Το Arch Points αποτελεί μια πρωτοβουλία για την προβολή της δραστηριότητας των νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, με κοινό θεματικό άξονα τη #διαφυγή.

Τι είναι η διαφυγή; Πώς την εντοπίζουμε στο χώρο και την αρχιτεκτονική;

Από τις 13 έως τις 15 Μαΐου, 17 αρχιτεκτονικά γραφεία ανοίγουν τις πόρτες τους για πρώτη φορά στο κοινό και 5 αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις μας προσκαλούν σε μία εναλλακτική περιήγηση στο κέντρο της Αθήνας.

Για τρεις ημέρες, οι χώροι εργασίας των αρχιτεκτόνων γίνονται σημεία συνάντησης της αρχιτεκτονικής με το κοινό. Δεκαεπτά διαφορετικά γραφεία, καθένα με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, μας υποδέχονται σε διαφορετικές γειτονιές του κέντρου της Αθήνας και παρουσιάζουν το έργο τους στο χώρο δημιουργίας και γέννησης της κάθε ιδέας!

Κτίρια, συγκροτήματα κατοικιών, έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας, σχεδιασμός επίπλων και αντικειμένων, πειραματικές εφαρμογές νέας τεχνολογίας, καθώς και προτάσεις που παραμένουν στη σφαίρα της φαντασίας, συνθέτουν τη δυναμική των νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, που δημιουργούν σήμερα σε πείσμα της κρίσης. Οι αρχιτέκτονες προτείνουν μία άλλη διαχείριση της αρχιτεκτονικής και παρουσιάζουν υλοποιημένες ή ουτοπικές προτάσεις ως οάσεις και σχέδια #διαφυγής από το γενικευμένο περιβάλλον της κρίσης, ιδιαίτερα αισθητό στην πόλη της Αθήνας.

Ταυτόχρονα, 5 νέοι αρχιτέκτονες και θεωρητικοί μας ξεναγούν σε αρχιτεκτονικά προσανατολισμένους περιπάτους, αποκαλύπτοντάς μας μυστικές γωνιές και νέες αστικές αναγνώσεις της πόλης που ζούμε. Μαζί τους, εξερευνούμε το εμπορικό τρίγωνο και γνωρίζουμε τους νέους κατοίκους του, αναζητούμε τον ορίζοντα από τους λόφους της Αθήνας και ανακαλύπτουμε τα υπόγειά της, επαναπροσεγγίζοντας έτσι την πόλη που ζούμε καθημερινά, μέσα από μία σύγχρονη αρχιτεκτονική ματιά.

Συνοπτική παρουσίαση του προγράμματος
Την Παρασκευή 13/5 το Arch Points υποδέχεται το κοινό στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Θησείο) και παρουσιάζει το πρόγραμμα και τη θεματική του τριημέρου: τη #διαφυγή. Το κοινό θα έρθει σε πρώτη επαφή με τους συμμετέχοντες αρχιτέκτονες και θα πληροφορηθεί αναλυτικά από τους ξεναγούς σχετικά με τις αρχιτεκτονικές διαδρομές που θα πραγματοποιηθούν τις δύο επόμενες ημέρες.

Το Σάββατο 14/5 και την Κυριακή 15/5, από τις 11:00 έως τις 19:00 όλα τα γραφεία που συμμετέχουν στο Arch Points 2016 θα έχουν ανοιχτές τις πόρτες τους και θα υποδέχονται το κοινό. Οι επισκέπτες των γραφείων θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε προσωπική επαφή με τους δημιουργούς, να συζητήσουν μαζί τους και να γνωρίσουν τη δουλειά τους στον χώρο όπου παράγεται. Παράλληλα, οι αρχιτέκτονες θα παρουσιάζουν το δικό τους πρωτότυπο έργο που δημιουργήθηκε για το Arch Points με θέμα τη #διαφυγή.

Τις ίδιες ημέρες θα πραγματοποιηθούν 5 αρχιτεκτονικές διαδρομές στο κέντρο της Αθήνας. Η κάθε μία έχει το δικό της θέμα, το οποίο βασίζεται στη #διαφυγή. Το κοινό θα ακολουθήσει μαζί με τους αρχιτέκτονες-ξεναγούς τις ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές και θα ξαναγνωρίσει την πόλη που ζούμε, τις κρυφές της γωνιές και τα σημεία αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος που έχει επιλέξει ο κάθε ξεναγός.

