• Αναζήτηση
 • Σύνοδος Κορυφής για κοινωνικά θέματα και αγορά εργασίας

  Οι πρόεδροι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, οι κοινωνικοί εταίροι και άλλοι βασικοί εμπλεκόμενοι φορείς θα συγκεντρωθούν στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου διεξάγεται σήμερα Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την Κονωνική Ευρώπη.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Οι πρόεδροι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, οι κοινωνικοί εταίροι και άλλοι βασικοί εμπλεκόμενοι φορείς θα συγκεντρωθούν στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου διεξάγεται σήμερα Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την Κονωνική Ευρώπη. Μεταξύ του αναμένεται να διεξαχθεί ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τον τρόπο προώθησης δίκαιων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

  Με την ευκαιρία της Κοινωνικής Διάσκεψης Κορυφής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Κομισιόν θα ανακηρύξουν από κοινού τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ο οποίος ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Πρόεδρο Γιούνκερ στην ομιλία του για την κατάσταση στην ΕΕ του 2015 και παρουσιάστηκε από την Κομισιόν τον Απρίλιο 2017.

  Η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ θα απουσιάζει από τον κύκλο των ηγετών λόγω των διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στο Βερολίνο. Εξάλλου οι όποιες αποφάσεις του Γκέτεμποργκ δεν προβλέπεται να αλλάξουν κάτι σε πρώτη φάση στη Γερμανία. Ωστόσο οι εκπρόσωποι των γερμανικών συνδικάτων προσδοκούν ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά του λεγόμενου κοινωνικού ντάμπινγκ, δεδομένου ότι φθηνό εργατικό δυναμικό από ασθενέστερες χώρες της ΕΕ έχει επιπτώσεις στη γερμανική αγορά εργασίας.

  Η ατζέντα της συνόδου

  Η Σύνοδος Κορυφής εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης και έχει ως σκοπό την προώθηση, σε ανώτατο επίπεδο, της δίκαιης απασχόλησης και της ανάπτυξης. Τα κύρια θέματα που πρόκειται να απασχολήσουν τις εργασίες της διάσκεψης είναι η δημιουργία ενός δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος, οι ίσες ευκαιρίες και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, όπως επίσης η αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων των κοινωνικών μοντέλων της χωρών της ΕΕ, η κοινωνική προστασία και κοινωνική ένταξη.

  Απώτερος σκοπός είναι η προώθηση της κοινωνικής διάστασης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μέσω ενός δεσμευτικού «Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων». Ο «Κοινωνικός Πυλώνας» ορίζει βασικές αρχές και καίρια δικαιώματα για τη στήριξη της καλής λειτουργίας και της δίκαιης διάστασης των αγορών εργασίας και των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο «Πυλώνας» δύναται να αποτελέσει «οδηγό» για μια ανανεωμένη διαδικασία ανοδικής σύγκλισης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

  Στο τέλος της Συνόδου αναμένεται να υπογραφεί σχετική «Διοργανική Διακήρυξη» (σ.σ. μεταξύ των οργάνων της ΕΕ) από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, καθώς και τον Γιούρι Ράτας, Πρωθυπουργό της Εσθονίας, η οποία ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Επιπλέον, κατά το γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα ακολουθήσει, η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε ζητήματα εκπαίδευσης και πολιτισμού, και ειδικότερα στην ενίσχυση της κινητικότητας και του επιτυχημένου προγράμματος Erasmus, την αμοιβαία αναγνώριση τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τις ψηφιακές υποδομές στην εκπαίδευση και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής βιομηχανίας.

  Το πρόγραμμα της Συνόδου

  Το πρόγραμμα της διάσκεψης (σε ώρες Ελλάδος) έχει αναλυτικά ως εξής:

  Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου

  09:30-10:00: Άφιξη των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στην Κοινωνική Σύνοδο
  10:30-13:30: Εργασίες της Κοινωνικής Συνόδου
  13:35-14:00: Τελετή υπογραφής της «Διοργανικής Διακήρυξης» και οικογενειακή φωτογραφία
  14:15-16:15: Γεύμα εργασίας των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων με θέμα την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk