Η Γαλλία δεν πρόκειται να ιδρύσει κέντρα κλειστού τύπου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο έδαφός της, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Εξήγησε ότι αυτό δεν θα γίνει επειδή η Γαλλία δεν είναι «χώρα της πρώτης γραμμής», δηλαδή δεν είναι εκείνη στην οποία φτάνουν πρώτα οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην πορεία τους προς την Ευρώπη. Ο Μακρόν τάσσεται υπέρ της δημιουργίας τέτοιων κέντρων στις χώρες πρώτης αποβίβασης, δηλαδή στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, αλλά σε εθελοντική βάση.

Ο Μακρόν χαιρέτισε πάντως τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο, χαρακτηρίζοντάς την «σημαντικό βήμα» για την επίλυση του προβλήματος των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

«Κάναμε την επιλογή της συνεργασίας. Ο κόσμος νόμιζε ότι ήταν αδύνατον να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για το μεταναστευτικό. Αλλά το κάναμε και βρήκαμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης» πρόσθεσε.

Ο γάλλος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι οι μεταναστευτικές πιέσεις είναι πολύ πιθανόν να συνεχιστούν, αλλά υπογράμμισε πως είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι να παραμείνουν πιστοί στις αρχές και τις αξίες τους.

Για τα δημοσιεύματα περί αποχώρησης από την ΕΕ

Αναφερόμενος στις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ, ο Μακρόν διαπίστωσε ότι η Ευρώπη εμφανίστηκε σταθερή και ενωμένη απέναντι στην «επίθεση» που δέχτηκε σε ό,τι αφορά το εμπόριο, με αφορμή την επιβολή δασμών εκ μέρους της Ουάσινγκτον στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν αληθεύει η πληροφορία ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ του πρότεινε να αποχωρήσει η Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Μακρόν απάντησε διφορούμενα: «ό,τι λέγεται στην αίθουσα μένει σ’ εκείνην την αίθουσα».

Διάψευση από Κόντε

Νωρίτερα, πάντως ο ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε διέψευσε τον Μακρόν, λέγοντας πως«ο γάλλος πρόεδρος ήταν κουρασμένος. Πρόσθεσε δε, ότι «στην συμφωνία που επετεύχθη στην Σύνοδο δεν γίνεται καμία αναφορά σε χώρες πρώτης και δεύτερης διέλευσης».