• Αναζήτηση
 • DW: Ποιος δολοφόνησε τον σέρβο πολιτικό Όλιβερ Ιβάνοβιτς;

  Ο μετριοπαθής σέρβος πολιτικός πυροβολήθηκε έξω από το γραφείο του στη Μιτρόβιτσα. Η δολοφονία του ενδέχεται να αναβιώσει νέο κύκλο βίας και εντάσεων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Ο μετριοπαθής σέρβος πολιτικός πυροβολήθηκε έξω από το γραφείο του στη Μιτρόβιτσα. Η δολοφονία του ενδέχεται να αναβιώσει νέο κύκλο βίας και εντάσεων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.
  Η σωρός του Όλιβερ Ιβάνοβιτς εκτίθεται από χθες σε λαϊκό προσκύνημα, στην πόλη Μιτρόβιτσα που κατοικείται κυρίως από Σέρβους, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, στα γραφεία της πρωτοβουλίας πολιτών «Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη», που ίδρυσε ο σέρβος πολιτικός. Η δολοφονία του χθες, έξω από το γραφείο του, φέρει χαρακτηριστικά μαφίας και σηματοδοτεί την τελευταία από μια σειρά αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ Σέρβων και Αλβανών. Ο Ιβάνοβιτς πυροβολήθηκε πισώπλατα, έξι φορές, μέσα από ένα αυτοκίνητο που βρίσκονταν εν κινήσει.

  Χαραντινάι: «Καμιά παρέμβαση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο»

  Ενώ η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της εισαγγελίας φόβοι εκφράζονται ότι το γεγονός μπορεί να πυροδοτήσει νέο κύκλο βίας σε μια τόσο εύθραυστη περιοχή. Το εθνικό συμβούλιο ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου που συνεδρίασε εκτάκτως, διαβεβαίωσε ότι θα κάνει το παν για να διατηρήσει την ηρεμία και την ασφάλεια μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Αλλά και εκπρόσωπος του Νάτο ανέφερε ότι η νατοϊκή δύναμη ΚFOR, η πολυεθνική στρατιωτική μονάδα 4.500 ανδρών, που βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο από το 1999, μετά από νατοϊκούς βομβαρδισμούς 78 ημερών εναντίον της Σερβίας, «θα συνεχίσει να εγγυάται την ασφάλεια και θα διασφαλίζει την ειρηνική μετακίνηση σε όλη την επικράτεια».

  Ο κοσοβάρος πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι καταδίκασε την επίθεση αφήνοντας αιχμές προς την κατεύθυνση του Βελιγραδίου.«Καταδικάζουμε αυτό το έγκλημα και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του εκλιπόντος και σε όλους τους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου. Καταδικάζουμε επίσης κάθε μορφή εκμετάλλευσης του γεγονότος για πολιτικούς σκοπούς ανεξαρτήτως προέλευσης. Η κυβέρνηση και οι θεσμοί θα κάνουν το παν, η αστυνομία έχει σχέσεις με πολλές οργανώσεις, και εάν διαπιστώσουμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια, θα καλέσουμε το FBI να μας συνδράμει. Αλλά δεν θα δεχθούμε από κανένα να παρέμβει στο νόμο και τη τάξη στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου».

  «Κανείς δεν είναι αθώος»

  Ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς θεωρούνταν μετριοπαθής πολιτικός. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του με τη φιλοδοξία να γίνει πιλότος στην πολεμική αεροπορία, αλλά γνωστός έγινε ως πρωταθλητής του καράτε. Μετά τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς πήρε σημαντική θέση στο Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο, όπου παρέμεινε μέχρι το 2001. Αργότερα, ανέλαβε θέση ευθύνης στο Συντονιστικό Κέντρο των Σέρβων του Κοσσυφοπέδιου, αλλά εξελέγη και βουλευτής στην Πρίστινα. Σε αντίθεση με άλλους σέρβους πολιτικούς της γενιάς του μιλούσε αλβανικά, αγγλικά και ιταλικά. Το περασμένο Ιούλιο άγνωστοι πυρπόλησαν το αυτοκίνητό του. Μιλώντας στη DW ο Ιβάνοβιτς το χαρακτήρισε ως «μήνυμα» εκφοβισμού για να τερματίσει την πολιτική του δράση. Το βέβαιο είναι ότι η δολοφονία του ενδέχεται να αναζωπυρώσει την έχθρα μεταξύ Αλβανών και Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.

  «Δεν ξέρω ποιος είναι ο ένοχος» είπε ο Ντράγκαν Σουτάνοβατς από το αντιπολιτευόμενο σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα. «Αυτό που ξέρω είναι ότι κανείς δεν είναι αθώος και όσο καιρό δεν συλλαμβάνεται ο ένοχος ή δεν μας λένε ποιος διέταξε τη δολοφονία, θα είναι όλοι ένοχοι, στη Μιτρόβιστα, την Πρίστινα, το Βελιγράδι, ακόμη και στις Βρυξέλλες».

  Ντάρκο Γιάνγεβιτς/Ειρήνη Αναστασοπούλου

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk