«Οι ηγέτες τελικώς συμφώνησαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Παρασκευής στη δημιουργία νέων «κέντρων» σε ευρωπαϊκό έδαφος για τη στέγαση και την επεξεργασία των στοιχείων των αιτούντων άσυλο, καθώς και σε μια σειρά άλλων συνεργατικών ενεργειών στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής», γράφει η ιστοσελίδα Politico.
«Το σχέδιο εξακολουθεί να υπολείπεται έναντι μιας συνολικής συμφωνίας για την αναθεώρηση των κανόνων ασύλου αλλά η συμφωνία αντιπροσωπεύει μια κρίσιμης σημασίας –αν και όχι απόλυτη- συναίνεση στο πιο διχαστικό ζήτημα και επιχειρεί να αμβλύνει την πολιτική πίεση, ιδιαιτέρως αυτήν που ασκείται στην Καγκελάριο Μέρκελ», προσθέτει.
Σύμφωνα με το Politico «η συμφωνία επιτυγχάνει μια ισορροπία ανάμεσα στις ανησυχίες των χωρών της πρώτης γραμμής που έχουν πληγεί περισσότερο από τις αφίξεις των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο και τα πολιτικά αιτήματα των χωρών που βρίσκονται στο εσωτερικό και επιμένουν σε αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους – τα συμπεράσματα των ηγετών επιχειρούν να τονίσουν μία αίσθηση ενότητας και αποφασιστικότητας».
«Αυτό αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για ένα κράτος-μέλος, αλλά για την Ευρώπη στο σύνολό της», δήλωσαν οι ηγέτες. Επικαλούμενοι την επιτυχία στη μείωση του αριθμού των αφίξεων κατά τα τελευταία χρόνια, προσέθεσαν: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να συνεχίσει και να ενισχύσει αυτήν την πολιτική για να αποφευχθεί η επιστροφή στις ανεξέλεγκτες ροές του 2015 και η παράνομη μετανάστευση μέσω των υφιστάμενων και αναδυόμενων διαδρομών».
Η Καγκελάριος Μέρκελ κατά την αναχώρησή της από τη Σύνοδο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «μετά από εντατικές συζητήσεις αναφορικά με το ίσως πιο δύσκολο ζήτημα στην Ε.Ε. είναι ένα καλό σημάδι ότι συμφωνήσαμε σε ένα κοινό κείμενο».
Αναφορικά με τη στάση του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος για πρώτη φορά παρίστατο σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Politico επισημαίνει ότι εξέπληξε τους ομολόγους του μπλοκάροντας το κείμενο των συμπερασμάτων, το οποίο περιλάμβανε και ζητήματα για τα οποία δεν υπήρχε διαφωνία. «Ήταν ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα για τον πρωτάρη Ιταλό πολιτικό, δικηγόρο και καθηγητή Δικαίου, ο οποίος ποτέ κατά το παρελθόν δεν υπηρέτησε σε δημόσια αξιώματα, αλλά προέκυψε ως συμβιβαστική λύση στον κυβερνητικό συνασπισμό του αντισυστημικού κινήματος των 5 αστέρων με την ακροδεξιά Λέγκα. Και (η στάση του αυτή) σίγουρα δεν τον έκανε να κερδίσει φίλους…».
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι παρενέβη ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με την υποστήριξη του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, προωθώντας την πρόταση για τα αποκαλούμενα «ελεγχόμενα κέντρα», που είναι ουσιαστικά φυλασσόμενοι προσφυγικοί καταυλισμοί- σε έδαφος της Ε.Ε., κυρίως σε χώρες της πρώτης γραμμής που είναι πρόθυμες να τους φιλοξενήσουν, χρηματοδοτούμενα και διαχειριζόμενα συλλογικά από την Ε.Ε.
Οι Ιταλοί αρχικά αντιτέθηκαν στην ιδέα, φοβούμενοι ότι οι χώρες της πρώτης γραμμής θα επωμισθούν ακόμα περισσότερο βάρος, αλλά τελικά υποχώρησαν όταν δόθηκαν διαβεβαιώσεις μαζί με την πρόβλεψη ότι η Ε.Ε. μπορεί ακόμα να πιέσει για την εγκαθίδρυση κέντρων επεξεργασίας, πλατφόρμες αποβίβασης, στη Βόρεια Αφρική. Το Συμβούλιο επεσήμανε ότι τα νέα κέντρα θα δημιουργηθούν «μόνο σε εθελοντική βάση… χωρίς προκαταλήψεις για τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου», επιτρέποντας στην Ιταλία να ανανεώσει την πίεσή της για την εφαρμογή των αναγκαστικών ποσοστώσεων. Τα συμπεράσματα ζητούν «γρήγορη επίλυση του συνολικού πακέτου» με μία έκθεση προόδου για τη Σύνοδο του Οκτωβρίου.