Υπέρ της απλής αναλογικής, του σπασίματος των μεγάλων περιφερειών και του ορίου 3% για είσοδο στη Βουλή τάσσεται η Φώφη Γεννηματά, μια ημέρα πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό με θέμα την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Εγώ δεν θα προτείνω, θα πάω να ακούσω», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον ΑΝΤ1 και συμπλήρωσε ότι σημασία έχει «να ακούσουμε από την κυβέρνηση τι σχεδιάζει. Τώρα βλέπουμε το πυροτέχνημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Βγαίνει ο κάθε Υπουργός και λέει άλλα».

Το βασικό ερώτημα της κ. Γεννηματά είναι «γιατί δεν το έκανε πέρυσι;», όταν όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων βρίσκονταν στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Έχεις 254 βουλευτές που στηρίζουν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, γιατί δεν αλλάζεις τον νόμο, για να διασφαλίσει αυτή η Βουλή μία κυβέρνηση συνεργασίας;», επανέφερε το ερώτημα που τον περασμένο Ιούλιο είχε θέσει στον πρωθυπουργό και εξέφρασε εκ νέου την απορία, «γιατί θέλουμε αλλαγή του εκλογικού νόμου;», απαντώντας, «για να μπορέσουμε με εθνική γραμμή να υπηρετήσουμε τη χώρα».

Ερωτηθείσα για τη θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σχετικά με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, υπενθύμισε ότι, είχαν καταθέσει πρόταση νόμου για την απλή αναλογική, συμπληρώνοντας ότι η παράταξη υποστηρίζει θερμά το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή. Πρόσθεσε, επιπλέον ότι, υποστηρίζει «το σπάσιμο των μεγάλων εδρών».

Αναφορικά με το μπόνους των εδρών, σημείωσε ότι, «υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι «ένα κόμμα θα μπορούσε να πάρει μπόνους 20 – 30 εδρών, όταν πιάσει ένα ποσοστό της τάξης του 40%»». Επίσης, το ΠΑΣΟΚ βλέπει θετικά την ψήφο από τα 17 χρόνια.

Η κ. Γεννηματά εμφανίστηκε κάθετα αρνητική στο αίτημα της ΝΔ για εκλογές, τονίζοντας ότι, «είναι μεγάλο λάθος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά τώρα εκλογές. Εμείς τότε είπαμε ότι χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση, συνεργασίας, να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία και όχι συμφωνία ηττημένου» και υπογράμμισε ότι, «τέσσερις φορές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν τη χώρα σε εκλογές, χωρίς να λυθούν τα προβλήματα».

Εθνικός στόχος, σύμφωνα με την Φώφη Γεννηματά είναι «να βγούμε από τα μνημόνια», κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με «προοδευτικές μεταρρυθμίσεις», είπε τέλος.