Το τριήμερο θα κλείσει το βράδυ της Κυριακής με ένα closing party που θα πραγματοποιηθεί στην Cantina Social (Λεωκορίου 8, Ψυρρή) στις 20:00.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:
Παρασκευή 13/5
20:00 Κήπος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Θησείο)
Επίσημη έναρξη & Παρουσίαση του Arch Points

Σάββατο 14/5
11:00 – 19:00 Ανοιχτά Γραφεία
11:00 Διαδρομή 1: Εμπορικό Τρίγωνο
14:00 Διαδρομή 2: Εξάρχεια
17:00 Διαδρομή 3: Κολωνάκι-Λυκαβηττός

Κυριακή 15/4
11:00 – 19:00 Ανοιχτά Γραφεία
12:00 Διαδρομή 4: Μετς-Κουκάκι
16:00 Διαδρομή 5: Σύνταγμα-Παγκράτι
Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί με ένα closing party στο Cantina Social (Λεωκορίου 8, Ψυρρή) το βράδυ της Κυριακής στις 20:00.

Συμμετέχουν τα γραφεία:
4Κ (Κανάρη 14), STUDIO ARCO (Ζίννη 9, Κουκάκι), AUDO ARCHITECTS (Δεινοκράτους 22-24, Κολωνάκι), CADU (Ύδρας 7, Αθήνα) ΔΙΟΦΑΝΤΟΥ 6 (Διοφάντου 6, Παγκράτι) HIBOUX (Πλ. Κυνοσάργους 6, Νέος Κόσμος), HOMO URBANUS Atelier (Θεσπρωτέος 1, Εξάρχεια) In.CITU architects (Χαρ. Τρικούπη 23, Εξάρχεια), ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΝΗΣ (Σκουζέ 5, Αγία Ειρήνη) LOG WORKSHOP (Ματρώζου 37Α, Κουκάκι) MICROMEGA (Ξενοφώντος 10, Σύνταγμα), ΧΑΡΗΣ ΜΠΙΣΚΟΣ
(Πρωτογένους 1, Μοναστηράκι), NEAR ARCHITECTURE | Fabiano Micocci (Ξενοφώντος 10, Σύνταγμα), ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΤΟΒΡΟΣ (Πραξιτέλους 33, Αγία Ειρήνη), ΜΠΕΤΥ ΤΣΑΟΥΣΗ & ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ Αναξαγόρα 3, (Ρομάντσο), SPACE UNDER (Σολωμού 10, Εξάρχεια), VM ARCHITECTS (Στίλπωνος 11, Παγκράτι)

Διαδρομές
ΔΙΑΔΡΟΜΗ 1: ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ
«Το Αθηναϊκό κέντρο σε μετάβαση: από το φαντασιακό των επενδυτών στην “εκδίκηση” των πληβείων»
Ξεναγός: Ελένη Πατατούκα
Αφετηρία: Πλατεία Αυδή, Λεωνίδου & Μυλλιέρου, Μεταξουργείο
Έναρξη: Σάββατο 14/5, 11:00
Διάρκεια: 2 ώρες

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2: ΕΞΑΡΧΕΙΑ
«Τόπος προσωπικής και συλλογικής διαφυγής»
Ξεναγοί: Κώστας Ηπειρώτης, Δημήτρης Πέττας
Αφετηρία: Πάρκο Ναυαρίνου, Ναυαρίνου & Χαριλάου Τρικούπη, Εξάρχεια
Έναρξη: Σάββατο 14/5, 14:00
Διάρκεια: 1:40

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 3: ΚΟΛΩΝΑΚΙ-ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ
«Αθηναϊκή πολυκατοικία: Μια άλλη ματιά»
Ξεναγοί: Αναστασία Κουτουμάνου, Αγγελική Λατάνη
Αφετηρία: Αγιος Διονύσιος, Σκουφά και Δημοκρίτου, Κολωνάκι
Έναρξη: Σάββατο 14/5, 17:00

Διάρκεια: 1:45
Έναρξη: Σάββατο 14/5, 17:00
Διάρκεια: 1:45

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 4: ΚΟΥΚΑΚΙ – ΜΕΤΣ
«Η σχεδιασμένη διαφυγή της ψευδ-αίσθησης στην πόλη»
Ξεναγός: Μάρα Μπήτρου
Αφετηρία: Είσοδος Α’ Νεκροταφείου
Έναρξη: Κυριακή 15/4, 12:00
Διάρκεια: 2:30

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5: ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΠΑΓΚΡΑΤΙ
«Αντικατοπτρισμοί: Αναζητώντας τον θαλασσινό ορίζοντα στην πόλη»
Ξεναγός: Φάνης Καφαντάρης
Αφετηρία: Πλατεία Συντάγματος, Όθωνος και Φιλελλήνων
Έναρξη: Κυριακή 15/4, 16:00
Διάρκεια: 1:45

Είσοδος ελεύθερη

Για περισσότερες πληροφορίες & δήλωση συμμετοχής επισκεφθείτε το www.archpoints.gr
τηλ. 210 3623112