• Αναζήτηση
 • Ιταλία: Αναβολή για την κυβέρνηση – Νέα συνάντηση την Τετάρτη

  «Ο Κάρλο Κοτταρέλλι ενημέρωσε τον ιταλό πρόεδρο για την όλη κατάσταση και πρόκειται να ξανασυναντηθούν αύριο το πρωί», δήλωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του προεδρικού μεγάρου, Τζοβάνι Γκράσο.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  «Ο Κάρλο Κοτταρέλλι ενημέρωσε τον ιταλό πρόεδρο για την όλη κατάσταση και πρόκειται να ξανασυναντηθούν αύριο το πρωί», δήλωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του προεδρικού μεγάρου, Τζοβάνι Γκράσο.

  Η κύρια αιτία της αναβολής αυτής μπορεί να είναι το ότι ο Κοταρέλι δεν πρόκειται, όπως φαίνεται, να εξασφαλίσει την στήριξη της βουλής και της γερουσίας.

  Κανονικά, η ανακοίνωση της λίστας των υπουργών του Κοταρέλι αναμενόταν για το απόγευμα της Τρίτης.

  Στον Ματαρέλα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Κ. Κοταρέλι

  Ο εντολοδόχος, τεχνοκράτης πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι θα συναντηθεί στις 16:30 τοπική ώρα με τον ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα για να του παρουσιάσει την λίστα τον υπουργών του.
  Η κυβέρνηση αναμένεται να ορκισθεί άμεσα, αν και έχει γίνει σαφές ότι δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και ότι θα πρέπει να οδηγήσει την χώρα σε νέες εκλογές.

  Οι αναλυτές «βλέπουν» απόλυτη κυριαρχία των «αντισυστημικών» κομμάτων
  Είναι σαφές, πλέον, ότι η Ιταλία ετοιμάζεται να πορευθεί προς νέες εκλογές, πιθανότατα στο τέλος του καλοκαιριού.
  Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά θα σαρώσουν στις επόμενες εκλογές.
  Οπως αναφέρει έρευνα του Ινστιτούτου Cattaneo, εάν τα δύο κόμματα συμφωνήσουν θα σαρώσουν τις μονοεδρικές περιφέρειες της Ιταλίας, κάτι που θα τους δώσει ένα επιπλέον bonus της τάξης του 15% που θα έκανε την Ιταλία να βαφτεί κυριολεκτικά στο πράσινο και στο κίτρινο, στα χρώματα δηλαδή του Κινήματος και της Λέγκα.
  Βάσει της έρευνας αυτής και με εξαίρεση τα αστικά κέντρα του Μιλάνο και του Τορίνο, και εν μέρει των περιφερειών της Εμίλια, της Τοσκάνης και του Τρεντίνο – Άλτο Αντίτζε, ο «κιτρινο-πράσινος άξονας» του Κινήματος και της Λέγκα θα επικρατούσε σε όλη την υπόλοιπη ιταλική επικράτεια.
  Και θα λάμβανε το 94% των μονοεδρικών περιφερειών για τη Βουλή (δηλαδή τις 219 από τις 232 έδρες) και το 90% των μονοεδρικών περιφερειών για τη Γερουσία (δηλαδή τις 104 από τις 116 έδρες).
  «Τα δύο κόμματα θα έβλεπαν τις έδρες τους να αυξάνονται σημαντικά καθώς θα εκκινούσαν από μια κοινοβουλευτική βάση στήριξης του 35%.
  Αυτό σημαίνει ότι στη Βουλή θα είχαν την πλειοψηφία των δύο τρίτων με 425 έδρες επί συνόλου 630 εδρών, δηλαδή θα έλεγχαν το 69% τη Βουλής (από 55% που ελέγχουν σήμερα, 343 έδρες).
  Στη Γερουσία θα είχαν 209 γερουσιαστές, δηλαδή θα έλεγχαν το 68% της Γερουσίας (σήμερα έχουν 167 γερουσιαστές, δηλαδή το 54%).
  Μια συμμαχία Κινήματος και Λέγκας θα έβγαινε ισχυρά ενισχυμένη από μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
  Αυτό είναι το συμπέρασμα» υποστηρίζει η έρευνα, επιβεβαιώνοντας σε αυτήν την περίπτωση τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που συντελείται στην Ιταλία.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ του Σαββάτου και έχοντας ξεχάσει ανοιχτό το μικρόφωνό του, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Μάσιμο Ντ’Αλέμα, ξεστόμισε μία φράση που συνοψίζει και αιτιολογεί τις ανησυχίες των παραδοσιακών ιταλικών κομμάτων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Αν πάμε σε εκλογές εξαιτίας του βέτο στον Σαβόνα, «τα αντισυστημικά κόμματα» θα πάρουν 80%».

  Προς μεγάλη κινητοποίηση τα Πέντε Αστέρια

  Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, έκανε γνωστό ότι στις 2 Ιουνίου, το πολιτικό του κίνημα θα οργανώσει μεγάλη κινητοποίηση στην Ρώμη, και κάλεσε τους Ιταλούς να βάλουν όλοι μια σημαία στα παράθυρά τους. Η επιλογή της ημερομηνίας, προφανώς, δεν είναι τυχαία, από την στιγμή που πρόκειται για την ημέρα κατά την οποία η χώρα γιορτάζει την αβασίλευτη Δημοκρατία της.

  Παράλληλα, δήμαρχοι της Λέγκα στην Λομβαρδία (περιφέρεια με πρωτεύουσα το Μιλάνο), αποφάσισαν να βγάλουν από τα δημαρχιακά μέγαρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τις φωτογραφίες του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλλα. Η πρωτοβουλία δεν ανήκει, πάντως, (όπως είχε διαρρεύσει αρχικά), στον γραμματέα του κόμματος, Ματέο Σαλβίνι, και στενοί του συνεργάτες του, την έκριναν «μάλλον υπερβολική, αν και όχι επικίνδυνη».

  Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα στηρίζει χωρίς επιφυλάξεις τον Ιταλό πρόεδρο και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι θεωρείται ο υποψήφιος των «Δημοκρατικών» για την πρωθυπουργία, στις νέες εκλογές που είναι πολύ πιθανό να γίνουν τον Σεπτέμβριο. «Γερά νεύρα και αλληλεγγύη στον πρόεδρο Ματαρέλλα. Τώρα πρέπει να σώσουμε την μεγάλη μας χώρα», έγραψε ο Τζεντιλόνι στο Twitter.

  Σε ότι αφορά την κυβέρνηση του Κάρλο Κοτταρέλλι, είναι σαφές ότι η Λέγκα, τα Πέντε Αστέρια και η Φόρτσα Ιτάλια θα την καταψηφίσουν στο κοινοβούλιο. Η κεντροαριστερά θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον πρώην οικονομολόγο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά η κυβέρνησή του θα έχει σίγουρα μια ιδιαίτερα βραχύβια πορεία. Θεωρείται απίθανο, τουλάχιστον υπό τις παρούσες συνθήκες, να μπορέσει να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας το φθινόπωρο.

  Παραμένει άγνωστο, τέλος, το μέλλον της ιταλικής κεντροδεξιάς. Όλοι οι αναλυτές διερωτώνται αν στις επόμενες εκλογές η Λέγκα θα συμπορευθεί και πάλι με την Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και με τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας. Ή αν, τελικά, θα προτιμήσει να υπογράψει μια κάποια εκλογική συμφωνία με τα Πέντε Αστέρια. Πρόκειται για απαντήσεις που θα πρέπει υποχρεωτικά να δοθούν σχετικά σύντομα, ενόψει και της κατάρτισης των διαφόρων ψηφοδελτίων.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk