Εκεί ακριβώς που το αφήσαμε, πριν από τέσσερις μήνες, εκεί ακριβώς ξαναβρίσκουμε το πρωτάθλημα και τους δύο «μονομάχους» των εγχώριων τίτλων στο μπάσκετ. Και πρόκειται στην κυριολεξία για τους μονομάχους πρωταθλήματος και Κυπέλλου Ελλάδας καθώς εδώ και πολλά χρόνια δεν υπάρχει καμία ανταγωνιστική, του πολυνίκη Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, ομάδα.
Μόνιμο ζευγάρι τίτλων
Τα τελευταία 12 χρόνια οι δύο «βούβαλοι» του ελληνικού μπάσκετ αποτελούν το μόνιμο ζευγάρι των τελικών της Α1, ενώ πρέπει να ανατρέξουμε πίσω στο 2002 για να βρούμε την τελευταία φορά που ο τίτλος κατέληξε σε άλλα χέρια, όταν η ΑΕΚ έσπασε το απίστευτο μονοπώλιό τους. Είναι εξάλλου η μοναδική φορά την τελευταία 25ετία που δεν πανηγύρισαν Πράσινοι (16 φορές στο συγκεκριμένο διάστημα) ή Ερυθρόλευκοι (8 φορές, αντίστοιχα).
Μια από τα ίδια, φυσικά, και στο Κύπελλο όπου ο τελευταίος μη «αιώνιος» τροπαιούχος εμφανίζεται το 2004 (Αρης), ενώ αξιοσημείωτα είναι τα πεπραγμένα στους αγώνες πρωταθλήματος τα τελευταία χρόνια. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός την τελευταία 4ετία έχουν υποστεί από μία και δύο ήττες αντίστοιχα στην κανονική περίοδο. Σε 192 ματς, με τις άλλες ομάδας, έχουν μόνο τρεις ήττες! Τις δύο τελευταίες δε; 96-0!
Οι αριθμοί απλώς αποτυπώνουν με μεγαλύτερη έμφαση αυτό που ήδη γνωρίζατε και αναφέρθηκε στον πρόλογο με αφορμή την ερμηνεία της λέξης «μονομάχοι» του τίτλου. Απόψε λοιπόν στο ΣΕΦ (19.30, Cosmote Sport 4 και με διαιτητές τους Αναστόπουλο, Πηλοΐδη, Τζαφλέρη), εκεί όπου τελείωσε με θλιβερά επεισόδια το περσινό πρωτάθλημα, κάνουν πρεμιέρα το νέο και οι δύο «αιώνιοι»!
Στο ίδιο γήπεδο, οι ίδιες ομάδες και οι ίδιοι κατά τα 2/3 διαιτητές (ήταν ο Μάνος αντί του Τζαφλέρη), όπως κατά 50% θα συμβεί και στο τέλος της διοργάνωσης (ή στο ΟΑΚΑ το άλλο 50%). Τα κοινά στοιχεία για τις δύο ομάδες στο πρώτο ντέρμπι, από τα 13 μάξιμουμ που μπορεί να παρακολουθήσουμε κάθε σεζόν, δεν σταματούν εδώ. Και οι δυο τους έδιωξαν και πήραν από 6-7 παίκτες, ενώ προέρχονται από νίκη με 30 πόντους στο πρώτο επίσημο ματς της σεζόν, για τα προημιτελικά του Κυπέλλου!
Αγώνας χωρίς θεατές
Υπάρχουν όμως και διαφορές. Σημαντικότερη σε σχέση με το τελευταίο ντέρμπι ότι το αποψινό θα διεξαχθεί σε… mute κατάσταση. Χωρίς θεατές, λόγω της τιμωρίας που επιβλήθηκε στην ΚΑΕ Ολυμπιακός για τα επεισόδια σε εκείνο το ματς. Επίσης ο Ολυμπιακός έχει αποκτήσει πέντε νέους ξένους και έναν Ελληνα, ενώ ο Παναθηναϊκός τρεις και τέσσερις. Ωστόσο, οι Ερυθρόλευκοι είναι εκείνοι που διατήρησαν την αρχική πεντάδα τους, αντίθετα με τους πρωταθλητές που αντικατέστησαν τον βασικότατο Μάικ Τζέιμς και τον Γιάννη Μπουρούση που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο πέρυσι.
Τι σημαίνει αυτό; Σε πρώτη ανάγνωση και μέχρι να αποκτήσουμε σαφή εικόνα από το παιχνίδι των ομάδων, ο Ολυμπιακός ενισχύθηκε περισσότερο σε βάθος, ανεβάζοντας την ποιότητα των παικτών που έρχονται από τον πάγκο και αυξάνοντας επίσης την ποσότητα. Οι «απενεργοποιημένοι» λόγω τραυματισμών, Χάκετ, Λοτζέσκι, Γιανγκ, ο «αναλώσιμος» Γουότερς και ο Γκριν που δεν προσαρμόστηκε στην ομάδα του Σφαιρόπουλου αποχώρησαν και προστέθηκαν οι Στρέλνιεκς, Τόμπσον, ΜακΝίλ, Ρόμπερτς, Τιλί (μαζί με τον Μιλουτίνοβ αποτελούν την 6άδα των ξένων) και ο Μπόγρης.
Τα συν και τα πλην των μονομάχων
Ο Παναθηναϊκός, με τις προσθήκες των Ντένμον, Λοτζέσκι, Λεκαβίτσιους και των Ογκαστ, Βουγιούκα, Αντετοκούνμπο, Μήτογλου θέλησε να ενισχύσει την αθλητικότητά του, τον ρόλο των Ελλήνων, το βάθος του ρόστερ του και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του στο μακρινό σουτ και στη δημιουργία. Ομως εκεί που εντοπιζόταν η μεγαλύτερη αδυναμία του, η υποστήριξη του βασικού πόιντ γκαρντ στην οργάνωση και στη δημιουργία του παιχνιδιού, θα παρουσιαστεί (εκτός απροόπτου) με το ίδιο κενό.
Ηταν η πρώτη μεταγραφική κίνηση του Παναθηναϊκού το back-up του Νικ Καλάθη Λούκας Λεκαβίτσιους αλλά ο Λιθουανός τραυματίστηκε στην προετοιμασία της εθνικής ομάδας της χώρας του για το Ευρωμπάσκετ και δύσκολα θα είναι στη 12άδα, κάτι που ελπίζουν οι Πράσινοι να συμβεί στον αγώνα της πρεμιέρας για την Ευρωλίγκα με την Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη.
Αντίθετα ο Ολυμπιακός που επίσης κάλυψε τη δική του περσινή τρύπα στο ρόστερ με την πρώτη προσθήκη του (ο Τιλί πίσω από τον Πρίντεζη), δεν αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμού και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει έναν επιπλέον λόγο για να παρουσιάσει ομάδα πιο έτοιμη και με περισσότερους, λογικά, αυτοματισμούς. Σε άλλα στοιχεία στο αγωνιστικό μέρος, πέραν γενικοτήτων, δεν μπορούμε να εστιάσουμε καθότι πολύ νωρίς. Μόλις το πρώτο ντέρμπι μιας μακράς σεζόν. Εξάλλου πέρυσι ο Ολυμπιακός άρχισε με 3-0 επί του ΠΑΟ, αλλά εν τέλει έχασε δύο τίτλους στο ΣΕΦ!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