«Κακώς» ο Βαλς υποστηρίζει τον Μακρόν, λέει το 61% των Γάλλων

Καταιγισμό αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς να προσφέρει την υποστήριξή του στον Εμανουέλ Μακρόν και όχι στον Μπενουά Αμόν, νικητή των προκριματικών εκλογών του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Καταιγισμό αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς να προσφέρει την υποστήριξή του στον Εμανουέλ Μακρόν και όχι στον Μπενουά Αμόν, νικητή των προκριματικών εκλογών του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Το επιχείρημα μιας «πιθανής νίκης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Λεπέν», που χρησιμοποίησε ο Βαλς για να δικαιολογήσει την αθέτηση της δέσμευσής του να υποστηρίξει τον νικητή των προκριματικών δεν φαίνεται να έπεισε την πλειοψηφία των Γάλλων.

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Odoxa, το 61% των Γάλλων εκτιμούν ότι «κακώς» ο Μανουέλ Βαλς επέλεξε να υποστηρίξει τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η σφυγμομέτρηση διενεργήθηκε για λογαριασμό του ραδιοφώνου France Info κατά το διήμερο που ακολούθησε την ανακοίνωση Βαλς, σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.019 ατόμων.

Σχετικά με το ερώτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τους αναλυτές, κατά πόσον η υποστήριξη Βαλς είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα για τον Εμανουέλ Μακρόν, η σφυγμομέτρηση δείχνει ότι το 60% των Γάλλων, βλέπουν την υποστήριξη Βαλς ως «μειονέκτημα».

Το ποσοστό των προσκείμενων στους σοσιαλιστές που το βλέπουν ως μειονέκτημα είναι 53%.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν άνοιξε ιδιαίτερα τις αγκάλες του για να υποδεχθεί τον Βαλς μέσα από την επιθυμία να ενσαρκώσει «το νέο σε πρόσωπα και πολιτική» και αποφεύγοντας να θεωρηθεί ότι αποτελεί συνέχεια της πολιτικής Ολάντ, κατηγορία άλλωστε που του προσάπτει ο Φρανσουά Φιγιόν, αποκαλώντας τον «Εμανουέλ Ολάντ» ή «Φρανσουά Μακρόν».

Σύμφωνα με την Odoxa, το 72% των Γάλλων εκτιμούν ότι ο Μακρόν «δεν θα πρέπει να πάρει στην κυβέρνησή του προσωπικότητες που χρημάτισαν ήδη υπουργοί».

Μόλις έναν μήνα πριν από τον πρώτο γύρο (23 Απριλίου), η πρωτοφανής φετινή εκλογική διαδικασία παραμένει ακόμα μυστηριώδης για τις προβλέψεις.

Το 43% των Γάλλων δηλώνουν ακόμα αναποφάσιστοι ως προς την επιλογή ανάμεσα στους 11 υποψηφίους. Δηλώνουν επίσης σύμφωνα με την Odoxa ότι εκείνο που θα τους κάνει να αποφασίσουν δεν είναι η λεγόμενη «χρήσιμη ψήφος» (για να μην περάσει η Λεπέν), «ούτε η προσωπικότητα του υποψηφίου, αλλά το πρόγραμμά του και οι προτάσεις του».

Αναμφισβήτητα οι εβδομάδες που απομένουν θα είναι αποφασιστικής σημασίας με την τηλεμαχία και των 11 υποψηφίων στις 4 Απριλίου και την τελευταία να είναι προγραμματισμένη για τρεις μέρες πριν από τον πρώτο γύρο στις 20 Απριλίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk