• Αναζήτηση
 • Στην τελική ευθεία για τις εκλογές η Κεντροαριστερά

  Στα «τελευταία εκατό μέτρα» εισέρχεται από σήμερα η κούρσα για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

  Στα «τελευταία εκατό μέτρα» εισέρχεται από σήμερα η κούρσα για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς. Η αποψινή, δεύτερη τηλεμαχία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, σηματοδοτεί την αντίστροφή μέτρηση μιας διαδικασίας που δημιούργησε προσδοκίες στον κόσμο της παράταξης για να κολλήσει, στη συνέχεια, σε θέματα διαδικασίας ή όπως την προηγούμενη εβδομάδα σε θέματα δομής και λειτουργίας του νέου φορέα, που δεν αφορούν την ατζέντα των ζητημάτων που απασχολούν και ενδιαφέρουν τους πολίτες. Αποτέλεσμα, ο πήχης των προσδοκιών για τη συμμετοχή του κόσμου να έχει τεθεί σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Η συμμετοχή είναι το μεγάλο στοίχημα, αυτό θα κρίνει την επιτυχία της διαδικασίας εκλογής αλλά και συνολικότερα την πολιτική δυναμική του εγχειρήματος.

  Τα βλέμματα στρέφονται στην αποψινή τηλεμαχία, από την οποία υπάρχει η προσδοκία αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος. Η πρώτη τηλεμαχία χαρακτηρίστηκε από χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης. Η αποψινή θα δείξει αν αυτά οφειλόταν στη «χαμηλή τηλεθέαση της ΕΡΤ2» ή στο μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών. Σε σχέση με την πρώτη τηλεμαχία υπάρχει, σε ότι αφορά τη δομή, μια μόνο αλλαγή. Στο τελευταίο μέρος οι υποψήφιοι θα μπορούν μόνο να υποβάλουν ερωτήσεις στους συνυποψηφίους τους, δεν θα έχουν δικαίωμα μιας γενικής τοποθέτησης.

  Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στις κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα με τους υποψηφίους να επιδιώκουν να δώσουν το πολιτικό τους στίγμα και να περάσουν, σε πανελλαδικό επίπεδο, μέσω της μαζικότητας των συγκεντρώσεων τους, το μήνυμα της δυναμικής της υποψηφιότητα τους. Η Φώφη Γεννηματά θα πραγματοποιήσει την κεντρική της προεκλογική συγκέντρωση στο γήπεδο του Σπόρτιγκ την Πέμπτη. Την Τρίτη στο Γκάζι θα γίνει η συγκέντρωση του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις στις τρεις πόλεις που θεωρεί προπύργια της υποψηφιότητας του, στα Χανιά, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Ο κ. Καμίνης θα κλείσει την προεκλογική του εκστρατεία με περιοδεία στη Θράκη ενώ θα πραγματοποιήσει μια ακόμα συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. Την Τετάρτη θα πραγματοποίησει την κεντρική του ομιλία στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Τιτάνια, ο Κ. Γάτσιος.

  Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία, η γενική πρόβα των εκλογών. Όπως ανέφερε η επιτροπή «άνοιξε το 85% των Εκλογικών Κέντρων σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό, με προσέλευση χειριστών και 4000 περίπου εθελοντών για τη στελέχωση των Εφορευτικών Επιτροπών. Δοκιμάστηκαν με επιτυχία σενάρια κρίσης. Αν ληφθεί υπ’ όψη ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές ασφαλείας, αρκούσε να ανοίξει το 40% των Εκλογικών Κέντρων για να θεωρηθεί επιτυχής η γενική δοκιμή, η μεγάλη προσέλευση που σημειώθηκε μας γεμίζει αισιοδοξία για την επιτυχία του εγχειρήματος.» Σήμερα, η επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τον αριθμό και τη χωροταξία των εκλογικών τμημάτων. Πάντως μέλη της επιτροπής Αλιβιζάτου, στο πλαίσιο της εξόρμησης που πραγματοποιούν στην περιφέρεια διαπιστώνουν, όπως αναφέρουν μια μάχη μεταξύ των Φώφης Γεννηματά και Νίκου Ανδρουλάκη για τη δημιουργία ή την εμπόδιση λειτουργίας εκλογικών τμημάτων σε περιοχές ανάλογα με την εκλογική τους απήχηση σε αυτές. Υπενθυμίζεται ότι για να λειτουργήσει ένα εκλογικό τμήμα θα πρέπει να υπάρχουν δύο τουλάχιστον εκπρόσωποι υποψηφίων. Η πρόεδρος και ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ είναι οι μόνοι που διαθέτουν οργανωμένες δυνάμεις σε όλη τη χώρα και μπορούν να επηρεάσουν τη δημιουργία η μη τμημάτων ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές.

  Πολιτική