Γερμανία: Ανησυχία για την προεδρία στην Επιτροπής Προϋπολoγισμού

Εκτός από την προεδρία της λεγόμενης «βασίλισας των επιτροπών», δηλαδή της Επιτροπής Προϋπολογισμού, την προεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων και ενδεχομένως της Επιτροπής Πολιτισμού, διεκδικεί η Αλίτσε Βάιντελ, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ακροεξιού AfD.

Εκτός από την προεδρία της λεγόμενης «βασίλισας των επιτροπών», δηλαδή της Επιτροπής Προϋπολογισμού, την προεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων και ενδεχομένως της Επιτροπής Πολιτισμού, διεκδικεί η Αλίτσε Βάιντελ, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ακροεξιού AfD.

«Και στην περίπτωση της Επιτροπής Προϋπολογισμού θα ισχύσει η παράδοση ότι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης προεδρεύει αυτής της επιτροπής. Δεν θα δημιουργήσουμε ιδιαίτερους κανόνες για το Kόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD). Εάν ζητήσει την προεδρία τριών επιτροπών θα την έχει», δήλωσε στο Βερολίνο ο Μίχαελ Γκρόσε-Μπέμερ, διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).

Ανοιχτοί CDU- CSU

«Δεν θα το αρνηθούμε», δήλωσε επίσης ο Βαυαρός ομόλογός του, ο Χριστιανοκοινωνιστής Στέφαν Μιούλερ (CSU), ο οποίος έκανε λόγο για «ανάληψη της προεδρίας της Επιτροπής Προϋπολογισμού από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, κάτι το οποίο είναι μια καλή κονοβουλευτική πρακτική».

Τα δύο συντηρητικά κόμματα υποστηρίζουν ότι πρέπει να εμποδίσουν να δοθεί στο AfD ο ρόλος του θύματος αλλάζοντας εξαιτίας τους ατύπως τους κανόνες του Κοινοβουλίου.

«Εάν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Χριστιανοδημοκράτες σχηματίσουν κυβέρνηση, τότε το AfD θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην Μπούντεσταγκ, γι αυτό και το κόμμα μου έχει το δικαίωμα να προεδρεύει της Επιτροπής Προϋπολογισμού. Η Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων είναι φυσικά πάρα πολύ σημαντική για μας».

»Για την τρίτη επιτροπή, της οποίας δικαιούμαστε να πρεδρεύουμε, θα συζητήσουμε στο κόμμα την ερχόμενη εβδομάδα», είπε η κ. Βάιντελ στο δεύτερο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) η «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) έχει ήδη αποφασίσει να το διεκδικήσει και έχει ορίσει ως υποψήφιους τον Μαρκ Γιόνγκεν και τον Μάρτιν Ρένερ.

Σιγή ιχθύος από SPD, Φιλελεύθερους και Πράσινους

Το γερμανικό «Συμβούλιο Πολιτισμού» έκανε όμως ήδη έκκληση στα κόμματα να μην επιτρέψουν στο AfD να προεδρεύσει της Επιτροπής Πολιτισμού της Μπούντεσταγκ, διότι κατά τον διευθυντή του Ολαφ Τσίμερμαν «θα ήταν ένα ολέθριο μήνυμα να προεδρεύει ενα κόμμα το οποίο αρνείται το Ολοκαύτωμα των Εβραίων».

Πάντως, το Σοσιαλδημοκρατικό, το Φιλελεύθερο και το κόμμα των Πρασίνων δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί στο θέμα της προεδρίας της Επιτροπής Προϋπολογισμού.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, όπως είναι φυσικό, αναμένουν τα αποτέλεσαμα της ψηφοφορίας του έκτακτου συνεδρίου του κόμματός τους στις 21 Ιανουαρίου για το αν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες για το σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού ή αν θα περάσουν στην αντιπολίτευση υποστηρίζοντας μια ενδεχόμενη κυβέρνηση μειοψηφίας της κ. Μέρκελ, οπότε και θα είναι το μεγαλύτερ κόμμα της Μπούντεσταγκ.

Σύμφωνα μάλιστα με τον διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Στέφαν Μιούλερ ζήτησαν να αναβληθεί για τον λόγο αυτό η σχετική απόφαση για την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk