Μαύρο κουτί οι απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ

Υπάρχει μια φράση που αποδίδεται στον Μαρκ Τουέιν, αν και ουδείς βάζει το χέρι του στη φωτιά για την πατρότητά της,

Υπάρχει μια φράση που αποδίδεται στον Μαρκ Τουέιν, αν και ουδείς βάζει το χέρι του στη φωτιά για την πατρότητά της, η οποία περιγράφει ακριβώς το αδιέξοδο στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση: «Είναι πιο εύκολο να ξεγελάσεις κάποιον παρά να τον πείσεις ότι έχει ξεγελαστεί». Ο ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε τις ανέξοδες υποσχέσεις μέχρι που ανέλαβε τη διακυβέρνηση και μαζί τον βαρύ λογαριασμό της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Η κυβέρνηση έχει προφανή φθορά, η οποία λογικά θα έπρεπε να εξαργυρώνεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Οι ποιοτικές αναλύσεις των δημοσκοπήσεων όμως δεν επαληθεύουν αυτό το παραδοσιακό αξίωμα. Αντιθέτως, αποτυπώνουν ένα ευμετάβλητο εκλογικό σώμα, με ένα κρίσιμο ποσοστό ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ να έχει μετακινηθεί στη ζώνη των αναποφάσιστων, χωρίς προς το παρόν να επιλέγει κάποιο άλλο κόμμα. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις ο αντίκτυπος των μέτρων του τρίτου Μνημονίου, καθώς το Ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο προκαλούν ήδη σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις και έχουν ξεσηκώσει όλη την Ελλάδα.
Οσο ο ΣΥΡΙΖΑ απογοητεύει αλλά δεν αποξενώνει τους ψηφοφόρους του θα συγκρατεί δυνάμεις, αλλά φαίνεται ότι φθάνει στο σημείο καμπής που η δυναμική μπορεί να αντιστραφεί καθώς τα μέτρα του Μνημονίου δεν αρκεί να ψηφιστούν, θα πρέπει και να εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες σε μια ρημαγμένη οικονομία και σε χρεωμένα νοικοκυριά.
Και όπως δείχνει η πρόσφατη εμπειρία, η υπόσχεση της αντιμετώπισης του χρέους δεν στάθηκε αρκετή για να σώσει την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Κερδισμένος από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ΝΔ προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, αλλά ο χώρος που θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη είναι ο χώρος της Κεντροαριστεράς εφόσον βρει ίδιο βηματισμό με την κοινωνία.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος


Σύμφωνα με την έρευνα της Κάπα Research, η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει στο 32%, το 18% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου δηλώνει ότι θα επέλεγε άλλο κόμμα, με μεγαλύτερες διαρροές προς τη ΝΔ και το ΚΚΕ και μικρότερες προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠαΣοΚ – ΔΗΜΑΡ – Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία) και τη Χρυσή Αυγή. Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ χαμηλή, κοντά στο 50%, αλλά, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, αντίστοιχη ήταν το καλοκαίρι του 2015 και τον Σεπτέμβριο επικράτησε στις εκλογές. Πέρυσι ήταν η συμφωνία για το τρίτο Μνημόνιο, εφέτος είναι η εξειδίκευση των μέτρων, με το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό που ψηφίζονται την Κυριακή στη Βουλή να προκαλούν απεργιακή θύελλα και τα μέτρα-κάβα που απαιτεί το ΔΝΤ να απειλούν με ρωγμές τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Η συσπείρωση της ΝΔ, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ μεγάλη, κοντά στο 90%.
Το «μαύρο κουτί» της αδιευκρίνιστης ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται κατά 60% από γυναίκες και κατά 40% από άνδρες, από έντονα προβληματισμένους ψηφοφόρους στις ηλικιακές ομάδες 35-55 ετών (39%) και 55 ετών και άνω (44%). Από αυτούς το 27% είναι συνταξιούχοι, το 13% ιδιωτικοί υπάλληλοι και άνεργοι, το 12% ελεύθεροι επαγγελματίες και νοικοκυρές, το 11% δημόσιοι υπάλληλοι και το 6% αγρότες. Οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι εντοπίζονται κυρίως στην Αττική, στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στην Κρήτη. Στο δημοψήφισμα ψήφισαν «Οχι» σε ποσοστό 71%, θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα (29%) από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (17%), αλλά εκτιμούν ότι αν γίνουν εκλογές θα κερδίσει η ΝΔ (48%) και ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει ποσοστό 22%.
Νέο πολιτικό πλαίσιο


Η συμπόρευση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το Ποτάμι θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει το τρίτο κόμμα και, αν συμβεί αυτό, δύσκολα θα υπάρξει χώρος για κυοφορούμενα κόμματα όπως αυτά του Χάρη Θεοχάρη και του Γιάννη Ραγκούση. Ηδη το ΠαΣοΚ εμφανίζεται να απορροφά απογοητευμένους ψηφοφόρους, κυρίως αγρότες, δημοσίους υπαλλήλους και ανέργους που στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις αποτέλεσαν βασικές δεξαμενές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο χώρος αυτός επιχειρεί να διαμορφώσει μια νέα σχέση με τους πολίτες μέσα από την Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΠαΣοΚ, της ΔΗΜΑΡ, του Ποταμιού, της Δράσης, των Κινήσεων για τη Σοσιαλδημοκρατία. Οι συζητήσεις που γίνονται δεν είναι εύκολες καθώς διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις για την προοπτική εκπροσώπησης του χώρου, αλλά εντός του Μαΐου θα δοθούν όλες οι απαντήσεις και κυρίως ένα νέο πολιτικό πλαίσιο. Ως τότε θα πραγματοποιηθεί η συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (14-15 Μαΐου), όπου θα διατυπωθούν προγραμματικές θέσεις, η μεγάλη συνάντηση των Αντιπροσώπων του Ποταμιού, που είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος, στις 15 Μαΐου, και θα λάβει αποφάσεις για τη συνέχεια του κοινού εγχειρήματος με το ΠαΣοΚ.
Και τα δύο κόμματα επιχειρούν να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικών εκλογών, τις οποίες τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης θεωρούν καταστροφικές.

Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη
Αννα Διαμαντοπούλου καλεί Αλέκο Παπαδόπουλο

Στις 17 Μαΐου, το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, το think tank της Αννας Διαμαντοπούλου, οργανώνει εκδήλωση για το Σύστημα Υγείας με κεντρικό ομιλητή τον Αλέκο Παπαδόπουλο. Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού πλαισίου η Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου, η οποία την Τετάρτη συνεδρίασε για δεύτερη φορά, και θα χρειαστεί να υπερβεί την πιο βασική εσωτερική διχοστασία: αν η κατάληξη της προσπάθειας θα είναι η ομοσπονδιοποίηση του χώρου, όπως επιθυμεί η ηγεσία του ΠαΣοΚ, ή ένα νέο κόμμα υπέρ του οποίου διαμορφώνεται μια, άτυπη προς το παρόν, συμμαχία στην οποία συμμετέχει και το Ποτάμι. Παρότι αυτή η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη, οι επιμέρους ομάδες επεξεργασίας θέσεων συνεχίζουν τη δουλειά που τους ανατέθηκε με προτεραιότητα το πολιτικό σύστημα και τον εκλογικό νόμο.
Προς το τέλος Μαΐου σχεδιάζεται δημόσια συζήτηση με τη συμμετοχή γνωστών συνταγματολόγων όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Γιώργος Σωτηρέλης, ο Ξενοφών Κοντιάδης, και άλλων που τα ονόματά τους δεν ανακοινώνονται έως ότου επιβεβαιώσουν την παρουσία τους, και επιπλέον προσώπων όπως ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο Θανάσης Διαμαντόπουλος κ.ά., προκειμένου να συζητηθούν θέματα όπως ο εκλογικός νόμος, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ο τρόπος εκλογής και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η επόμενη εκδήλωση θα αφορά τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπάρχει όμως και η σκέψη να γίνει μια μεγάλη κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα με πολιτικό χαρακτήρα.

ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΤΕΡΝΑ
Παρά την προσπάθεια που γίνεται στο εσωτερικό, η αχίλλειος πτέρνα του ΠαΣοΚ που επηρεάζει όλον τον χώρο είναι η σχέση του με την Ευρώπη και ιδίως με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Η ισχνή παρουσία του στις Βρυξέλλες, στα προοδευτικά φόρουμ και στα think tanks έχει καλλιεργήσει τη διγλωσσία στις ηγετικές προσωπικότητες του ΕΣΚ και αυτό εξηγεί τα αρνητικά δημοσιεύματα βασισμένα σε ανώνυμες πηγές που έρχονται σε αντίθεση με τις υποστηρικτικές δημόσιες δηλώσεις. Η πικρή αλήθεια είναι ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές χρειάζονται έναν συνομιλητή στην Αθήνα και, παρότι αναγνωρίζουν τις αδυναμίες του κ. Τσίπρα, δεν βρίσκουν ισχυρούς ιδεολογικούς συμμάχους στο ΠαΣοΚ και μάλιστα σε μια στιγμή που η Ευρώπη αλλάζει και οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις δέχονται πρωτόγνωρη αμφισβήτηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk