• Αναζήτηση
  • Οδηγός προς τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς

    Ένας χρηστικός οδηγός που απευθύνεται στους ψηφοφόρους για τις εκλογές της Κεντροαριστεράς και περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες που θα διέπουν τη διαδικασία στον 1ο και 2ο γύρο , έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας (ΑΕΔΔ).

    ΤοΒΗΜΑ Team

    Ένας χρηστικός οδηγός που απευθύνεται στους ψηφοφόρους για τις εκλογές
    της Κεντροαριστεράς και περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες που θα
    διέπουν τη διαδικασία στον 1ο και 2ο γύρο , έχει αναρτηθεί στην
    ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας
    (ΑΕΔΔ).

    Μεταξύ άλλων, υπάρχουν πληροφορίες για την εισφορά που πρέπει να καταβάλουν οι ψηφοφόροι, τη σύνθεση των εφορευτικών επιτροπών και τις ώρες που θα διεξαχθεί η ψηφοφορία . Συγκεκριμένα:

    Εκλογικό σύστημα

    Η εκλογή θα διεξαχθεί με πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα σε δύο γύρους. Για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ο νικητής θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψήφων. Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, η εκλογή θα επαναληφθεί μεταξύ των δυο πρώτων υποψηφίων και νικητής θα ανακηρυχθεί αυτός που θα πλειοψηφήσει, όσες ψήφους και αν συγκεντρώσει. Στον δεύτερο γύρο ψηφίζουν μόνον όσοι ψήφισαν στον πρώτο γύρο.

    Ημερομηνίες και ώρες ψηφοφορίας

    Η Επιτροπή αποφάσισε ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας να διεξαχθεί την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 και ο δεύτερος (αν χρειασθεί) την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017, από 8 π.μ. έως 8 μ.μ.

    Οι υποψηφιότητες και οι προϋποθέσεις με τις οποίες έγιναν δεκτές

    Για τις υποψηφιότητες, η Επιτροπή θέλησε από τη μια να ενθαρρύνει την υποβολή τους, έτσι ώστε η διαδικασία να αποκτήσει την ευρύτερη δυνατή νομιμοποίηση και, από την άλλη, να αποτρέψει τις γραφικές υποψηφιότητες.

    Έτσι η Επιτροπή αποφάσισε υποψηφιότητα να μπορεί να υποβάλει κάθε Έλληνας ή Ελληνίδα, εγγεγραμμένη στους εκλογικούς καταλόγους, το αργότερο ως την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα. 12η μεσημβρινή. Οι υποψήφιοι έπρεπε να έχουν καταθέσει στον υποδεικνυόμενο τραπεζικό λογαριασμό το ποσό των 2.000 €, και να έχουν υποβάλει το αργότερο ως την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα. 12 μεσημβρινή, κατάλογο με 1.000 τουλάχιστον υπογραφές μοναδικής υποστήριξης.

    Οι υπογραφές θα πρέπει να προέρχονται από πολίτες εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, που να κατοικούν σε 7 τουλάχιστον από τις 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες, με ελάχιστο αριθμό υπογραφών 50 τουλάχιστον ανά περιφέρεια.

    Η Επιτροπή επικύρωσε τον Σεπτέμβριο 2017 τις εξής υποψηφιότητες:
    Νίκος Ανδρουλάκης, Kωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης, Δημήτρης Τζιώτης. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δε θα λάβει τελικά μέρος στην εκλογή της 12ης Νοεμβρίου, ως υποψήφιος, μετά από ανακοίνωσή του, λόγω προβλήματος υγείας.

    Πού θα ψηφίσετε

    Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα εξής εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια, καθώς και στο εξωτερικό:

    Δείτε εδώ όλα τα εκλογικά κέντρα εδώ

    Πώς θα ψηφίσετε

    Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με βάση τον εθνικό εκλογικό κατάλογο και σύμφωνα με τα ισχύοντα στις εθνικές εκλογές (διανομή ψηφοδελτίου, φάκελοι, παραβάν, κάλπη). Το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα και θα περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των υποψηφίων. Οι ψηφοφόροι θα εκδηλώνουν την προτίμησή τους σημειώνοντας έναν σταυρό προτίμησης το πολύ.

    Για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, οι πολίτες θα καταβάλουν εισφορά 3 ευρώ. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταβληθεί για την κάλυψη της δαπάνης της εκλογικής διαδικασίας.

    Με ευθύνη της Εφορευτικής Επιτροπής, σε κάθε εκλογικό τμήμα θα τηρούνται δυο καταστάσεις: στην πρώτη θα καταχωρούνται τα στοιχεία όλων όσων θα ψηφίσουν και στην δεύτερη μόνον όσων από τους ψηφίζοντες δηλώσουν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες για την ίδρυση του νέου κόμματος.

    Με ευθύνη της Επιτροπής, ο πρώτος κατάλογος θα καταστραφεί δυο μήνες μετά την ψηφοφορία, ενώ ο δεύτερος θα αποτελέσει τη βάση για να καταρτισθεί το Μητρώο Μελών του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γλιτώσουν χρόνο αναμονής για την εγγραφή τους στους καταλόγους και την καταβολή των 3 ευρώ αν προεγγραφούν ηλεκτρονικά εδώ.

    Εφορευτικές επιτροπές

    Την ψηφοφορία σε κάθε εκλογικό τμήμα θα διεξάγει εφορευτική επιτροπή, στην οποία θα καταβληθεί προσπάθεια να μετέχουν εκπρόσωποι όλων των υποψηφίων. Αν δεν παρίστανται εκπρόσωποι δυο τουλάχιστον υποψηφίων, η ψηφοφορία ματαιώνεται, εκτός αν, στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα έχει διορισθεί δικηγόρος ως πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, σύμφωνα με την επόμενη παράγραφο.
    Το Δ.Σ. του αρμόδιου Δικηγορικού Συλλόγου διορίζει πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής συγκεκριμένου εκλογικού τμήματος, αν το ζητήσει ο νομαρχιακός εκπρόσωπος της ΑΕΔΔ. Προς τούτο επιλέγεται δικηγόρος, κατά προτίμηση μεταξύ όσων εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον.

    Ιστοσελίδα Επιτροπής

    Επισημαίνεται ότι η Επιτροπή έχει δημιουργήσει ιστοσελίδα με αποκλειστικά πληροφοριακό περιεχόμενο: http://www.dpekloges.gr Σε αυτήν αναρτώνται αποκλειστικά οι ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου της Επιτροπής, καθώς και οι ανακοινώσεις, δηλώσεις και ομιλίες των υποψηφίων. Η ίδια η Επιτροπή δεν θα οργανώσει ούτε θα προσφέρει «βήμα διαλόγου».

    Αναφορικά με την ηλεκτρονική διεύθυνση αλληλογραφίας της Επιτροπής είναι η ακόλουθη: info@dpekloges.gr.  Σε αυτήν μπορούν οι πολίτες να απευθύνουν παράπονα ή καταγγελίες προς την Επιτροπή.

    Πολιτική
    Σίβυλλα
    Helios Kiosk