Υλικά (για 4 άτομα)300 γρ. μαύρους γίγαντες
2 φύλλα δάφνης
1/3 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
250 γρ. λευκά μανιτάρια agaricus, σε φετάκια
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
½ ματσάκι μαϊντανό, τα φύλλα, ψιλοκομμένα
2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τους γίγαντες σε ένα μεγάλο μπολ με μπόλικο νερό και τους αφήνουμε να μουλιάσουν για τουλάχιστον 12 ώρες (ή από το προηγούμενο βράδυ). Την επομένη, τους ξεπλένουμε καλά.
Bάζουμε τους γίγαντες και τα φύλλα δάφνης σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό να βράσουν, αρχικά σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε την ένταση και ξαφρίζουμε. Τους αφήνουμε να σιγοβράσουν με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 1-1½ ώρα, ώσπου να μαλακώσουν. Δεκαπέντε λεπτά προτού σβήσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, κατάλληλη για φούρνο, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για ακόμη 1 λεπτό. Ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους βρασμένους γίγαντες και μέρος από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν, τόσο ώστε να τους μισοσκεπάζει. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, αν θέλουμε τον δυόσμο και αν χρειαστεί επιπλέον αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, να μελώσουν, να πιουν τα υγρά τους και να μείνουν με τη σάλτσα τους.
Κατερίνα Θεολόγου, delightfularea.com



