• Αναζήτηση
 • DW: Τη σύγκρουση δείχνει να επιλέγει ο Χ. Ζέεχοφερ

  Ολα δείχνουν ότι απομακρύνεται ακόμα περισσότερο η ενδεχόμενη λύση στη διένεξη Μέρκελ-Ζέεχοφερ που απειλεί να θέσει τέλος στη συγκυβέρνηση στο Βερολίνο.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Στη συνεδρίαση του κόμματός του ο Χ. Ζέεχοφερ φέρεται να δήλωσε ότι οι αποφάσεις για το προσφυγικό στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ δεν αρκούν. Εν αναμονή δηλώσεων του υπουργού Εσωτερικών και προέδρου των Χριστιανοκοινωνιστών.

  Ωρα με την ώρα λιγοστεύουν οι ελπίδες για συμβιβασμό την τελευταία στιγμή μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Χ. Ζέεχοφερ και της καγκελαρίου Μέρκελ με αφορμή το προσφυγικό. Στη συνεδρίαση των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας στο Μόναχο, ο πρόεδρος του κόμματος φέρεται να δήλωσε ότι οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ στο μεταναστευτικό δεν αρκούν, μιας και δεν έχουν «παρόμοια αποτελέσματα», όπως η απώθηση προσφύγων που σχεδιάζει ως υπουργός Εσωτερικών.

  Ολα δείχνουν ότι απομακρύνεται ακόμα περισσότερο η ενδεχόμενη λύση στη διένεξη Μέρκελ-Ζέεχοφερ που απειλεί να θέσει τέλος στη συγκυβέρνηση στο Βερολίνο. Ενδεικτικό ίσως ότι οι προγραμματισμένες για τις 6μμ. ώρα Ελλάδος δηλώσεις του Χ. Ζέεχοφερ δεν έχουν ακόμα λάβει χώρα, μιας και συνεχίζεται μέχρι αυτή την στιγμή η συνεδρίαση των Χριστιανοκοινωνιστών στο Μόναχο.

  Από την πλευρά της η Αγκελα Μέρκελ στην καθιερωμένη καλοκαιρινή συνέντευξή της στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF) τόνισε ότι θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία με τους Χριστιανοκοινωνιστές. Απέρριψε ωστόσο «μονομερείς ενέργειες, που δεν έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους και λαμβάνουν χώρα σε βάρος τρίτων». Η καγκελάριος υπογράμμισε ότι επιθυμεί «τη συνοχή της Ευρώπης» και υπενθύμισε την προειδοποίηση στο τελικό κείμενο της συνόδου κορυφής της ΕΕ στο οποίο γίνεται λόγος για τον κίνδυνο μονομερών ενεργειών. «Για τον λόγο αυτό η ευρωπαϊκή λύση έχει τόσο μεγάλη σημασία για μένα», τόνισε η καγκελάριος.

  Η Αγκελα Μέρκελ δεν απαντά αν θα παύσει τον υπουργό Εσωτερικών

  Στη συνέντευξη στο ZDF η Αγκελα Μέρκελ απέφυγε ν’ απαντήσει στο ερώτημα αν θα παύσει τον υπουργό Εσωτερικών από τα καθήκοντά του σε περίπτωση που προβεί μονομερώς σε απώθηση προσφύγων που έχουν ήδη καταγραφεί στη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ. Η καγκελάριος δήλωσε ωστόσο ότι συμφωνεί με τον υπ. Εσωτερικών ως προς τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη και τη Γερμανία. «Οι διαφωνίες μας σχετίζονται στο πως θα πετύχουμε τον κοινό στόχο», είπε η καγκελάριος.

  Η Αγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ωστόσο ότι χάρη στις πιέσεις των συγκυβερνώντων Χριστιανοκοινωνιστών επετεύχθη πρόοδος τις τελευταίες μέρες στη διαχείριση του προσφυγικού. «Προχωρήσαμε πολύ, ωστόσο αυτό δεν αρκεί», είπε η καγκελάριος. Σε ερώτημα σχετικά με τους ισχυρισμούς χωρών όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Πολωνία ότι δεν υπάρχει συμφωνία σε διοικητικό επίπεδο για την επιστροφή προσφύγων που έχουν καταγραφεί στο έδαφός τους, η καγκελάριος τόνισε ότι λυπάται για τις παρεξηγήσεις, υπάρχουν όμως θετικές απαντήσεις των αρμόδιων πολιτικών. Και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν υποστήριξε πως υπάρχουν ήδη ολοκληρωμένες συμφωνίες, μιας και αυτές άπτονται των αρμοδιοτήτων του γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ.

  Μέχρι αυτή την ώρα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα και το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο. Σε περίπτωση αποχώρησης των Χριστιανοκοινωνιστών από τη συγκυβέρνηση απομένουν σε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες 353 έδρες στη γερμανική βουλή. Για την πλειοψηφία απαιτούνται ωστόσο δύο περισσότερες, δηλαδή 355. Ποιες επιλογές υπάρχουν: Νέες εκλογές, κυβέρνηση μειοψηφίας ή νέες διαπραγματεύσεις για συγκυβέρνηση είτε με τους Πρασίνους, είτε με τους Φιλελευθέρους.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk