• Αναζήτηση
 • Ιταλία: Ο Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε τη λίστα των υπουργών του

  «Εφικτή» χαρακτηρίζουν πλέον τα ιταλικά ΜΜΕ την τελική συμφωνία του κινήματος των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε χθες Πέμπτη τη λίστα των υπουργών του, στο τέλος της συνάντησής του με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα.

  Όπως είχε προαναγγελθεί, οι αρχηγοί των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο θα είναι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, και υπουργοί, αντίστοιχα, Εσωτερικών και Εργασίας. Η κυβέρνηση θα ορκισθεί σήμερα το απόγευμα, Παρασκευή, στις 4 ώρα Ιταλίας.

  Παράλληλα, στην νέα κυβέρνηση θα υπάρχει υπουργείο για την Κάτω Ιταλία, και για την οικογένεια και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Νέος υπουργός Οικονομικών είναι ο καθηγητής Τζοβάνι Τρία, ενώ ο συνάδελφός του Πάολο Σαβόνα αναλαμβάνει το υπουργείο Ευρωπαϊκών θεμάτων.

  «Θα εργασθούμε εντατικά για την επίτευξη των πολιτικών στόχων που περιέχονται στο κυβερνητικό συμβόλαιο και για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των Ιταλών», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε.

  Την κυβέρνηση συνθέτουν η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια. Τελικά, το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας έκανε γνωστό ότι θα επιλέξει την αποχή, ενώ το νέο κυβερνητικό σχήμα θα καταψηφίσουν τόσο το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, όσο και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

  «Κοπιάσαμε πολύ, τώρα ελπίζω να μην υπάρξουν άλλες εκπλήξεις», δήλωσε από το Μιλάνο, όπου επέστρεψε χθες, Πέμπτη, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι.

  Φιλοευρωπαϊστής ο νέος ιταλός υπουργός Οικονομικών

  Ως φιλοευρωπαϊστης, ισορροπημένος και μακριά από ιδέες όπως αυτή ενός μυστικού σχεδίου για να φύγει η Ιταλία από το ενιαίο νόμισμα περιγράφεται ο νέος υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Κόντε, Τζοβάνι Τρία.

  Ο Τρία έχει υπάρξει καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Ιταλίας και αντιπρόσωπος στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

  Επίσης, στο παρελθόν έχει συνεργαστεί ενεργά με τον Ρενάτο Μπρουνέτα, οικονομολόγο και στέλεχος της Forza Italia. Ορισμένα πρόσφατα άρθρα του Τζοβάνι Τρία καθιστούν δυνατή τη διαμόρφωση άποψης για το πώς βλέπει τα τρέχοντα οικονομικά ζητήματα. Διάκειται ευνοϊκά στη θέσπιση ενιαίου φορολογικού συστήματος αλλά και σε αυξήσεις του ΦΠΑ. Ο Τρία έχει πει ότι δεν επιθυμεί μια κοινωνία «στην οποία ένα μέρος του πληθυσμού παράγει και το άλλο καταναλώνει».

  Ο καθηγητής Τρία έχει τονίσει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έπρεπε τα τελευταία χρόνια, να επικρίνει το ρόλο της Γερμανίας, η οποία, με το εμπορικό πλεόνασμα της (και ελλείψει της ευελιξίας των συναλλαγματικών ισοτιμιών) προκαλεί προβλήματα στις άλλες χώρες-μέλη.

  Παράλληλα, στα κείμενα του έχει αντιταχθεί στο γεγονός ότι το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν επιτρέπει έκτακτες νομισματικές πολιτικές όπως αυτές που μπορεί να κάνει η αμερικανική Fed, ενώ έχει ταχθεί υπέρ μορφών νομισματοποίησης του δημόσιου χρέους, αν και η επιλογή αυτή επί του παρόντος απαγορεύεται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

  Ακολουθεί η σύνθεση της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε:

  Πρωθυπουργός: Τζουζέπε Κόντε

  Υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης: Τζανκάρλο Τζορτζέτι

  Υπουργός Εξωτερικών: Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι

  Υπουργός Εσωτερικών: Ματέο Σαλβίνι (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)

  Υπουργός Δικαιοσύνης: Αλφόνσο Μποναφέντε

  Υπουργός Άμυνας: Ελισαμπέτα Τρέντα

  Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών: Τζοβάνι Τρία

  Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εργασίας: Λουίτζι Ντι Μάγιο (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)

  Υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο και την Άμεση Δημοκρατία: Ρικάρντο Φρακάρο

  Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Πάολο Σαβόνα

  Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης: Τζούλια Μποντζόρνο

  Υπουργός Υγείας: Τζούλια Γκρίλο

  Υπουργός Περιφερειών: Έρικα Στέφανι

  Υπουργός αρμόδια για τη Νότια Ιταλία: Μπάρμπαρα Λέτσι

  Υπουργός Περιβάλλοντος: Σέρτζο Κόστα

  Υπουργός αρμόδιος για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και την Οικογένεια: Λορέντσο Φοντάνα

  Υπουργός Γεωργίας: Τζαν Μάρκο Τσεντινάιο

  Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών: Ντανίλο Τονινέλι

  Υπουργός Παιδείας: Μάρκο Μπουσέτι

  Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Αλμπέρτο Μπονισόλι.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk