Την αντίθεσή της με την ελληνική νομοθεσία που θέτει αυστηρούς όρους για τη συγκρότηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, εξέφρασε η πρόεδρος της Εθνική Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων του ομίλου την Πέμπτη.
Όπως είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, «ο νόμος 4346/2015 διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, το οποίο ναι μεν και πολύ σωστά προάγει και αναβαθμίζει τις τραπεζικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο και την ανεξαρτησία του ως προς το πολιτικό σύστημα, αλλά από την άλλη ακρωτηριάζει την αναγκαία σύνδεση του με την πραγματική οικονομία».
Στερεί δε και «απολύτως αναγκαίες δεξιότητες και εμπειρίες που θα πρέπει να διαθέτει το Δ.Σ. ως συλλογικό όργανο για να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις» υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής.
Και πρόσθεσε ότι «τα περιοριστικά αυτά κριτήρια επιβάλλουν στις τράπεζες της Ελλάδας ένα σχήμα διοίκησης μονοδιάστατο, με μέλη Διοικητικών Συμβουλίων που θα προέρχονται και θα διαθέτουν γνώσεις και εμπειρίες από ένα περιορισμένο και στενό τραπεζικό πεδίο».
Σύμφωνα με την κυρία Κατσέλη, «η κατεύθυνση προς ένα τέτοιο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης –μονοδιάστατο και συγκεντρωτικό –θέτει κατά τη γνώμη μου σοβαρούς κινδύνους ως προς την απρόσκοπτη και αποτελεσματική υλοποίηση των προκλήσεων που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες και διακυβεύει την ανταγωνιστική τους τοποθέτηση στο διεθνές ανταγωνιστικό τραπεζικό τοπίο».
Οι στόχοι της τράπεζας
Από την πλευρά του, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης τόνισε ότι «η τράπεζα στοχεύει σε τρεις άξονες: σε περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, στην αναβάθμιση της ποιότητας χαρτοφυλακίου και στην υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας στην έξοδο από την ύφεση».
Όπως είπε, οι στόχοι της τράπεζας, και συνδέονται άμεσα με τις προοπτικές της οικονομίας, αλλά και οδηγούν και οδηγούνται από αυτήν.
«Η θετική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας σίγουρα θα συμβάλει στην βελτίωση των τραπεζικών μεγεθών. Για παράδειγμα, η ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης των καταθετών, που θα έρθει από την σταθερότητα του πολιτικού συστήματος και την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα οδηγήσει στην επιστροφή των καταθέσεων» πρόσθεσε ο κ. Φραγκιαδάκης.
Εξήγησε ότι «η επιστροφή των καταθέσεων μαζί με την επιστροφή της χώρας στις αγορές, αποτελούν προϋποθέσεις για την άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, κάτι που με την σειρά του θα έχει θετική επίδραση στην οικονομία όταν το περιβάλλον έχει διαμορφωθεί καταλλήλως».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης θα έχει άμεση επίδραση στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου μας και στην ανάκτηση των επισφαλειών. Ταυτόχρονα όμως, εμείς οι ίδιοι, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την οικονομία να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Ο κ. Φραγκιαδάκης κατέληξε σημειώνοντος πως «έχει έρθει η ώρα να μην περιμένουμε τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη, αλλά να προσπαθήσουμε να τα προκαλέσουμε ή να τα υποβοηθήσουμε. Άμεσα ή έμμεσα. Και πολλές φορές δουλεύοντας σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα».