Για σειρά εχθρικών ενεργειών των ΗΠΑ εναντίον της Άγκυρας, οι οποίες περιλαμβάνουν και την επιβολή «μυστικού εμπάργκο», μίλησε, μεταξύ άλλων, ο τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ σε συνέντευξη του στο τουρκικό BBC.

Η συνέντευξη Γιλντιρίμ πραγματοποιήθηκε μία μέρα πριν την επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλλερσον στην Τουρκία, σε μία περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στο κόκκινο μετά και την τουρκική πολεμική επιχείρηση στη Συρία, η οποία αυξάνει την πιθανότητα ακόμα και στρατιωτικής αναμέτρησης των δύο συμμάχων.

Αναφερόμενος στην στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» την οποία διεξάγει η Τουρκία στην ΑΦρίν της Συρίας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής του YPG που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Άγκυρα έκανε εξ’ αρχής σαφείς τις προθέσεις της στη διεθνή κοινότητα, λέγοντας ότι «στόχος μας είναι να βάλουμε τέλος σε επιθέσεις που πραγματοποιούνται από την Αφρίν στη χώρα μας».

Για την Τουρκία το YPG συνδέεται με το PKK, ωστόσο το YPG για τις ΗΠΑ είναι σύμμαχος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

«Και οι δυο μας (σσ ΗΠΑ και Τουρκία) είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ. Είμαστε στρατηγικοί εταίροι, συνεργαζόμαστε επί σειρά ετών. Και παρ’ όλα αυτά η Αμερική βαδίζει χέρι χέρι με τους τρομοκράτες», σημείωσε ο Γιλντιρίμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ υποστηρίζουν το YPG στην Μανμπτζί, ανατολικά της Αφρίν, πυροδοτώντας την ένταση μεταξύ των δύο συμμάχων. «Το να κρατάνε το YPG στην Αφρίν είναι εχθρική πράξη ενάντια στην Τουρκία είπε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην άρνηση των ΗΠΑ να εκδώσει στην Τουρκία τον κληρικό Φετουλλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, ενώ η σιγή στο θέμα της προμήθειας όπλων στην Τουρκία, περιγράφεται ως «μυστικό εμπάργκο».

Στη συνέντευξη ο Μπ. Γιλντιρίμ κάνει αναλυτική αναφορά στην στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» που διεξάγει η χώρα του στην Αφρίν, υπερασπιζόμενος την αναγκαιότητα της, ενώ ισχυρίζεται ότι στόχος δεν είναι οι άμαχοι…