• Αναζήτηση
 • Ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας υποσχέθηκε ο Ερντογάν

  Με την υπόσχεση ότι θα οικοδομήσει μια «ισχυρή» χώρα, με μια πανίσχυρη αμυντική βιομηχανία και μια αναπτυσσόμενη οικονομία, ολοκλήρωσε την ορκωμοσία του για μια νέα πενταετή θητεία με διευρυμένες εξουσίες ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Με την υπόσχεση ότι θα οικοδομήσει μια «ισχυρή» χώρα, με μια πανίσχυρη αμυντική βιομηχανία και μια αναπτυσσόμενη οικονομία, ολοκλήρωσε την ορκωμοσία του για μια νέα πενταετή θητεία με διευρυμένες εξουσίες ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  Ο κ. Ερντογάν ορκίστηκε ενώπιον του κοινοβουλίου και στη συνέχει εκφώνησε ομιλία ενώπιον πολλών ξένων ηγετών που είχαν συγκεντρωθεί στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. «Εμείς, ως Τουρκία και ως τουρκικός λαός, κάνουμε σήμερα μια νέα αρχή» είπε, τονίζοντας πως «αφήνουμε πίσω μας το σύστημα που στο παρελθόν κόστισε στη χώρα μας ακριβό τίμημα, λόγω του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού χάους».

  Ο 64χρονος πρόεδρος υποστηρίζει ότι το νέο, προεδρικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ασφάλεια της χώρας του, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 αλλά και τις συγκρούσεις στα νότια σύνορά της, στη Συρία και το Ιράκ. «Ξεκινούμε αυτόν τον δρόμο χρησιμοποιώντας αυτήν την ευκαιρία όσο καλύτερα μπορούμε, για ένα ισχυρό κοινοβούλιο, μια ισχυρή κυβέρνηση και μια ισχυρή Τουρκία» τόνισε.

  «Θα ενισχύσουμε την αμυντική βιομηχανία μας και την ασφάλεια των συνόρων. Θα κάνουμε πολύ μεγάλες επενδύσεις σε όλες τις περιοχές (…) για να γίνουμε μια από τις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες» συνέχισε.

  Με το νέο σύστημα καταργείται η θέση του πρωθυπουργού και ο πρόεδρος θα μπορεί να διορίζει ο ίδιος τους υπουργούς και να απομακρύνει τους δημοσίους υπαλλήλους, χωρίς να απαιτείται η έγκριση του κοινοβουλίου. Απόψε το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση των εορταστικών εκδηλώσεων, ο Ερντογάν αναμένεται να ανακοινώσει τα ονόματα των 16 υπουργών του.

  «Θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη του λαού μας, έχοντας την επίγνωση ότι είμαι ο πρόεδρος όχι μόνον εκείνων που με ψήφισαν αλλά και των 81 εκατομμυρίων Τούρκων» είπε, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, Εμινέ. Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα διασφαλίσει τις ελευθερίες όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας ή περιοχής από την οποία προέρχονται.

  «Αφήνουμε πίσω μας την εποχή που οι άνθρωποι σ’ αυτήν τη χώρα αποξενώνονταν, περιθωριοποιούνταν, διώκονταν για οποιοδήποτε λόγο» είπε χαρακτηριστικά.

  Ανακοίνωσε το νέο υπουργικό

  Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του ο τούρκος πρόεδρος, ανακοίνωσε και τα πρώτα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου.

  Μοναδικός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ορίστηκε ο Φουάτ Οκτάι, ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραμένει στη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

  Ο γαμπρός του τούρκου προέδρου, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών, με τον μέχρι πρότινος αρχηγό του Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Χουλούσι Ακάρ να παίρνει τη θέση του υπουργού Άμυνας.

  Δύο ακόμα ονόματα υπουργών που έγιναν γνωστά είναι αυτά των Φατίχ Ντονμέζ και Ρουσχάρ Πεκτζάν που θα είναι οι νέοι υπουργοί Ενέργειας και Εμπορίου αντίστοιχα.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk