Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον υποβάθμισε δημοσιογραφικές αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες, η Βόρεια Κορέα αποκρύπτει τμήματα του προγράμματος πυρηνικών όπλων που διαθέτει, σύμφωνα με το “Politico.”
«Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε ό,τι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην Σιγκαπούρη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπόλτον στην εκπομπή “Face the Nation” του τηλεοπτικού δικτύου CBS, αναφερόμενος στην συνάντηση μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν που έγινε τον προηγούμενο μήνα στην Σιγκαπούρη.
Ο ίδιος, τόνισε ότι ο σχολιασμός σε ειδικές δημοσιογραφικές αναφορές, δεν εξυπηρετεί τον στόχο της προώθησης των διαπραγματεύσεων.
Ο Μπόλτον τόνισε πως η κυβέρνηση Τραμπ δεν είναι αφελής.
“Είμαστε πολύ καλά ενημερωμένοι από τον τρόπο συμπεριφοράς της Βόρειας Κορέας στις δεκαετίας που προηγήθηκαν κι αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ,” είπε ο ίδιος, προσθέτοντας: “Δεν υπάρχει κάποιο συναίσθημα υπεραισιοδοξίας, μεταξύ των μελών της ομάδας που το χειρίζεται αυτό.”
Τα σχόλια του Μπόλτον ακολούθησαν αναφορές του τηλεοπτικού δικτύου ΝBC News, αλλά και της εφημερίδας “The Washington Post” οι οποίες επικαλέστηκαν δηλώσεις ανώνυμων Αμερικανών αξιωματούχων για την συνέχιση της παραγωγής καυσίμου για πυρηνικά όπλα, από την Βόρεια Κορέα. Πηγές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσαν στο NBC, ότι η Βόρεια Κορέα είναι ενδεχόμενο να προχωρεί σε αύξηση της παραγωγής πυρηνικού καυσίμου, προκειμένου ν’ ασκήσει πιέσεις για να αποσπάσει μεγαλύτερους συμβιβασμούς από την κυβέρνηση Τραμπ.
Παρά το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα έχει σταματήσει τις πυραυλικές δοκιμές, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το καθεστώς της Πιονγιάνγκ, έχει μειώσει τα αποθέματά της ή έχει επιβραδύνει την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου.
“Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν συγκαταβατικός αρκετές φορές στην Σιγκαπούρη και είναι διαφορετικός από τους ηγέτες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τώρα θα αφήσουμε τις ενέργειές τους, να μιλήσουν γι’ αυτούς,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπόλτον στην Μάργκαρετ Μπρέναν, προδιαγράφοντας τις προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.
Στο μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί ν’ ασκήσει μία διπλωματία υψηλών απαιτήσεων στην υπόθεση της Βόρειας Κορέας, χωρίς να έχει διοριστεί ένας ειδικός απεσταλμένος για την επίβλεψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Από την άλλη μεριά, ο υπουργός των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξελίσσεται στο κεντρικό πρόσωπο της κυβέρνησης Τραμπ για την διαχείριση της κατάστασης μετά την Σιγκαπούρη και προκειμένου η Βόρεια Κορέα να μεταπειστεί αποφασιστικά και να εγκαταλείψει το πυρηνικό και του πυραυλικό της πρόγραμμα.
Ωστόσο, μέλη του Κογκρέσου, αλλά και πρώην αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης προσπαθούν να πείσουν τον πρόεδρο Τραμπ για την αναγκαιότητα του διορισμού ενός ειδικού απεσταλμένου. Οι ίδιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Πομπέο δεν μπορεί να δώσει στο αναφερόμενο ανοιχτό ζήτημα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, την προσοχή που χρειάζεται με δεδομένη την απαιτητική φύση της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων του στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, για το σύνολο των ανοιχτών ζητημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει κατά την δεδομένη χρονική, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Οι παροτρύνσεις για τον διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για τον χειρισμό του ζητήματος της Βόρειας Κορέας δημοσιοποιούνται, καθώς οι συνεργάτες του προέδρου Τραμπ δεν γνωστοποιούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την στρατηγική που έχει καταστρώσει η Ουάσινγκτον, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την απειλή της Βόρειας Κορέας.
Παράλληλα, δεν έχει γίνει κάποια ανακοίνωση για την διεξαγωγή νέων επίσημων συνομιλιών μετά την συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Κίμ, που έγινε στις 12 Ιουνίου στην Σιγκαπούρη, ενώ υπάρχουν αναφορές για επίσκεψη του Πομπέο στην Πιονγιάνγκ, την επόμενη εβδομάδα.
Από την άλλη μεριά, το καθεστώς του Κιμ φέρεται σύμφωνα με νέες αναφορές να έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση μιας πυρηνικής εγκατάστασης, ενισχύοντας τις προσπάθειές του για την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή πυρηνικών όπλων κι ενώ ενισχύονται οι ανησυχίες γύρω από τις πραγματικές προθέσεις του καθεστώτος στην Πιονγιάνγκ.
“Αυτό φαίνεται να είναι σαν να πηγαίνεις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα χωρίς να έχεις κάποιον αναπληρωματικό στον πάγκο. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν μία πρόκληση του μεγέθους της Βόρειας Κορέας, οι ΗΠΑ χρειάζονται έναν ενισχυμένο υπουργό των Εξωτερικών αλλά και εξειδικευμένο διπλωματικό προσωπικό για να τον υποστηρίξει.
Ειδικότερα, έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο για ν’ ασχοληθεί αποκλειστικά με την Βόρεια Κορέα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός Έλιοτ Ένγκελ, που είναι υψηλόβαθμο μέλος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Μέχρι πρόσφατα, οι ΗΠΑ είχαν έναν ειδικό απεσταλμένο για την αμερικανική πολιτική στην Βόρεια Κορέα, τον Τζόζεφ Γιαν, που ήταν διπλωμάτης καριέρας και συνταξιοδοτήθηκε τον Φεβρουάριο, κι ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διεργασίες για μία πιθανή συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Κιμ.
Η αποχώρηση του Γιαν έφερε στο προσκήνιο το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης διπλωματικού προσωπικού με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο το αμερικανικό ΥΠΕΞ και το οποίο μεγάλωσε υπό την παρουσία του Ρεξ Τίλερσον στην ηγεσία του υπουργείου, πριν από τον Πομπέο.
Το πρόβλημα αυτό είναι τόσο μεγάλο που επιστρατεύτηκε ο προκάτοχος του Γιαν, Αμερικανός πρεσβευτής στις Φιλιππίνες Σουνγκ Κιμ, προκειμένου να βοηθήσει στην προετοιμασία της συνάντησης μεταξύ του Τραμπ και του Κιμ, ενώ στην όλη προσπάθεια συμμετείχαν το αμερικανικό ΥΠΕΞ υπό τον Πομπέο, η CIA, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ σε συνεργασία με άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, ώστε να πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση.
Από την άλλη μεριά, η συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση μιας ασαφούς διακήρυξης υπό την γενική δέσμευση της αποπυρηνικοποίησης, χωρίς ωστόσο, να έχουν δημοσιοποιηθεί περισσότερες λεπτομέρειες. Η σκληρή δουλειά βρίσκεται μπροστά, καθώς οι δύο πλευρές, προσπαθούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τι εννοούν με την αποπυρηνικοποίηση, πόσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την πραγματοποίησή της, ποια θα είναι τα ανταλλάγματα που τελικά η Ουάσινγκτον θα δώσει στην Πιονγιάνγκ, αλλά κι άλλα ανοιχτά ζητήματα γύρω από την ισορροπία δυνάμεων, αλλά και τον τελικό στόχο της ειρήνευσης στην Κορεατική Χερσόνησο.
Η διαδικασία αυτή, μπορεί να απαιτήσει αρκετούς μήνες διεξαγωγής διαπραγματεύσεων, προκειμένου να καταρτιστεί με ακρίβεια το τελικό πλαίσιο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου της αποπυρηνικοποίησης.
Από την πλευρά του, ο Πομπέο που ανέλαβε την ηγεσία του αμερικανικού ΥΠΕΞ τον Απρίλιο, διαβεβαίωσε το Κογκρέσο την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση Τραμπ, εργάζεται στο σύνολό της, προκειμένου να δρομολογήσει εξελίξεις στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας. Ο ίδιος, τόνισε πως έχει την ευθύνη συντονισμού μιας προσπάθειας που υλοποιείται μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών, χωρίς ωστόσο, να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες, τόσο για την στρατηγική που έχει καταστρώσει, όσο και για την τακτική που θα ακολουθήσει προκειμένου να την υλοποιήσει.
Ο Πομπέο υποστήριξε ότι η δημοσιοποίηση σχετικών πληροφοριών για το σχέδιο που έχει καταστρώσει η Ουάσινγκτον θα επέφερε τα αντίθετα αποτελέσματα, τονίζοντας ότι “οι Βορειοκορεάτες άκουγαν την ακρόασή του” στο Κογκρέσο.
Από την άλλη μεριά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ζήτημα ασφάλειας που έχει προκληθεί με την Βόρεια Κορέα απασχολεί τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο Πομπέο την προηγούμενη εβδομάδα είχε συνομιλία με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας, ενώ ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις έθεσε το ζήτημα στην διάρκεια περιοδείας του στην Ασία, με σταθμούς, το Πεκίνο, την Σεούλ και το Τόκιο.
Παράλληλα, η Γερουσία επικύρωσε τελικά την Πέμπτη τον διορισμό του νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Σεούλ, ενώ ο Πομπέο που θεωρείται έξυπνος και ευέλικτος διπλωματικός παίκτης με γνώσεις για την Βόρεια Κορέα από την θητεία του στην διεύθυνση της CIA, εκτιμάται ότι έχει περιορισμένη γνώση σε τεχνικά θέματα που σχετίζονται με τα πυρηνικά οπλοστάσια.