Αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία εκφράζουν περισσότεροι CEO το 2017

Μειωμένο είναι το ποσοστό των διευθυνόντων συμβούλων παγκοσμίως που αντιμετωπίζουν ως πρόκληση τις αλλαγές που συντελούνται στην παγκόσμια οικονομία. Συγκεκριμένα, όπως κατέγραψε η έρευνα CEO Outlook 2017 της KPMG που βασίστηκε σε δείγμα 1.300 διευθυνόντων συμβούλων, το 65% βλέπουν τις μεταβολές που συντελούνται στον κόσμο ως ευκαιρία, στάση πιο μετριοπαθής σε σχέση πέρυσι, όπου το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφωνόταν στο 80%.

Μειωμένο είναι το ποσοστό των διευθυνόντων συμβούλων παγκοσμίως που αντιμετωπίζουν ως πρόκληση τις αλλαγές που συντελούνται στην παγκόσμια οικονομία.

Συγκεκριμένα, όπως κατέγραψε η έρευνα CEO Outlook 2017 της KPMG που βασίστηκε σε δείγμα 1.300 διευθυνόντων συμβούλων, το 65% βλέπουν τις μεταβολές που συντελούνται στον κόσμο ως ευκαιρία, στάση πιο μετριοπαθής σε σχέση πέρυσι, όπου το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφωνόταν στο 80%.

Το 52% πιστεύουν ότι το πολιτικό τοπίο έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην επιχείρησή τους σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Τρεις στους δέκα μόνο (31%) θεωρούν ότι οι προστατευτικές πολιτικές στη χώρα τους θα αυξηθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, και οι μισοί – σχεδόν – (45%) δηλώνουν ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν καλά τι θέλουν οι πελάτες τους κυρίως από την έλλειψη σωστών πληροφοριών. Περισσότεροι από τους μισούς (56%) ανησυχούν για τα δεδομένα στα οποία βασίζουν τις αποφάσεις τους.

Το 43% των διευθυνόντων συμβούλων, λιγότεροι δηλαδή από τους μισούς, βρίσκονται σε φάση επανεξέτασης του παγκόσμιου αποτυπώματός τους ως αποτέλεσμα του μεταβαλλόμενου ρυθμού της παγκοσμιοποίησης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, παρατηρείται αύξηση του αριθμού των CEO που αναφέρουν ως κορυφαία ανησυχία τα θέματα ρίσκου που σχετίζονται με την εταιρική φήμη του οργανισμού τους.

Αυτός είναι ο τρίτος σημαντικότερος κίνδυνος (από τους 16 συνολικά), ενώ, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν συμπεριλαμβανόταν στις 10 πρώτες θέσεις το 2016.

Η κυβερνοασφάλεια, την οποία οι CEO ανέφεραν ως τον κορυφαίο κίνδυνο το 2016, φέτος έπεσε στη πέμπτη θέση (σε 16 συνολικά), αντανακλώντας εν μέρει τις απόψεις των επικεφαλής των επιχειρήσεων σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη διαχείριση κινδύνου στον κυβερνοχώρο.

Σήμερα, τέσσερις στους δέκα (42%) λένε ότι αισθάνονται επαρκώς προετοιμασμένοι για ένα συμβάν στον κυβερνοχώρο – ποσοστό που συνιστά άνοδο σε σχέση με το 25% το 2016.

Πρώτο στη λίστα της «ανησυχίας» των επικεφαλής των επιχειρήσεων είναι για φέτος το λειτουργικό ρίσκο των οργανισμών.

Σε αντίθεση με την κυρίαρχη άποψη, κατά μέσο όρο το 58% των διευθυνόντων συμβούλων αναμένουν στην πραγματικότητα ότι οι γνωστικές τεχνολογίες θα αυξήσουν το προσωπικό τους σε 10 βασικούς τύπους ρόλων στο άμεσο μέλλον.

Το 2016, το 73% των διευθυνόντων συμβούλων ανέμεναν ότι ο αριθμός των εργαζομένων τους θα αυξανόταν κατά 6% στα επόμενα τρία χρόνια.

Το 2017, λιγότεροι από τους μισούς (47%) αναμένουν αυτό το επίπεδο ανάπτυξης. Οι επτά στους δέκα δηλώνουν ότι είναι πλέον πιο ανοιχτοί σε νέες επιρροές και συνεργασίες σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σημείο της σταδιοδρομίας τους.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk