• Αναζήτηση
 • Νικαράγουα: Η πολιτική κρίση έφερε εκατοντάδες νεκρούς

  Τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στη Νικαράγουα στα μέσα Απριλίου και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 309 ανθρώπων.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στη Νικαράγουα στα μέσα Απριλίου και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 309 ανθρώπων.

  Τα θύματα είναι 297 πολίτες και 12 αστυνομικοί, δήλωσε ο Άλβαρο Λέιβα, στέλεχος της Νικαραγουανής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Asociacion Nicaraguense Pro Derechos Humanos, ANPDH), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

  Τουλάχιστον 253 από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των τραυμάτων που τους προκάλεσαν σφαίρες, σύμφωνα με τον Λέιβα. Οι τραυματίες είναι πάνω από 1.500, κατά τον ίδιο.

  Άλλες ΜΚΟ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα εκτιμούν ότι οι νεκροί των επεισοδίων είναι περίπου 220. Η κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα κάνει λόγο για 47 θανάτους.

  Η κατάσταση στη χώρα παραμένει έκρυθμη από τη 18η Απριλίου, όταν άρχισε η κινητοποίηση εναντίον της κυβέρνησης του Ορτέγα, τον οποίο η αντιπολίτευση κατηγορεί πως αντέδρασε εξαπολύοντας κύμα καταστολής από την αστυνομία και φιλοκυβερνητικούς παραστρατιωτικούς.

  Μια ομάδα ειδικών της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξάλλου άρχισε την Τρίτη μια αποστολή έρευνας για τα βίαια επεισόδια των τελευταίων δυόμισι μηνών.

  Η ομάδα αυτή έχει εντολή διάρκειας έξι μηνών και εντέλλεται να υποστηρίξει τις «έρευνες για τα βίαια επεισόδια» και να κάνει προτάσεις για την απόδοση δικαιοσύνης και την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα και τους οικείους της.

  Η Επιτροπή απαιτεί να μπει τέλος στην καταστολή, να διαλυθούν οι παραστρατιωτικές οργανώσεις, να γίνει σεβαστό το κράτος δικαίου και να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες όσον αφορά τους πολίτες οι οποίοι έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk