• Αναζήτηση
 • ΠΓΔΜ: Αισιόδοξος ο Νίμιτς – Για λύση που να σέβεται και τις δύο χώρες έκανε λόγο ο Ντιμιτρόφ

  Μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Μακεδονικό Μάθιου Νίμιτς συναντήθηκε την Πέμπτη με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ στα Σκόπια. Ο κ. Νίμιτς εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφέροντας ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και υπάρχει θέληση για λύση του χρόνιου ζητήματος της ονομασίας και από τις δύο πλευρές.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το «Μακεδονικό» Μάθιου Νίμιτς συναντήθηκε την Πέμπτη με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ στα Σκόπια. Ο κ. Νίμιτς εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφέροντας ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και υπάρχει θέληση για λύση του χρόνιου ζητήματος της ονομασίας και από τις δύο πλευρές.

  Κατά κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση ο κ. Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι το ζήτημα της ονομασίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητης φύσης για τους πολίτες της χώρας του, που παρακολουθούν στενά το ζήτημα.

  «Θέλουμε να λύσουμε το ζήτημα με αξιοπρεπή τρόπο, τόσο για τη χώρα μας όσο και για τους γείτονές μας τους Έλληνες» τόνισε ο Ντιμιτρόφ. Έσπευσε δε, να συμπληρώσει ότι αντιλαμβάνεται πως ορισμένοι Έλληνες «αυτοπροδιορίζονται ως Μακεδόνες» αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν «το απόλυτο δικαίωμα στον όρο».

  «Κατανοούμε ότι κάποιοι πολίτες στην Ελλάδα αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά οι ελληνες γείτονές μας και κανείς άλλος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα μπορούν να αρνούνται το δικαίωμά μας να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα, ως μέρος μίας σλαβικής ομάδας γλωσσών», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σκοπιανός υπουργός.

  «Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως για αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση», συμπλήρωσε.

  «Υπάρχει θέληση από την πλευρά μας και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αντίστοιχη και από την άλλη πλευρά. Εάν υπάρχει λύση που να σέβεται την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών, τότε θα βρεθεί. Μπορεί να μην υπάρξει, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε και να τη βρούμε», ανέφερε ο Ντιμιτρόφ, υπογραμμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στις προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς.

  «Κανένας δεν μπορεί να μονοπωλήσει τον όρο Μακεδονία, εννοούμε διαφορετικά πράγματα όταν εμείς λέμε ότι είμαστε Μακεδόνες και όταν ένας Έλληνας λέει ότι είναι Μακεδόνας» είπε ο ίδιος.

  Αρνήθηκε, όμως, να μιλήσει για τις «κόκκινες γραμμές», λέγοντας ότι θα μειωθούν τα διαπραγματευτικά περιθώρια.

  «Δεν είναι εύκολο να κλείσουμε τα ιστορικά χαρακώματα αλλά είναι ώρα η περιοχή να κινηθεί προς τα εμπρός» είπε ο ίδιος.

  Από την πλευρά του, ο Μάθιου Νίμιτς εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση και υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα «παράθυρο ευκαιρίας».

  «Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ σήμερα. Το έχω κάνει αυτό επί πολλά χρόνια. Είχαμε ελπίδες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά για τον έναν ή τον άλλον λόγο δεν προχώρησε το ζήτημα. Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Και στις δύο χώρες υπάρχουν ηγεσίες που ειλικρινά θέλουν συμφωνία, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι που καθιστούν την εξεύρεση λύσης απαραίτητη» τόνισε χαρακτηριστικά.

  Πολιτική