Αλμυρά μπισκοτάκια με γέμιση τυριού

Τα γεμιστά με σοκολάτα ιταλικά μπισκοτάκια, τα baci di dama, πολλοί ίσως τα γνωρίζετε. Πρόκειται για παραδοσιακά ιταλικά μπισκότα της περιοχής του Πιεμόντε, και ειδικότερα της πόλης Τορτόνα, τα οποία, καθώς μοιάζουν σαν χείλη που δίνουν ένα φιλί, πήραν το όνομα «Φιλιά της κυρίας».
Η παράδοση λέει ότι η συνταγή δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 1852 από έναν μάγειρα της αυλής του Vittorio Emanuelle II, όταν ο τελευταίος εξέφρασε την επιθυμία να δοκιμάσει ένα νέο γλυκό. Ο βασιλιάς ενθουσιάστηκε και έτσι τα γλυκά μπισκοτάκια στόλισαν τα βασιλικά τραπέζια της Ευρώπης.
Baci di Dama Salty
Έκτοτε έχουν δημιουργηθεί πολλές εκδοχές, αλλάζοντας είτε τον ξηρό καρπό των μπισκότων ή την γέμιση. Μία εξ αυτών των εκδοχών ήταν και η μετατροπή τους σε αλμυρή λιχουδιά.
Και εδώ έρχεται το πάντρεμα Ιταλίας και Ελλάδας, Piemonte και Άνδρου. Για την αγάπη μου για την Ιταλία σας έχω μιλήσει πολλές φορές, αλλά τα τελευταία χρόνια ένα νησί μου έχει κλέψει την καρδιά. Αν και δεν είναι σχετικό με την παρούσα ανάρτηση, σύντομα ελπίζω να καταφέρω να σας δείξω κάποιες από τις ομορφιές αυτού του πλούσιου, σε όλους τους τομείς, νησιού.

Προς το παρόν όμως θα χρησιμοποιήσουμε κάποια από τα υπέροχα προϊόντα της Άνδρου για να φτιάξουμε ένα λαχταριστό μεζεδάκι για το κρασί μας.

Τα γεμιστά με σοκολάτα ιταλικά μπισκοτάκια, τα baci di dama, πολλοί ίσως τα γνωρίζετε. Πρόκειται για παραδοσιακά ιταλικά μπισκότα της περιοχής του Πιεμόντε, και ειδικότερα της πόλης Τορτόνα, τα οποία, καθώς μοιάζουν σαν χείλη που δίνουν ένα φιλί, πήραν το όνομα «Φιλιά της κυρίας».
Η παράδοση λέει ότι η συνταγή δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 1852 από έναν μάγειρα της αυλής του Vittorio Emanuelle II, όταν ο τελευταίος εξέφρασε την επιθυμία να δοκιμάσει ένα νέο γλυκό. Ο βασιλιάς ενθουσιάστηκε και έτσι τα γλυκά μπισκοτάκια στόλισαν τα βασιλικά τραπέζια της Ευρώπης.
Baci di Dama Salty
Έκτοτε έχουν δημιουργηθεί πολλές εκδοχές, αλλάζοντας είτε τον ξηρό καρπό των μπισκότων ή την γέμιση. Μία εξ αυτών των εκδοχών ήταν και η μετατροπή τους σε αλμυρή λιχουδιά.
Και εδώ έρχεται το πάντρεμα Ιταλίας και Ελλάδας, Piemonte και Άνδρου. Για την αγάπη μου για την Ιταλία σας έχω μιλήσει πολλές φορές, αλλά τα τελευταία χρόνια ένα νησί μου έχει κλέψει την καρδιά. Αν και δεν είναι σχετικό με την παρούσα ανάρτηση, σύντομα ελπίζω να καταφέρω να σας δείξω κάποιες από τις ομορφιές αυτού του πλούσιου, σε όλους τους τομείς, νησιού.

Προς το παρόν όμως θα χρησιμοποιήσουμε κάποια από τα υπέροχα προϊόντα της Άνδρου για να φτιάξουμε ένα λαχταριστό μεζεδάκι για το κρασί μας.

Αλμυρά μπισκοτάκια με γέμιση τυριού

Υλικά

Για 32 μπισκότα, 16 baci
Για τα μπισκότα:
80 γρ. Flora με βούτυρο, κρύο
80 γρ Βολάκι Άνδρου, τριμμένο
100 γρ. αλεύρι σκληρό τύπου 00
100 γρ. αλεύρι αμυγδάλου (τριμμένη αμυγδαλόψιχα)
20 ml τσίπουρο
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
Για την γέμιση:


60 γρ. μαλακό τυρί Άνδρου
30 γρ. τυρί κρέμα
2-3 κουτ. γλυκού κρέμα γάλακτος
πιπέρι ροζ
φιστίκια Αιγίνης
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τα μπισκότα μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ή λίγο τσίπουρο. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μια ώρα.
Ετοιμάζουμε την γέμιση, χτυπώντας στο μούλτι το μαλακό τυρί, το τυρί κρέμα και την κρέμα γάλακτος, μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα. Τοποθετούμε σε μπολάκι και την βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα και στους 180 βαθμούς και καλύπτουμε ένα ταψί φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και πλάθουμε μικρά μπαλάκια. Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρονική ζυγαριά για να έχουν όλα τα μπαλάκια σας το ίδιο βάρος, 10 γραμμαρίων, ούτως ώστε να ταιριάζουν όμορφα όταν τα ενώσετε.
Ψήνετε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα μεταφέρετε σε μια σχάρα και τα αφήνετε να κρυώσουν τελείως.
Αφού κρυώσουν, καλύπτετε τον πάτο από ένα μπισκότο με την κρέμα τυριού και καπακώνετε με το άλλο μπισκότο. Εάν θέλετε, πασπαλίζετε ελαφρά την επιφάνεια με χοντροσπασμένο ροζ πιπέρι και τριμμένη ψίχα από φιστίκια Αιγίνης.
Τα μπισκότα διατηρούνται στο ψυγείο, κλεισμένα σε γυάλινο μπολ/τάπερ για 3 έως 4 μέρες. Προσοχή, είναι εθιστικά και καθότι στο μέγεθος της μπουκιάς, δε μπορείς να σταματήσεις μόνο στο ένα.

Η συνταγή αυτή δημιουργήθηκε στo πλαίσιo των Food blog Awards του περιοδικού BHMA GOURMET από τo food blog Cookika.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk