• Αναζήτηση
 • Αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία στην ατζέντα του Ερντογάν

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως θα συζητήσει την αμυντική συνεργασία με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Γαλλία, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψή του στο Παρίσι, τονίζοντας ένα «σημαντικό» βήμα που θα κάνει η Τουρκία με τη γαλλο-ιταλική αμυντική κοινοπραξία EUROSAM.

  Χωρίς να διευκρινίσει ποιο ακριβώς θα είναι αυτό το βήμα, αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως τον Νοέμβριο, η Τουρκία υπέγραψε μια δήλωση προθέσεων με τη Γαλλία και την Ιταλία για συνεργασία σε κοινά αμυντικά προγράμματα και πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσαν τότε πως εξετάζει ένα σύστημα πυραύλων βασισμένο στο σύστημα SAMP-T της EUROSAM.

  Πριν από μία εβδομάδα η Άγκυρα υπέγραψε μια συμφωνία για την προμήθεια από τη Ρωσία συστοιχιών πυραύλων S-400 – μια κίνηση που έχει προκαλέσει ανησυχία στη Δύση επειδή οι συγκεκριμένοι πύραυλοι δεν μπορούν να ενσωματωθούν στη στρατιωτική αρχιτεκτονική του ΝΑΤΟ.

  «Είμαστε έτοιμοι να διευρύνουμε τη συνεργασία μας με τη Γαλλία σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένης της αμυντικής βιομηχανίας», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη προτού αναχωρήσει για το Παρίσι.

  «Το βήμα που θα αναλάβουμε ως Γαλλία, Τουρκία και Ιταλία στη EUROSAM είναι σημαντικό, και θα το συζητήσουμε και πάλι σήμερα», είπε.

  Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Νουρετίν Τσανικλί δήλωσε στα τέλη Νοεμβρίου πως η χώρα του ήθελε να οριστικοποιήσει τη συμφωνία με τη EUROSAM το αργότερο μέχρι το τέλος του 2017.

  Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης στη συνέντευξη Τύπου πως με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει θέματα όπως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, το Ιράκ και η Λιβύη, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και θέματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk