Το κεντροδεξιό GERB πρώτη δύναμη στις πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB του Μπόικο Μπορίσοφ παραμένει, σύμφωνα με τα exit poll, πρώτη δύναμη με ποσοστό μεταξύ 32,2% και 32,8% στις πρόωρες κάλπες της Βουλγαρίας, με τον βασικό αντίπαλό του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, να ακολουθεί. Το μειονοτικό κίνημα DOST που αποσπάστηκε πριν τις εκλογές από το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών με τη στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης συγκεντρώνει σύμφωνα με τα exit poll 2,7% και δεν εισέρχεται στη Βουλή. Με 9,5% στη νέα Βουλή ο συνασπισμός της ακροδεξιάς.

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB του Μπόικο Μπορίσοφ παραμένει, σύμφωνα με τα exit poll, πρώτη πολιτική δύναμη με ποσοστό μεταξύ 32,2% και 32,8% στις πρόωρες κάλπες της Βουλγαρίας, με τον βασικό αντίπαλό του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, να ακολουθεί με 28%-28,4%.

Το μειονοτικό κίνημα DOST που αποσπάστηκε πριν τις εκλογές από το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών με τη στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης συγκεντρώνει βάσει των exit poll 2,7% και δεν εισέρχεται στη Βουλή.

Το προηγούμενο διάστημα η ανοιχτή στήριξη της Άγκυρας προς το DOST είχε προκαλέσει διπλωματική κρίση στις σχέσεις Άγκυρας-Σόφιας.

Με 9,5% στη νέα Βουλή ο συνασπισμός της ακροδεξιάς -ΑΤΑΚΑ και VMRO.

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αποτελεί επακόλουθο της παραίτησης της κυβέρνησης του κεντροδεξιού συνασπισμού με κορμό το κόμμα GERB του Μπόικο Μπορίσοφ, έπειτα από την ήττα της υποψήφιάς του στις εκλογές για την προεδρία της Δημοκρατίας, πέρυσι.

Σύμφωνα με το exit poll της εταιρείας δημοσκοπήσεων Alpha Research, στη νέα Βουλή της χώρας θα εισέλθουν έξι πολιτικές δυνάμεις.

Η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο νέο Κοινοβούλιο θα είναι το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών με 9,7%.

Τέταρτος αναδεικνύεται ο εθνικιστικός σχηματισμός «Ηνωμένοι Πατριώτες» του Εθνικού Μετώπου για Σωτηρία της Βουλγαρίας, του κόμματος ΑΤΑΚΑ και του VMRO με 9,5% των ψήφων.

Το κόμμα «Βούληση» του επιχειρηματία Βεσελίν Μάρεσκι είναι πέμπτη δύναμη με 5,1% των ψήφων, και στην έκτη θέση με 4% είναι ο δεξιός συνασπισμός «Μεταρρυθμιστικό μπλοκ-Λαϊκή Ψήφος».

Η προσέλευση στις κάλπες, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων, ήταν 48,9%.

Όπως αναφέρει η Βουλγαρική Ραδιοφωνία, σύμφωνα με ενδιάμεσα στοιχεία του Υπουργείου Εξωτερικών, στο εξωτερικό ψήφισαν συνολικά 40.000 Βούλγαροι, εκ των οποίων πάνω από 14 χιλιάδες στην Τουρκία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk