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Αναφερθείσα στις ανησυχίες ότι η συμφωνία για το Brexit θα οδηγήσει σε έλλειψη φαρμάκων που παρασκευάζονται στην ΕΕ, η Μέι τόνισε ότι το τμήμα Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας του Ην. Βασιλείου «εργάζεται με προσοχή» με τις εταιρείες που παρέχουν φάρμακα.

«’Οχι, δεν είμαι ο σύγχρονος Τσάμπερλεν…»

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας επισήμανε ότι τα πάντα στη συμφωνία του Brexit, στόχο έχουν να διασφαλίσουν ότι συμφωνία θα υπάρχει την 1η Ιανουαρίου 2021.

Στο πλαίσιο μίας επίθεσης γοητείας υπεραμύνθηκε του σχεδίου συμφωνίας από το μικρόφωνο του ραδιοφωνικού δικτύου LBC, όπου απάντησε σε ερωτήσεις ακροατών. Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός όταν ακροατής αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μίας «ευπρεπούς παραίτησης».

Η Μέι αρνήθηκε ότι είναι ένας σύγχρονος Νέβιλ Τσάμπερλεν, ο βρετανός ηγέτης που λοιδορήθηκε για την διαβεβαίωσή του ότι έχει κατευνάσει το Βερολίνο και διασφαλίσει ειρήνη με την Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ έναν χρόνο πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η βρετανίδα πρωθυπουργός κατηγορείται για «παράδοση» στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω μίας συμφωνίας που θα καταστήσει την χώρα δέσμια των ευρωπαϊκών ρυθμίσεων μετά την έξοδό της από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

«Οχι δεν είμαι ένας σύγχρονος Τσάμπερλεν και ο λόγος είναι ο εξής: δεν θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για πάντα σε κάτι που δεν θέλουμε», είπε στο LBC.

Ο Νέβιλ Τσάμπερλεν εξεδιώχθη το 1940 μετά το ξέσπασμα του πολέμου και αντικαταστάθηκε από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ.

«Δεν έχω ορίσει ακόμη νέο υπουργό για το Brexit, αλλά φυσικά θα το κάνω τις επόμενες λίγες ημέρες», δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός, όταν ερωτήθηκε αν έχει προσφέρει την θέση στον Μάικλ Γκόουβ, τον επιφανέστερο υποστηρικτή του Brexit στην κυβέρνησή της.

«Πυρά» από τον Ντέιβις

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα καταψηφίσει το σχέδιο συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit άρα εκείνη θα πρέπει να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μια διαφορετική συμφωνία, δήλωσε ένας από τους πρώην υπουργούς της για το Brexit.

«Η πολιτική την οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε θα απορριφθεί, νομίζω, από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Τότε η πρωθυπουργός θα πρέπει να βρει μια εναλλακτική» δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντέιβις.